POZNATI RUSKI NOVINAR POSLE 15 GODINA NA KOSOVU: Cilj NATO nije bilo Kosovo ni Srbija, već Rusija

POZNATI RUSKI NOVINAR POSLE 15 GODINA NA KOSOVU: Cilj NATO nije bilo Kosovo ni Srbija, već Rusija

26 marta 2014

jevPoznati novinar Ruske državne televizije, Jevgenij Baranov, posle petnaest godina ponovo na jugu Srbije. Sada je svima jasnija situacija o dešavanjima pre petnaest godina na Kosovu.

Dokumentarni film novinara Ruske državne televizije Jevgenija Baranova, koji je povodom petnaestogodišnjice bombardovanja naše zemlje prikazan u udarnom terminu ruske nacionalne televizije, doveo je ovog novinara ponovo na mesta koja je posećivao i tokom 1999. godine, ali i ranije.

Ovaj novinar koji se pitanjem Kosova bavi već 17 godina, za „Novosti“ objašnjava svoje viđenje bombardovanja Srbije.

– Kada sam prvi put došao na Kosovo shvatio sam njegov značaj za međunarodne odnose, koji se tek sada spoznaje u širim okvirima – kaže poznati ruski novinar, koji osim tragičnih sudbina tokom bombardovanja Srbije u filmu pokušava da objasni razloge bombardovanja naše zemlje.

I dok smatra da je samoproglašavanjem nezavisnosti Kosova politika uradila ono što nisu uspele bombe, Baranov ističe da se „tek posle 15 godina istorija ponavlja“ i da Rusija shvata da cilj „NATO nije bio ni Kosovo ni Srbija, već Rusija“, ali da je problem što se to shvata tek posle deceniju i po od bombardovanja jedne suverene i međunarodno priznate zemlje.

– Čak ni moj rad tada nije bio najbolje shvaćen, ali, nažalost, medijska pompa o dešavanjima na Kosovu bila je toliko jaka u svetu o navodnim kršenjima prava Albanaca, dok su se zapravo prećutno kršila prava srpskog naroda – kaže ovaj novinar.

Montirana medijska slika tek sada biva jasnija, ali ne i u potpunosti, jer mnogi i dalje ne žele da prihvate istinu o dešavanjima na KiM.

 

IZVUKLI ŽIVU GLAVU

OSIM što su ih pripadnici terorističke tzv. OVK uhapsili 1998. godine, kada su krenuli ka manastiru Devič da naprave reportažu o monahinjama koje odolevaju u potpunom albanskom okruženju i gde su ih držali nekoliko sati, sledeći put umalo koban događaj po njegovu ekipu zbio se 2001. godine u Bujanovcu. Tada su ih zaustavili pripadnici OVMPB, koji su ih izveli iz automobila i sa repetiranim oružjem stajali pokraj njih sa podignutim rukama, ali su ipak izvukli živu glavu.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *