СВЕТСКИ ПОЗНАТИ СТРУЧЊАК ШОКИРАО СВЕТ: Ово је следећи велики Трампов потез! ЕВО ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ

SVETSKI POZNATI STRUČNJAK ŠOKIRAO SVET: Ovo je sledeći veliki Trampov potez! EVO ŠTA NAS OČEKUJE

30 aprila 2018

Istaknuti njemački stručnjak za američku politiku i transatlantske odnose predviđa da će američki predsjednik Donald Tramp poništiti nuklearni sporazum s Iranom a zatim izvesti vazdušne napade na Teheran kako bi spriječio ovu državu da razvija svoje nuklearne kapacitete.

Profesor Jozef Braml, stručnjak za američku politiku i transatlantske odnose u Njemačkom društvu za spoljnu politiku (DGAP) u Berlinu, smatra da Tramp planiranim povlačenjem snaga iz Sirije ima za cilj da udalji američke trupe kako ne bi postale meta u slučaju izvođenja vazdušnih napada na Iran.

U intervjuu za Al Džaziru je izjavio kako smatra da će ovakav napad biti od koristi američkom predsjedniku unutar države, kao i za ostvarivanje ciljeva Sjedinjenih Država u njihovom geostrateškom sukobu s Kinom.

Ovaj njemački stručnjak zaključuje da bi se Iran trebao pripremiti za ono što će se dogoditi u narednim mjesecima, te da se ne oslanja previše na Rusiju koja će imati koristi od američkog vojnog napada. U nastavku teksta slijedi intervju.

Napad američkih, francuskih i britanskih snaga na režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bio je dosta slabiji u odnosu na prijetnje koje je iznosio američki predsjednik Donald Tramp, kako Vi to tumačite?
— Mnogi su očekivali da će ovi napadi dovesti do američko-ruske konfrontacije ili američko-iranskog sukoba. Ali, od samog početka sam video da su Trampove prijetnje samo “vrući vazduh“ i ništa više, što se trenutno opisuje kao hladni rat. Kada su Rusi zaprijetili Amerikancima da će odgovoriti ako njihovi vojnici i vojna oprema budu meta napada u Siriji, to je zapravo značilo: ako vaši napadi ne budu usmjereni na nas i na promjenu režima u Siriji, onda radite šta želite.

Bojazan koja je vladala prije napada da će se na meti naći Iran ili njegove pristalice u Siriji, što bi moglo izazvati američki sukob sa Teheranom, iščezla je kada je američki sekretar za odbranu Džejms Matis sabotirao plan novog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona o napadu širokih razmjera na iranske vojnike u Siriji.

Da li je Tramp suzdržanijim napadom na sirijski režim nastojao izbjeći bijes Rusije?
— Tramp je ovim napadom želio pokazati Americi da on nije marioneta u rukama predsjednika Vladimira Putina. Ovom igrom je uspio odvratiti pažnju od istrage koju vodi specijalni istražitelj Robert Muler. S druge strane, napad tri države na režim Bašara al-Asada bio je od koristi Rusiji jer je u svom javnom mnijenju vratila sliku o sebi kao glavnom neprijatelju Zapada, što joj je dalo težinu velike sile nakon što ju je bivši američki predsjednik Barak Obama prikazao kao regionalnu silu.

Da li je napad na Siriju bio odraz neslaganja između Trampa i njegovih generala?
— To nije neko značajnije neslaganje, zbog prirode ustrojstva američke vojske koja se temelji na poštivanju naređenja predsjednika kao vrhovnog komandanta oružanih snaga, a to se odnosi i na Trampa.

Planira li Tramp zaistia da povuče svoje trupe iz Sirije?
— Da, kako bi izbjegao otmice ili napade na američke vojnike na sirijskoj sceni kada izbije moguća eksplozija s Iranom. Odlučno tvrdim da će Tramp poništiti nuklearni sporazum s Teheranom u maju, a nakon toga izvesti i vazdušne napade s ciljem da spriječi Iran da razvija svoj nuklerani program. Zbog toga neće biti dobro da američke trupe budu prisutne u Siriji. Predstavljanje udaljavanja ovih snaga kao povlačenje je površan pogled na situaciju, budući da se takav potez tiče isključivo priprema za napad na Iran koji predstoji.Ako Tramp ode s vlasti prije vremena zbog rezultata Mulerovih istraga, hoće li to dovesti do američkog sukoba s Rusijom i Iranom u Siriji?
— Strašan scenario za Trampa bio bi da republikanci izgube izbore u oba doma Kongresa (Zastupnički dom i Senat) koji se održavaju 6. novembra. Ovakva situacija bi mu prouzrokovala ogromne probleme jer bi demokrate dobile kontrolu nad Kongresom što bi im omogućilo da započnu proces za njegovo uklanjanje s vlasti dvotrećinskom većinom glasova ako istražitelj Muler dođe do ozbiljnih stvari koje kompromitiraju američkog predsjednika.

