ПОЗНАТИ РУСКИ ДОКТОР: Ово је храна која ће вас сачувати од рака и тешких болести

POZNATI RUSKI DOKTOR: Ovo je hrana koja će vas sačuvati od raka i teških bolesti

25 jula 2020

Nutricionista i doktor medicine Mihail Ginzburg sastavio je listu najkorisnijih proizvoda.

Prema njegovom mišljenju, ishrana mora nužno da sadrži morsku ribu: losos, skušu, sardinu i haringu. One su izvor komponenti neophodnih ljudskom telu – pre svega Omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama, koje imaju protivupalno dejstvo i poboljšavaju stanje krvnih sudova i ćelijskih membrana.Takođe, riba sadrži puno vitamina D: pomaže u jačanju kostiju, usporavanju involucije mozga i poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Uz to, riba sadrži puno cinka, joda i drugih minerala.

Druga grupa namirnica je povrće. Specijalista ih deli na dve kategorije. Prva je krstasto, koja uključuje sve vrste kupusa. Sadrže sulforafan i indol-3-karbinol: to su supstance sa izraženim antitumorskim efektom. “Sprečavaju nastanak raka”, uverava Ginzburg. Pored toga, odličan su izvor kalcijuma. U ishranu možete dodati rotkvice i repe radi raznovrsnosti.

Takođe je korisno jesti povrće u boji: šargarepa, paprika, paradajz. Poboljšavaju protok krvi, mikrocirkulaciju krvi i stanje vaskularnih zidova.

Na treće mesto specijalista je stavio začine: kurkuma, đumbir, biber, beli luk i luk.

Broj četiri, maslinovo i laneno ulje, izvor su protivupalnih Omega-9 i Omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. U isto vreme, lekar naglašava da višak suncokretovog ulja „izaziva razna oboljenja“.

Peto mesto – fermentirani mlečni proizvodi. Oni poboljšavaju stanje crevne mikroflore i obogaćuju organizam kalcijumom, što je posebno neophodno za prevenciju osteoporoze nakon 40-50 godina, rekao je nutricionista.

“Zdrava hrana takođe uključuje bobice, voće i heljdu. Takva hrana ima malo šećera, blagotvoran uticaj na naš metabolizam, što pomaže našim ćelijama da se neprestano obnavljaju i samoprečišćavaju. Sve to omogućava da živimo srećno čak i u kasnijim godinama“, rezimirao je Ginzburg.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *