ПОЗНАТИ ПЛАНОВИ АМЕРИKЕ ЗА KОСОВО

POZNATI PLANOVI AMERIKE ZA KOSOVO

24 februara 2021

Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Moli Montgomeri.

– Svakako i dalje podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i očekujemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju. I to će biti naš cilj u budućnosti – rekla je Montgomeri.Ona je istakla da su SAD „posvećene saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu“.

– Znamo da smo najuspešniji kada radimo rame uz rame s našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup – dodala je Montgomeri.

Komentarišući odnose s Kinom i kinesku „diplomatiju vakcina“, ona je poručila da Vašington ne traži od evropskih zemalja da se odlučuju između SAD i Kine.

Rekla je i da je prioritet administracije SAD obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

– Verujemo da su ti odnosi osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida-19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da sarađujemo sa našim evropskim partnerima – rekla je Montgomeri.

Navela je da su SAD usredsređene na saradnju sa saveznicima i partnerima da bi „razvili pozitivnu agendu“, dok razmatraju kompleksne odnose s Kinom i istovremeno brane principe i zajedničke interese.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivke says:

    Zapadnjaci neka jedu sta se ne jede i neka se nose sa njihovim izumom koronskim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *