ПОЗНАТИ ЧЕШКИ РЕДИТЕЉ НАМ ПОРУЧУЈЕ: Срби, не журите у ЕУ! Бежите од НАТО пакта! Они су вам отели Косово!

POZNATI ČEŠKI REDITELJ NAM PORUČUJE: Srbi, ne žurite u EU! Bežite od NATO pakta! Oni su vam oteli Kosovo!

3 juna 2016

Vaclav-Dvorzak-011Autor potresnog dokumentarnog filma „Oteto Kosovo“ i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice, Vaclav Dvoržak, od pre nekoliko dana je u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici. Ovaj režiser objašnjava namere tog filma, ali i kao jedan od uticajnih antiglobalista poručuje Srbima da ne žure u Evropsku uniju i NATO.

– Već dosta dugo planiram da napravim film koji će predočiti pravu istinu o događajima u Srebrenici. Svestan sam da je to velika rana kako za muslimanski, tako i srpski narod zbog čega želim da široj javnosti predočim pravu istinu – kaže Dvoržak.

On je svestan da je posle više od dve decenije od tragičnih događaja i brojnih presuda Haškog tribunala teško promeniti zvaničnu verziju, ali ističe da se neće oslanjati na presude u Hagu, zato što je „taj sud propagandna institucija koja nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa istinom“.

– Kako se ozbiljno možete odnositi prema sudu koji menja pravila onako kako mu odgovara, a pravdu deli tako da brojni zločini, posebno nad Srbima ostanu nerasvetljeni, a osumnjičeni oslobođeni – pita se naš sagovornik.

Dvoržak se sprema da ide u Srebrenicu, na lice mesta i da razgovara sa Srbima i sa muslimanima, sa srpskim komandantima, ali i sa Naserom Orićem, Majkama Srebrenice…

– Želim da snimim obe strane, ljude koji su tamo živeli, one koji su bili svedoci tih događaja. Svako od njih treba da ispriča svoju priču, a da gledalac sam dođe do zaključka šta je dovelo do rata i krvi. Srbi su uradili koliko su mogli da bi skinuli ljagu sa svog imena, ali im u toj borbi veoma otežavaju strane organizacije, mediji i „peta kolona“ poput Nataše Kandić i drugih. Potrebno je i da više stranaca, posebno iz zemalja EU i NATO progovori o ratu na Balkanu, a posebno kada je reč o međunarodnim zločinima i proizvodnji džihada u srcu Evrope – ubeđen je Dvoržak.

Sa filmom „Oteto Kosovo“ on je pokušao da češkoj ali i svetskoj javnosti predoči deo istine o stradanju srpskog naroda i onome što se dešavalo u srpskoj pokrajini, ali film je u Češkoj zabranjen. Ipak, veli, posredstvom interneta video ga je ogroman broj ljudi, preveden je na nekoliko jezika, svetu je poslata snažna poruka.

Dvoržak Srbiji preporučuje da ne žuri sa ulaskom u EU, jer je, kako kaže, EU u veoma ozbiljnoj, komplikovanoj situaciji, u rukama nesposobnih političara koji ne vide realno svetsku situaciju i pritom su sve marionete SAD.

– Evropljanima ovakva situacija više nije „zabavna“ i zbog toga sve više jača nacionalizam. Ipak, budućnost Evrope vidim optimistički, ali prethodno bi trebalo da se oslobodimo iznad- narodnih institucija, birokratskog aparata i krenemo iz početka – jasan je sagovornik „Vesti“.

On Srbima savetuje da ostanu onakvi kakvi jesu i da ne ulaze u NATO.

– NATO i EU su dva pipka jedne hobotnice, američko „maslo“. SAD žele da vladaju i pokore ceo svet, a da od Evrope naprave svoju koloniju. Ma koliko se Nemačka činila kao lider EU ona je zapravo i dalje okupirana i preko Angele Merkel samo je produžena ruka SAD. Zbog čega biste ulazili u NATO? Da li zato što vas je bombardovao, oduzeo Kosovo ili proklamovao džihad u Bosni? Da li je ovim potezima pokazao da vam je saveznik – pita na kraju razgovora za „Vesti“ Vaclav Dvoržak.

Rusi nisu neprijatelji

Na našu konstataciju da je nelogično da je toliki protivnik NATO, a Češka je deo ove Alijanse Dvoržak odgovara:

– Ali, ja ne želim da Češka bude u NATO. Ne želim da moju zemlju i narod neko koristi kao antiraketni štit, jer za mene Rus nije neprijatelj.

Premijera krajem godine

Vaclav Dvoržak se nada premijeri filma o Srebrenici do kraja ove godine.

– Imamo i finansijskih, ali i problema sa prikupljanjem originalnih video-materijala i fotografija. Tu bi nam dobro došla pomoć svih onih koji raspolažu sa tom istorijskom građom. U toku su pregovori sa RTS, a kada je reč o finansijama trošimo naš novac ili donacije naših prijatelja, vlasnika uspešnih firmi. Niko iz državnih institucija nam se do sada nije obratio – kaže Dvoržak.

(Vesti-onlajn)

KOMENTARI6 komentara

 1. zIKO says:

  Da nije bilo Dvoraka i Jovanovica niko se nebi ni latio ove teme. Na srecu bar neko to radi! Postovanje Dvorzaku i pokojnom Spasoju Jovanovicu.

  • PORTAL iz BUDUCNOSTI says:

   Super! Ali Ceska jeste priznala kosovo, jeste uvela sankcije Rusiji i nemojte vi nama ...Mi smo za sve vas evropske narode, toliko uzdignuti i toliko uzdignutih glava mozemo da hodamo i svakoga od vas da pogledamo u oci, a vase izbegavanje pogleda i spustanje glave, sve govore! Mi cemo raditi sta hocemo, kada hocemo i ne interesuju nas razno razni "Mudraci" iz perifernih drzava EU koji ce nam otvarati oci! U stvari toliko su nam se otvorile, da postajemo polako gusteri, ustvari >Kameleoni> Tako da cemo mi malo da menjamo boje, a vi idite i ginite u ratovima podrzavajuci amerikance...

 2. Trifun says:

  Ogromna većina NARODA države Srbije je protiv pristupanja i eu i nato-u.Za pristupanje pomenutim institucijama je prodana/kupljena vlast ,strani plaćenici iz kruga bejogradske dvojke,ioni kojima glavasluži samo za podšišivanje. Referendum .

 3. Jovan says:

  Casni gospodin Vaclav Dvorzak je sve lepo objasnio kako stoje stvari, i svaki komentar u vezi teksta je suvisan. Jedino treba svakom u ostatku od drzave Srbije(a i sveta)prenosti poruku iz njegovog intervjua, i zamoliti sve koji hoce i mogu da pomognu reziseru da snimi film istine. Bolje ce on to uraditi jer mi nemamo nase glumce i rezisere,zato sto oni vise vole da glume sa Andjelinom u antisrpskim hollywood sranjima i da se klanjaju razbijacima drzave koju su Srbi platili milionima ljudskih zivotima.

 4. Svetislav says:

  Svaka cast velikom reziseru, gospodinu a najvise coveku Vaclavu Dvorzaku! Pokazao se veci Srbin od svih nasih "srbskih" reditelja i partizansko demonkratskih rezisera i glumaca!

 5. lilit says:

  Narod neće u Evropu, ali tamo jure plaćeni političari (ološ) koji bi za zlatnu bankarsku karticu prodali i sopstvenu majku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *