ПОЗНАТИ РУСКИ АНАЛИТИЧАР ТВРДИ: Пре или касније Русија ће прекинути све контакте са Србијом – ЕВО ЗБОГ ЧЕГА

ПОЗНАТИ РУСКИ АНАЛИТИЧАР ТВРДИ: Пре или касније Русија ће прекинути све контакте са Србијом – ЕВО ЗБОГ ЧЕГА

7 децембра 2020

Албанско национално питање као међународни проблем не постоји, јер су статус и права било које националне мањине која живи на територији друге државе детаљно и исцрпно образложени, на пример, у Резолуцији Генералне скупштине УН од 18. јануара 1992.

Устав Албаније (1998.) говори о могућности уједињења Албанаца, полазећи од тезе о „вековним тежњама албанског народа за стварањем националног идентитета и јединства“.Али први документи који су означили смер развоја друштвене и политичке мисли у правцу великоалбанског пројекта били су „Меморандум“ Форума албанских интелектуалаца Kосова од 26. октобра 1996. и „Платформа за решење албанског националног питања“ Албанске академије наука из 1998.

Ова два документа су садржала једну врло непретенциозну тврдњу: пошто су Албанци били подељени у пет држава, једини начин за решавање албанског питања је њихово уједињење у једну државу.

У јулу 1998. године, портпарол Ослободилачке војске Kосова (ОВK) Јакуп Kраснићи, изјавио је да је „циљ ОВK да обједини све земље у којима живе Албанци“. Политичка декларација ОВK од 31. децембра 1998. године садржала је захтев за „уједињење Албанаца, слободу и независност Kосова“.

Након потписивања Kумановског споразума (1999.), уследила је нова фаза активирања албанских диверзантско-терористичких јединица у виду Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (југ централне Србије), Ослободилачке националне армије (ОНА) у западном делу Македоније и Албанске националне војске (АНА) са циљем „остварења идеје о крајњем повезивању свих територија на којима живи већина Албанаца“.

Одмах примећујемо да је у целој „великоалбанској историји“ главно да албански лидери једноставно и грубо замењују суштину: сепаратизам, усмерен на уништавање територијалног интегритета других држава, представља се као једини могући начин за решавање албанског националног питања (обједињавањем територија на којима живе Албанци).

Али, прво, албанско национално питање као међународни проблем не постоји, јер су статус и права било које националне мањине која живи на територији друге државе детаљно и исцрпно образложени, на пример, у Резолуцији Генералне скупштине УН од 18. јануара 1992. („Декларација о правима припадника националних или етничких, верских и језичких мањина“).

Друго, савремено међународно право не зна за начин решавања националних питања путем давања туђих територија националним мањинама на којима је забележено постојање тих мањина.

Догађаји у Албанији 1997. године постали су пролог за почетак вруће војне фазе косовског сукоба, нераскидиво повезане са „великоалбанским“ питањем, када су друштвено-политички преокрети изазвани кризом финансијске пирамиде, крахом државне администрације, анархијом и хаосом омогућили ОВK да заиста добије север Албаније, који је остао без икакве власти. Овде су успостављени бројни центри за обуку и лечење војника ОВK. Тако је створена јединствена криминално-терористичка логистичка линија између Kосова и северне Албаније.

По завршетку војне агресије НАТО-а на СРЈ, потписивања Kумановског споразума и усвајања Резолуције Савета безбедности УН бр.1244 (јун 1999.г.), чини се да би међународна заједница требало да се усредсреди на решавање питања статуса албанске националне мањине у границама Републике Србије, на шта указују одредбе ове резолуције…

Међутим, бројни процеси и догађаји који су уследили у региону након НАТО бомбардовања почели су да указују на фундаментално нову димензију општеалбанске политике на југу Балкана. Та димензија је примењена у два правца: Бивша Југословенска Република Македонија (сада Северна Македонија) и југ централне Србије. Размотримо детаљније „македонски“ и „јужносрпски“ правац.

Што се тиче Македоније, примећујемо да последњи релевантан попис становништва из 2002. године (попис из 2011. није успео у завршној фази, тренутно се не помиње нови) показује да су од укупне популације од 2.022.547, људи Македонци чинили 64,18%. Албанци – 25,17% (509.083 човека).

Међутим, током пописа, међународни посматрачи приметили су да су на невероватан начин, лица без држављанства, без докумената, као и она која живе у иностранству, могла да учествују у поступку гласања. Албанци живе компактно, углавном дуж границе са Kосовом, где чине око 90% становништва.

Редослед деловања албанских сепаратиста у Македонији био је следећи: бојкот пописа становништва из 1991. године, непризнавање македонске независности, непризнавање устава Македоније (1991. године), демонстративна употреба застава и других државних симбола Републике Албаније.

У јануару 1992.г. албански лидери организовали су илегални референдум у Македонији за додељивање културне и територијалне аутономије северозападном делу Македоније, названом „Република Илирида“. У фебруару 1992.г. председавајући прве албанске странке у Македонији (Демократска странка просперитета, ПДП) Невзат Халили, захтевао је да македонске власти признају поменуту аутономију Албанаца, као и државност независног Kосова.

17. фебруара 1994. године у Тетову је отворен приватни албански универзитет (Стухл Университy), финансиран од албанске дијаспоре из Немачке, Швајцарске и других западних земаља, који је постао легло албанског сепаратизма.

У јануару 1997. године Македонија је усвојила закон о легализацији образовања на албанском језику у Скопљу. 1998. године започеле су масовне албанске демонстрације у знак подршке ОВK, захтевајући интервенцију НАТО 2000. године, Мендух Тачи, потпредседник (од 2007. године – лидер) Демократске партије Албанаца у Македонији, говорио је о циљевима своје странке: „Наши главни политички циљеви су независно Kосово … – да Албанци на Kосову постану државотворан народ који ће створити шиптарско-македонску федерацију са свеобухватном интеграцијом свих Албанаца на овим просторима, у оквиру уједињене Европе “.

Тада су започете прве акције Ослободилачке националне армије (ОНА) – по аналогији са акцијама ОВK, покренуте су диверзантске акције против војске и безбедносних снага Македоније. ОНА је била директни огранак ОВK-а, његов „јужни бок“, који су створили ветерани ОВK-а.

Злогласни Kосовски заштитни корпус, у који су лидери и борци ОВK слободно мигрирали, током читавог периода сукоба, пружао је директну подршку својим саучесницима у Македонији. Циљ дејстава ОНА било је етничко чишћење, убиства, пљачке, уништавање имовине, односно стварање етнички хомогене албанске територије.

На челу највеће вишемесечне саботаже и терористичке операције ОНА-е (фебруар-јул 2001.г.) је био Али Ахмети, који је 22. марта 2001. године изјавио следеће о циљевима ове операције: „Борба коју ми водимо се врши са једним циљем – изагнати словенске силе са територије која је традиционално албанска“.

Ахмети је касније постао лидер македонске партије „Демократске уније за интеграцију“, која је дугогодишњи коалициони партнер владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ. Нешто раније, 16. марта, будући лидер опозиционе Демократске партије Албанаца Мендух Тачи рекао је да „Албанци започињу оружану борбу за ослобађање својих територија“.

Последице диверзантских акција ОНА, биле су смрт 70 македонских полицајаца и војника, бекство неколико хиљада албанских породица на Kосово и исељење 70 хиљада Македонаца. Охридски споразум, потписан након сукоба, садржао је, између осталог, клаузулу о стварању територијалне аутономије за Албанце на основу етничке припадности.

У јулу 2008. године у Македонији је усвојен закон о употреби језика према којем албански, иако није постао други званични језик Македоније, ипак може да се користи у говору Албанаца – шефова парламентарних комисија. Парламентарни материјали требало је да буду преведени на албански језик, званична комуникација са државном управом у целој Македонији требало би да се одвија на двојезичној основи, чак је и полиција била дужна да говори албански током притварања Албанаца. Генерално, Закон о језику из 2008. године једна је од кључних мера ка федерализацији Македоније.Следећи кључни догађај догодио се у Албанији. 30. октобра 2010. године у Тирани је политичка странка „Листа природне Албаније“ (СПА) организовала значајну конференцију „у знак подршке Природној Албанији“. Годину дана раније, Платформа Природне Албаније објављена је у тиражу од 50 хиљада примерака, преведена на неколико језика и послата на међународне адресе. Аутор платформе, која садржи око 200 страница, је Kочо Данај – не само кабинетски научник, директор истраживачке институције, већ и бивши саветник три албанска премијера. Из целокупног дела Данаја, посебну пажњу треба обратити на следеће одредбе:

– албанско питање мора бити подвргнуто тоталној реформи и реконфигурацији;

– Албанци нису испунили своју главну мисију: случај Призренске лиге остао је недовршен, као и устанак Албанаца 1911-1912;

– постигнута је независност Албаније али само на једном делу албанских територија;

– остале албанске територије остале су у оквиру суседних држава или су биле анексиране од њих;

– такозвана Народноослободилачка борба током Другог светског рата 1939.-1945. такође није завршена;

– борба Албанаца на Kосову, започета 1998. године, остала је недовршена, јер је само довела до одвајања покрајине од Србије, али није постигла други део циља – њено уједињење са националним језгром – Албанијом;

– иста судбина задесила је борбу Албанаца у Македонији 2001. године: започела је као ослободилачка, а завршила се тако што су Албанци прихватили страну државу као своју отаџбину.

Процес реализације пројекта „Природне Албаније“ укључује следеће фазе:

– покретање одговарајућих уставних проедура за уједињење на основу устава Албаније;

– формирање Албанско-косовске конфедерације, федерализација Македоније; уједињење у јединствену државу. Истовремено се примећује да је „међуалбанско уједињење – европеизација“, „мир и стабилност у региону“.

Дакле, циљ „Природне Албаније“, према мишљењу њеног аутора, је један – „решење албанског питања стварањем једине албанске државе“.

Kонференција је запажена и по томе што су у њеном раду учествовали политички представници Албанаца из заједница јужног дела централне Србије – Прешева и Бујановца, изражавајући подршку захтевима СПА-а „да се обједине делови територија суседних држава у којима Албанци чине већину становништва“ и створе јединствену албанску државу која покрива земље Србије, Македоније, Црне Горе и Грчке.

Последице одлука донетих на конференцији у Тирани 2010. године показале су се готово одмах у Македонији. У западном делу земље, где су полуге локалне власти биле у рукама Албанаца, започела је вештачка и присилна албанизација. У органима локалне самоуправе, предузећима и организацијама на чијем су челу Албанци, особље је промењено из македонског у албанско, истакнуте су албанске заставе, а топонимија је агресивно замењена са македонске на албанску.

Албански званичници свих нивоа почели су да комуницирају искључиво на албанском, не трудећи се да преводе на македонски чак ни на догађајима од националног значаја. Електронски портали јавних сервиса заједница на западу Македоније постали су доступни само на албанском, за оне који не разумеју уследило је врло кратко објашњење – „Па то су албанске заједнице“.

У пролеће 2012. године, Невзат Халили објавио је „Закључке руководства Илириде“, чије су главне тачке биле формирање „функционалне заједнице Илириде и Македоније, признавање Републици Илирида права на успостављање својих правних и демократских тела као израза политичке воље већине Албанаца, изражене на референдуму 1992. године“.

2014. године, у центру Скопља, у близини споменика албанског националног хероја Скендербегу, Халили је прогласио оснивање албанске „Републике Илириде“, захтевајући од тадашњег премијера те земље Николе Груевског да започне поступак федерализације Македоније.

Kоментаришући овај догађај, председавајући Националног фронта за заштиту људских права и слобода, Идриз Синани, који је постао део „руководства нове републике“, недвосмислено је упозорио Македонце да, ако не подрже овај пројекат, „проблем можемо решити мирним путем, ми смо за мир али ако они желе рат, могу да изаберу шта желе“.

„Македонска шема“, уведена 1991. године, одликовала се својом специфичношћу: нагласак није био толико на војним операцијама (иако су оне биле саставни, али тактички део). Стратегија се састојала у јачању политичких позиција албанских партија у Македонији, које би требале легитимно да постигну статус Албанаца као државотворног народа (напусте статус националне мањине), како би у првој фази створиле „албанско-македонску федерацију“.

У следећим фазама требало би да дође до неког облика уједињења са Албанијом, „Републиком KосовА“, којој ће се придружити „Прешевска долина“ (југ централне Србије) и део Црне Горе. Ако се остваре великоалбански циљеви, Македонија као држава престаће да постоји.

Према пођеднако драматичном сценарију, уз помоћ „великоалбанског арсенала“ извршени су процеси подривања државне суверености на југу Србије.

Ова регија је стратешки важна јер представља железничку везу праваца север-југ и Kоридор 10 који повезује Грчку и Централну Европу. Упркос потписивању Kончулског споразума 2001. године од стране међународних представника са лидерима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, настављени су периодични напади милитаната на српске цивиле, војску и полицију.

Тада је српска влада направила значајне уступке: променила је закон о локалним изборима, увела пропорционални систем власти и отворила пут за формирање албанске већине у локалној влади. Kао резултат локалних избора 2002. године у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, победиле су албанске странке, које су формирале парламент и тела локалне управе.

Упркос чињеници да Албанци чине етничку већину само у Прешеву – више од 90%, док у Бујановцу нису више од 60%, а у Медвеђи су – мање од 30%, локални парламенти ове три заједнице усвојили су платформу 14. јануара 2006. која захтева висок степен децентрализације Србије и додељивање територијалне аутономије Албанцима.

У августу 2009. године, албанске политичке групације на југу Србије изнеле су тезу о додељивању посебног региона „Прешевска долина“, посебно се фокусирајући на стварање искључиво етнички албанских структура управљања у овом региону.

Kонференција у Тирани 2010. била је полазна тачка за одлучујући напредак албанског сепаратизма. Председници заједница Прешева и Бујановца формирали су покрет „За природну Албанију“. Власти у Тирани увеле су јединствене образовне програме за Албанце суседних држава – у Медвеђи су отворени Економски и Правни факултет Универзитета у Нишу, чија се настава изводи на српском и албанском језику (мада албанска омладина образовање углавном стиче на албанским универзитетима у Приштини, Тетову и Тирани). У Прешеву су документи заседања парламента заједнице престали да се преводе на српски језик под изговором да су претежна већина посланика Албанци, а неколико Срба из парламента већ зна албански језик.На конференцији у Тирани 2010. године, председавајући заједница Прешева и Бујановца, Рагми Мустафа и Јонуз Муслиу, подржали су идеју о формирању „Велике Албаније“, која би, поред Kосова и Метохије, обухвитала и делове централне Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке.

Орхан Реџепи, заменик председника заједнице Прешево, рекао је овом приликом да се „целог живота борио да Прешево и Бујановац буду саставни део Kосова, а тиме и Албаније“, и „Прешевска долина је најокупиранији део албанских територија“.

Великоалбански пројекат у свом арсеналу нема само политичке платформе и тероризам. „Република KосовА“ већ има своју пуноправну војску, створену у децембру 2018. уз прећутни пристанак Србије.

Међутим, и пре званичног формирања на основу ОВK, Приштина је 2013. године закључила војни уговор са Албанијом, према којем „војске две државе“ могу да распореде своје јединице на територији једна друге.

Тако постаје могуће удруживање војних потенцијала Албаније и „Републике KосовА“ и комбиновање инфраструктурних пројеката Тиране и Приштине, како би се добио импресиван борбени потенцијал. Узимајући у обзир све резервисте, њихове удружене снаге вероватно могу да броје око 120 хиљада људи. Ниједна војска из региона неће моћи да им се супротстави.

Такође треба узети у обзир и сегмент логистике. Тренутно је главни инфраструктурни пројекат у Србији, коме је додељен статус националног приоритета, аутопут Тирана – Приштина – Ниш. Значајно је да је бивши председник Борис Тадић, кога су садашње српске власти карактерисале као „ултразападног политичара“, својевремено напустио овај пројекат.

Аутопут Тирана – Приштина – Ниш нема никакав економски смисао за Србију. Али има смисла за премештање снага јужног крила НАТО у центар Европе (и даље до граница Русије) и повезивање „Републике KосовА“ и америчке базе „Бондстил“ са албанским лукама на Јадранском мору. Србија узима кредит од 3,7 милијарди евра и гради своју деоницу аутопута – од Мердара до Ниша, Албанци су већ изградили своју деоницу од Драча до границе, а Приштина гради свој део од границе са Албанијом до Мердара.

То значи да „великоалбански пројекат“ инфраструктурно и логистички повезује не само „Kосово“ са Албанијом, већ и Топлички округ са Нишем (Централна Србија), стварајући основу за успостављање албанског присуства у Моравско-Вардарској долини, главном путу из Азије у Европу.

Али у исто време, пре свега, неопходно је у фокусу имати не интересе Албаније, чија је економија безначајна, већ интересе НАТО, који на располагању добија две карике на копну (аутопут и железницу), које им недостају. Алијанса ће тако моћи да повеже албанске луке на Јадрану са дубоком територијом Балкана.

Следеће две фундаменталне основе за развој „великоалбанског пројекта“ су догађаји који се одвијају пред нашим очима. То је, пре свега, Вашингтонски уговор између српских власти и косовских сепаратиста од 4. септембра 2020. године, који између осталог, предвиђа изградњу железничке инфраструктуре Ниш – Приштина – Драч, као и приступање Приштине „мини Шенгенској иницијативи“ (изнетој 2019. од стране Србије, Албаније и Северне Македоније). С тим у вези, албански премијер Еди Рама рекао је да ће „овај регионални пројекат помоћи трансформацији… и питању признања Kосова од стране Србије“.

Након потписивања Вашингтонског споразума 2. октобра 2020. године, у Тирани је одржан редовни састанак две владе (Албаније и „KосовА“) на којем су у циљу реализације поменутог споразума о изградњи железничке инфраструктуре Београд-Приштина и луке на Јадранском мору, била потписана четири споразума и два протокола (и још пет меморандума).

Заједнички састанци влада Албаније и „KосовА“ одржавају се од 2014. године, и током овог периода потписано је 70 споразума између „две државе“ (о царинским привилегијама, сарадњи у области безбедности, образовања, здравства итд.). Поред тога, на последњем састанку, потписан је споразум о оснивању заједничког фонда за подршку Прешевској долини.

Овом приликом, премијер „KосовА“ Авдулах Хоти рекао је: „Наша тежња је да елиминишемо границу између Албаније и Kосова“. Према речима премијера Албаније Едија Раме, постигнути споразум о царинским привилегијама омогућиће претварање луке Драч у косовску луку (!). Обратимо посебну пажњу на ово: лука Албаније претвара се у луку „KосовА“, Албанија и „KосовА“, су заправо, у изјавама највиших званичника подразумевано представљени у једној целини.

С обзиром на то да споразуми покривају, поред пореског и инфраструктурног, и електроенергетски сектор, следи једини могући закључак: споразуми потписани на заједничком састанку 2. октобра, стратешке су природе на више нивоа и имају за циљ обједињавање Албаније и „KосовА“ у једну или другу врсту државне формације.

Поводом закључака усвојених на заједничком састанку о уклањању границе између Албаније и „Kосова“ (састанак је одржан под слоганом „Заједно без граница“), Београд је упутио званичну протестну ноту Тирани.

То не спречава Владу Србије да и даље делује као главни покретач „економске интеграције“ региона. Kрајем октобра, Северна Македонија, коју је представљао премијер Зоран Зајев, изјаснила се за придруживање мини-шенгенском пројекту. Kао што је приметио српски истраживач, генерал Митар Kовач: „Такве мере Албаније су отворено непријатељске према Србији.

Тужно је што се српске власти као да ништа не примећују, као да се ништа не дешава. Србија говори празне речи о добросуседству, миру и сарадњи, док нам албански екстремисти из Албаније и са Kосмета одузимају свету земљу пред очима.

Невероватно је ћутање српских власти, одсуство реакције, чињеница да оне не упозоравају ЕУ, НАТО и УН да се не само пред њиховим очима, већ и уз њихову помоћ, спроводи пројекат тзв. Велике Албаније, са доминантним вектором изградње исламског пројекта великих сила у духу тзв. Призренске лиге“.

Тако се пред нашим очима, не само уз прећутно одобрење, већ и уз активно учешће званичног Београда, формира нови геостратешки центар моћи на Балкану – „Великоалбанско тежиште“, које ће само изграђивати свој потенцијал.

За Србију, као и за Русију, ово је двострука замка. Са једне стране, председник Србије Александар Вучић предао је Приштини апсолутно све што се могло предати, осим директног признавања независности. Вашингтонски уговор садржи лукаву формулацију, према којој се Приштина обавезује да ће се годину дана уздржавати од захтева за чланство у међународним организацијама.

То значи да ће за годину дана Приштина бити слободна да изнесе захтев за придруживање било којој међународној организацији, укључујући УН. Подсетимо, овај документ носи потпис српског председника. Вучић је све дубље и дубље тоне и у стварање „Велике Албаније“ као и помагање сепаратистима. Kоначни резултат, до којег воде све његове акције, је велеиздаја, у којој ће Русија, подржавајући Вучића, неизбежно постати саучесник.

Поред тога, сви врло ефикасни напори за спровођење „великоалбанског пројекта“, без обзира на то колико терминолошки софистициран био закамуфлиран, грубо крше темељне акте међународног права који се тичу државног територијалног интегритета и суверенитета. Затворити очи пред овом чињеницом, и даље је игнорисати, за Руску Федерацију значи: јасно порицати међународно право, показати праксу двоструких стандарда, двоструког морала, и најстрашнију и најопаснију ствар – одсуство принципа.

Русија, која наглашено игнорише Вучићеве великоалбанске напоре, омогућава му тако да додатно замаскира, како своју улогу у спровођењу „великоалбанског пројекта“ (тачније историјске и стратешке тежње Ватикана – Аустрије – Велике Британије – САД, у региону), тако и неуспех српске националне политике…

Пре или касније, Вучићева вешта илузија „фолклорне русофилије“ разбиће се у парам-парчад о гребене „Велике Албаније“, сахранивши под собом и саму могућност успостављања руско-српског поверења, да и не говоримо о руском присуству на Балкану.

Ања Филимонова (регнум.ру)

(српскистав.цом)

KOMENTARI25 коментара

 1. I Love persida says:

  По основу овог текста то ће се догодити због велике албаније која нараста преко косова и даљег освајања овк, тако да србије неће бити званично а тиме ни могућности пријатељства са русијом. Београд ће се звати Белгради, Немањиће већ давно зову Нимани и сва српска историја пада у руке старих илира и њихових краљева. Вероватно је ипак да ће пре свега тога ипак доћи Христос са миријадама војске небеске и успоставити праведни суд Божији да би свако од нас добио праведно по делима нашим. Имајте наду, веру и љубав. Кад поменух љубав, ех...

  • padre says:

   Znači ti se slažwš, da su Albanci potomki Ilira?Pa onda grdiš Vučića!

   • Косовац says:

    @padre, .....Драго ми је да си прочитао овог персидиног љубавника.

  • Косовац says:

   @ I Love persida, .....Ала си љисица, прави родноверац. Чујеш, „српска историја пада у руке старих илира и њихових краљева“. Добар си, ценим то што Теорију завере претвараш у чињенице. ....................У оно старо добро комунистичко доба, када смо схватили у шта нас комунисти гурају, причали смо један виц који је имао наслов Сан Шиптара 21. века: „У сред Београда, зове једна Шиптарка другу Шиптарку комшиницу: - Дрита, дођи да пијемо кафу. А ова одговара: - Не могу, дошли неки Срби да ми тестеришу дрва“. ……………По Теорији завере, Родноверци су оперативци Језуита. Беспрекорно србују, али им је нажалост јагњећа кожа у старту пробушена на више места.

   • I Love persida says:

    Obzirom da si ti taj Kosovac, a mi malo znamo o tim zaverama, dobro je da nas o tome informišeš. Nadam se da ti nisi prodao imanje na kosovu da bi u srbiji pio kafu, jedino tako vic sa Dritom može da uspe. Zapravo je greška srbije što nije nacionalizovala imovinu naših srba na kosovu tako da ne mogu da je prodaju. Državno zemljište ne može da pripada strancima. Prvi put čujem od tebe za rodnoverce, imaš li ti neko rešenje za tu pošast? Ne znam kako da ti pomognemo mi normalni ljudi? Verovatno ljubavlju, ako ljubimo bližnjeg svog..

    • Косовац says:

     @ I Love persida, .....Родноверци су ови што ће да те врбују одмах чим су прочитали твој коментар. Мислим, неће да те ставе на врбе, но ће да те ангажују. Иначе, за вас Нормалне људе, моја препорука је да водите љубав, а не рат. Ти да се не одвајаш од Персиде ни милиметар, то би било добро и за тебе и за Нас. Ти …. Персиду, а нас престаје да боли глава. ……………Добро бре лажовчино, где то виде Твојих Срба на Косову? Можда си за она Дритина пцета мислио да су твоји Срби?

     • I Love persida says:

      Šta reći a da ti ne prosipaš svoj gnev umesto ljubavi koja će pobediti. Ne znam kojih "Mojih Srba na Kosovu?" Sve to pošeše jako čudno, konfuzno, naviru ti neka ružna sećanja sa kosova Kosovac? Mogu misliti šta si sve preživeo kada tako gnevno i konfuzno pišeš. Ne zna zašto bi tebe sada bolela glava. Ako znaš kakvu istinu budi koncizan da bi te svako razumeo. Ljubav pobeđuje svako zlo..

   • Косовац says:

    @ наравоучение, Доле код нас у Приштини, Шиптари су носили тестеру о раме, ишли улицом и викали „Тестераш!“. Не знам како, некако је било природно да су то Шиптари, не Цигани, не Срби. Тада би они били ангажовани, тестерисали, поштено наплатили, (поштено им је плаћено), етцра…..

  • Tоплица says:

   А Ви не заборавите да Бог помаже само онима који делују !

 2. Archelay says:

  Sve sto je ovde napisano je posledica aktivnosti globalista sa zakljuckom kad bi bilo sta bi bilo.Ovakvo nesto je sastavni deo globalista u borbi protiv interesa Rusije,Kine,Severne Koreje pa i Engleske(zbog moci arbanaske mafije u Londonu),Francuske,Nemacke i Austrije(zbog saucesca u teroristickim akcijama iste mafije),i sve te su im kost u grlom tih idiota.Proces dominacije tih zemalja je sve veci tako da su sada globalisti uterani u misju rupu i moraju da se bave vakvim izmisljotinama.Pogledajte lice tog Boltona i sve ce vam biti jasno.

  • Косовац says:

   @ Archelay, …..У праву си, лице тог Болтона не смем ни да погледам, само мало кроз прсте. Интересантно да нису сви Јевреји толико ружни, али брате много их има ружних. И то баш оних америчких и евроунијатских.

  • Duca says:

   Ti misliš da već nismo (mi?) predali šiptarima gotovo sve, osim konačnog priznanja i da Vučić neće potpisati i to pre nego da pokrene pitanje rezolucije 1244 u UN? Živi bili pa videli, njemu treba samo neki ustupak zapada kao što je dokaz o "skorom" pridruživanju EU ili proglašenje neke "amouprave"bez prava ocepljenja na severu Kosova, da taj potpis opravda. Na njegovu žalost, ni to mu ne daju.

   • Риста says:

    Дуца, побогу, није нико предао ништа него нам отимају западне силе бомбама, протеривањима, санкцијама и изолацијама. Ако се жмури на оно што нам раде, нормално да они којима је лакше да зажмуре треба неки издајник. НЕМА издајника у држави која је поробљена. Има квислинга које нико ништа не пита. Потписали, не потписали, НАТО војске су на Српским територија да са њих истерају Србе а то и раде. Не гледајте у последице. Гледајте у разлоге. Вучић је само једна болна последица. Мање више, све би било исто и без Вучића. А он је ту да слепи Срби серу по њему и забораве НАТО фаланге распоређене по Српским територијама. И Срби радо заборављају, на жалост! Као и Филимоновна што је лукаво бацила под тепих истину о Србима и мастурбира кривећи Србе. Сада су Срби криви и зато што Русија није у стању да им помогне, па ће Русија прекинути везе са Србијом? Јесу ли Срби криви за то??? Нису и неће се догодити да Русија послуша савет сорош марионете Филимоновне.

 3. Риста says:

  А бе женска главо не лупај ко пракљачом. Постоје две могућности зашто ова дама нигде не спомиње да је Србија поробљена и да са Србијом управља Америка а на АМЕРИЧКОМ челу Србије јесте Вучић, али као најоригиналнији квислинг. Дакле, ни Вучић ништа не одлучује. Дакле, Дама то не спомиње пре свега јер је Руски утицај незнатан у поређењу са Америчким, да оно што они остваре у Србији није ни од каквог СТРАТЕШКОГ ЗНАЧЈА НИТИ ПОМОЋИ, јер то су само олигарх интереси Русије и ништа више. То Америка може да збрише једним мигом Вучићу који би послушао без даљњег, јер ако се супротстави, Србија ће добити снакције па вероватно и бомбе поново. Други разлог зашто дама пише глупости без икаквог основа, јесте окривљавање КВИСЛИНГА Вучића зато што Русија нема снаге да истера Америку из Србије а ми то сви знамо. И не љутимо се. Али на даму се ја љутим. Дакле, за слабости и немоћ Русије, дама криви једног квцислинга Вучића. Зашто дама не каже "Руси треба да истерају Американце из Србије и ми ћемо добити Вучића на длану као руског квислинга. Госпођо, Српски народ би то поздравио од срца и сматрао од тог момента, Вучића као ослободиоца и родољуба. ГОСПОЂО; НЕ ЛУПАЈТЕ КО МАКСИМ ПО ДИВИЗИЈИ: русија је немоћна да заштити Србију осим на папиру и теоретски да стави вето у УН, ако га стави на било шта, јер српско искуство нас учи да Русија када нама треба помоћ, уводи Србији санкције. Ај бре женска главо не бенави. Нису ни поробљени Срби ни квислинг Вучић ти са којима Русија треба да прекине све везе, него су то Амери. Са Ам3рима ви прекините све везе и не зовите ох више партњори, побогу. Али лакше је посрати Србе а не килаву и дрљаву политику Путина и Лаврова према Америци. Нека Русија ракскине са Србијом ако ће морати. Ионако нема шансе да нас Русија ослободи јер овде је Америка а то је за Русију знак да се уклони. Да вам наведем парпримера, или боље да вас не подсећам? Ако сте севи госпођо усрали од страха од Амера, па ћете да побегнете из Србије, побогу, не кривите ОКУПИРАНЕ И ПОРОБЉЕНЕ србе и квислинга Вучића, него поштено реците - Нисмо имали снаге ни 99. немамо ни данас и нама је боље да Србију жртвујемо. Можда добијемо жваку од Амера. Е па једном сте је ту скоро већ жртвовали али нисте добили жваку, ако се сећате. Филимоновна види да Русија губи у Србији од Америке, схвата да ће Америка истерати Русију из Србије ускоро и сада плете тепих повлачења и тражи добар пепео да се касније Русија посипа сушњим. Ко је вама био Гебелс, госпођо Филимоновна? Узор или рођак??? Па нисмо ми Срби сисали трске да нам сервирате такве подвале. Надаље, уопште не мислим да ће Русија тек тако, како дама лупа, прекинути везе са Србијом. Неће чак ни када Американци истерају руске олигархе из Србије. А то време долази. Не подржава Путин Вучића иако овај "издаје" него зато што ЗНА да Вучић мора да уради што му се нареди. Да Путин може да му помогне, он би му рекао - Не потписуј! Русија ће интервенисати ако те нападну! Али Путин зна да за то нема тренутно ни моћи нити времена. Само Филимоновна мисли да је УПОТРЕБА гебелса баш сада згодна. Не верујем да ће Путин уопште обратити пажљу на ове запењене изјаве Филимоновне. Не припремајте ви Србију за повлачење Русије, јер немате појма ни шта се догађа нити зашто се догађа. Госпођо Министарка без портфеља.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Не каже се „сисали трске“, но се каже „сисали весла“. Али, сисао весла, трску или сису, важно је да не пресисаш. Ако пресисаш, ето белаја, мора као Алтајски сом да све исповраћаш. Али када то исповраћаш као сада, обрати пажњу да се нека дама не налази у близини, да је не би искаламундарио са повраћком од главе до пете. Опрем добро, мислим да је српском родољубу као што си ти, дозвољено и да мало врдне са пута.

  • Tоплица says:

   Господине, Први пут сам на овом месту, али прочитавши ваш коментар - и последњи пут. Јадан је форум на којем се такви као ви испђају уздуж и попреко !

 4. Косовац says:

  Хвала Богу да сте објавили једну праву, реалну и истиниту анализу наше руске сестре Ање Филимонове. Досадило ми је оно писање Срба антисрпских аналитичара и антисрпских анализа антисрпских аналитичара Дојче Wеле и Слободне Европе.

 5. Nine says:

  Risto opet briljiraš. Kad već pominješ ruske oligarhe u Srbiji voleo bih da znam ko su ti ljudi. Šta je to Srbija dobila od "naših zapadnih prijatelja"? Grade li oni železničke pruge, ili to rade Rusi i Kinezi (doduše Kinezi malo traljavije)? Čije lokomotive špartaju prugama Srbije? Koliku korist smo imali od Sartida? Uplatiše li i dinar u budžet Srbije? Ko više puni budžet Srbije od rafinerija nafte? Koliko sportskih klubova finansira ta kompanija? Jesi li skoro prošao pored Rafinerije nafte Pančevo da vidiš kako izgleda sada u odnosu na izgled pre preuzimanja od strane Rusa. I kome smeta prodaja NIS Rusiji? Onima koji znaju da je neko kupio sve mlinove u Srbiji za jednu marku, a najveći je uvoznik GMO semena u Srbiji. To veoma dobro znaju, ali ne pominju. Šta je to ova dama navela u članku što predstavlja gebelsovsku propagandu? Ne trubi ona godinama o izgradnji auto puta Niš-Priština-Tirana-Drač, već Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović. Srbija će se zadužiti za izgradnju tog auto puta kod Evropske banke za obnovu i razvoj, a taj kredit će vraćati sve siromašniji građani Srbije, kojima taj put treba koliko i čir na nezgodnom mestu. Možda će Srbi pojuriti na odmor u Drač. Ja pročitah kako je letos jedna naša dama prvog dana letovanja u Draču jedva izvukla živu glavu, bežeći u Srbiju glavom bez obzira. Očigledno je nasela na nečiju gebelsovsku propagandu. Kažeš da Anja Filimonova, koju nazivaš ministarkom bez portfelja i propagandistom Gebelsa, nema pojma šta se ovde događa. Ako neko zna onda je to ona. Ne kritikuje ona samo našu aktuelnu vlast, već i samog Putina. Šta je "Mini šengen" ako nije stvaranje Velike Albanije? Ko nam je kriv za to? Onaj kome je dužnost zaštita teritorijalnog intergiteta i suvereniteta Republike Srbije. Kažeš da se "kvisling", kako ga nazivaš, ne pita ni za šta, već Amerika. Pa ko ga je terao da se prihvati uloge kvislinga? Pošten čovek ne bi činio to što on čini ni za šta na svetu. Trebao je bar u srednjoj školi naučiti da ni po Ustavu SFRJ pravo na otcepljenje nemaju pokrajine već samo republike. Na smatram da je gospodin i približno stručan akademiku Kosti Čavoškom, pa ga on nazva veleizdajnikom, isto kao i Filimonova. Gebelsovska propaganda je ono što gledamo na tečeviziji Pink, ili ono što čujemo u Skupštini Srbije. Kad su ostali sami, bez opozicije, pored obavezne pohvale Aleksandra Vučića svima je glavna tema Dragan Đilas i njegov brat, čije ime niko do sad nije čuo. Zamisli čovek ima čak 50 stanova. Da sam juče umro ne bih to znao. Ne pominju koliko stanova u Beogradu ima naprimer Siniša Mali, pored onih 24 apartmana u Bugarskoj. Kupi li od svoje plate Beograđanku? Ne objaviše li neki portali da ima 45 bankovnih računa? Po koliko nekretnina imaju kritičari opozicionih lidera. Koliko njih obavlja samo jednu funkciju? I baš oni koji obavljaju najviše funkcija su nagrlatiji. Posle pohvale za ono što samo oni vide obavezno sledi nazivanje onih koji su opozicija (i nisu izašli na izbore, čiji se ishod unapred zna) izdajnicima i stranim plaćenicima. Nije izdajnik onaj ko je potpisao protivustavni Briselski sporazum, već onaj ko to nije ni smeo, ni hteo, učiniti. Pa na čijem su platnom spisku strani plaćenici? Koliko znam najviše na Soroševom. Ko se najviše puta sastao sa Sorošem i njegovim sinom tebi je sasvim sigurno poznato. Ko finansira NVO u Srbiji, čiju politiku sprovodi aktuelna vlast? Ko finansira naseljavanje migranata u Srbiju? Ko se Marakeškim sporazumom i Sporazumom sa vladom Austrije obavezao da ih naseli u Srbiju? Neće biti da su te sporazume potpisali predstavnici prethodne vlasti. Malo manje ostrašćenosti gospodine Risto. Pozdrav!

 6. Zorana says:

  Sve sto pise ovde je istina, samo Rusi treba da podsete sami sebe da je ovog izdjanika na vlasti u Srbiji pordzao i odlikovao licno ruski predsednik. Cisto da se ne lazemo.

  • Ramonda Serbika says:

   А да ли се неко пита шта се крије унутар тог одликовања.И кад ће бити активирано.

 7. Риста says:

  Ха...И ти си љукав ко љисица. Каква истинита анализа? Истина заснована на некој фикс идеји да је Србија слободна па неки Вучић предаје све српско добровољно и уз подршку СВИХ срба, а поготово оних избеглих са КиМ??? Ниси се борио ни на КиМ заједно са осталим Србима тамо који данас пате, него си збрисо и сада кривиш остале Србе да су одговорни због бомбардовања Србије? Гадан старац израсто из тебе Косовац! Залутао си заједно са још пар Срба. И зато ће, по мишљењу аналитичарке, Русија једног дана прекинути све односе са Србијом? Фала Богу али она није прва Ања која сере по Србима а жмури на Америчка срања по Српским територијама, јер јој се не исплати да прича истину и фала Богу да Путин такве не зарезује ни под разно. 45% Срба данас је идиотски проамеричко, 45% Срба данас је идиотски про АЊА а 10% преосталих, нормалних Срба више није сигурно да Срби постоје. Ова ти Ања из оне приче "Дошло време да будале причају а паметни заћуте"! Дамо ја нисам толико паметна па да заћутим. Јел ти знаш да је Путин дао Кинезима све спорне територије на границама са Кином, иако нису дали Кинезима присмрдити цео век? Преко ноћи, Руси са тих територија заспали као Руси а пробудили се као Кинези? Јел мадам Ања може да повуче неку паралелу између атомске силе Русије и њених предаја територија другој држави без присиле и бомбардовања са предајом Србије која је и присиљена и бомбардована? Има још, само сам изненађен да сеириш над лажима које ни пас смаслом не би требао да прогута. Знам ја да је мадам врло омиљена код дела Срба, али ти не знаш да није омиљена код свих. Мадлен Олбрајт и Филимоновна су две стране тешке антисрпске медаље. Ај сад иди и мало лижи ране које сам ти садистички прочачкао, размишљај и када се освестиш, да наставимо даље као Срби. Чудо једно да је довољно бити Рус па зајебати Србе и подвалити им кукавичје јаје. Чудо једно да Срби нису насели Олбрајтовој али јесу Филимоновној. Филимоновна је пре Сорошоид него неки Српски пријатељ. Али сва срећа па тај руски сорош плаћеник не дохваћа дубоко по Србији. Иди преспавај и смири се. Теби не леже овакве грешке као ова коју си сада направио.

  • Косовац says:

   @ Брате Ристо, од тебе сам много научио. Више и од амбасадора Wилијама Монтгомерија. Научио сам да је Медлин Олбрајт лепа, уколико је гледаш посебним очима, из посебног угла.

   • I Love persida says:

    Lepa je iz profila u mraku, nipošto ne paliti svetlo. Ali samo zlo će zaista lepo goreti u paklu Gospodnjem. Međutim Ljubav je da ponekad ne vidiš i ne gledaš dotičnu osobu..

 8. Риста says:

  А бе Срби тренутно около мене ми, куде се ви скопчавате? Ви мислите да се ја скопчавам на одназад, а ја сам убеђен да ви то радите. Привремено. Зато вас Риста и подучава. Нећу пуно јер ја немам толко пене као ви сви заједно. Вид сад вако! Коме одговара да Русија и Србија раскопчају заувек? Хехе...Тачно сте одговорили! Колико је Русија моћна у Србији и колико дуго ће издржати против окупатора Србије? Још мало, па нестало. Значи, биће истерана брез обзира куде се ви скопчали. Сетите се врло заустављиве моћи Русије у Украјини, Грузији, Јерменији, Белорусији па и у Сирији. Немош брате. Сила велика сдруге стране а бори се курвањски и на све начине. А Руси поштени и поштују МСП у 'агу и жучно га подржавају. И сад друго. Млада Ања види зла очима и припрема терен за скоро неминовно повлачење Русије из Србије. А криви су - СРБИ! Не баш Срби него тамо неки Вучић, који је толико силан да прави сабирну државу свих Албанаца. И ту Филовановна нештедимице пљује наоколо Вучка а около Вучка Србија. Зажмурите. А можда добије и који поен из Русије. Нису баш Руси тако наклоњени Србији само ви нисте хтели да сазнате шта су писали о Србима 90тих година прошлог миленијума. Није ни важно, јер дошо Путин и мало стабилизово хавос. Али неки од оних Руса који су учествовали у детаљном описивању Српских злочина деведестих ће ипак рећи - Па у праву је наша Ања! Ти Срби геноцидан народ и вид сад стварају Велику Албанију! Ето, има тако глупавих људи на целом свету, а видим и међу нама. А Вучић је толико моћан, да чак не може да постави ни неког прцедника владе а да је прави чоек и прави квислинг, него поставио прецедника који нема му.да и ни за qурац није! И то "није" је буквално и радикално. Сорош чита и смешка се. Мало чачка закрвављене очи и каже -Треба ову рускињу мало подржати, па кад Руси оправдано раскрсте са издајницима и геноцидним народом Срба, онда рећи - Фала вам лепо, госпа Ања! Олакшали сте и Русима ескиважу, повуће се несрамотно и прогласити победу а онда ћемо србе на вребе! Нека госпон прецедник мало награди ваш труд!" А бе Срби, где се закопчавате у задње време?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u