Ali, ako Tramp uspe da utiče na izbornu dinamiku preuveličavanjem iranske nuklearne prijetnje i traženjem sukoba s Teheranom, to bi onda moglo da promijeni izborne rezultate u korist njegove Republikanske stranke i obezbedi mu veliku podršku javnosti. U američkoj historiji postoje slični primjeri kada su se Amerikanci okupljali oko predsjednika, što je poznato kao efekat “okupljanja oko zastave“ (Rally ’round the flag). Džordž V. Buš nije izgubio glasove na kongresnim izborima 2002. godine nakon što je aktivirao unutrašnji američki front u svom ratu protiv terorizma.

Da li će američki predsjednik ići u rat s Iranom?
— To ne mogu sa sigurnošću tvrditi. Međutim, ako se uzme u obzir želja Saudijske Arabije za vojnim djelovanjem protiv Teherana i zainteresovanost Izraela za istu stvar kako bi se onemogućilo da Iran postane nukelarna država, to onda olakšava procjenu da Tramp neće spriječiti, a možda će čak i pozdraviti napad bilo koje od ove dvije države.

Aktuelni američki predsjednik neće ponoviti ono što je učinio njegov prethodnik Barak Obama koji je izazvao jako nezadovoljstvo i oštre kritike svojom zabranom Saudijskoj Arabiji i Benjaminu Netanijahuu da preduzmu vojnu akciju protiv Irana. Prema tome, da sam na mjestu Irana, pripremio bi se za ono što donosi nekoliko narednih mjeseci.

Hoće li Tramp izvesti ove napade kako bi izbjegao Muellerovu istragu?
— Bez obzira na ovu istragu, Tramp će imati korist od napada na Teheran i to mu neće naštetiti. Sjedinjene Države imaju i druge razloge koji ih navode da učine takav korak, između ostalog radi ograničavanja iranske geostrateške ekspanzije i ograničavanja Kine koja predstavlja glavnu opasnost za Ameriku.

Peking se uglavnom oslanja na naftu i gas s Bliskog istoka, a napad na Iran bi pomogao Americi da stegne obruč oko Kine na Bliskom istoku koji bi se pretvorio u glavnu arenu geostrateške borbe Vašingtona s Pekingom. To znači da je povlačenje SAD s ove scene samo pusti san.

Kakve su ruske računice kada je u pitanju potencijalni američki napad na Iran?
— Ruska podrška Iranu – u slučaju da dođe do američkog napada na ovu državu – veoma je upitna, jer će ovaj vojni napad dovesti do povećanja cijena nafte. Također će utjecati na kinesku nabavku nafte iz Irana, što će ovu državu preusmjeriti prema ruskoj nafti, a to znači i više dolara u Putinovoj kasi. Stoga se planeri iranske politike ne bi trebali oslanjati na bilo kakvu podršku Rusije u događajima koji dolaze.

Autor Kaled Šmid

Izvor Al Džazira

KOMENTARI11 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ovo je sad posatlo ocigledno za iole pametnog coveka. Ali ako ovaj "priznati strucnjak" tek sad izlazi sa ovakvim predvidjanjima Kaki li sam ja sam strucnjak kad sam sve ovo predvideo pre dve godine...Iran ce ad dobije i nuklearku preko glave a njegov "saveznik" Putin nece trepnuti...Da sam na mestu Irana pustio bijh NATO-fasiste preko Irana jer njihov krajnji cilj su Kina i Rusiaj ali idu redom zbog "zaledjine"... Jer ni Kina ni Rusiaj ne pokazuju azurnost nito volju da pomognu i podrze Iran. Sirija ratuje sedam godina. Sramota za "svetske" sile. Kad in NATO-fasisti pripucaju na njihovom pragu probudice se . Pre Toga samo "mudar Politika" i "pregovori" sa "zaapdnim partnerima"... Treba pomoci NATO fasiste i EU naciste da se sto pre poredaju na ruske granice. Time bi i Putin bio prinudjen da KONACNO nesto preduzme.

  • padre says:

   Ma da, ti bi to za tren oka rešio, a neovi rusi i Kinezi!

 2. Miraš says:

  Napad na Iran ima i drugi značaj. Posle toliko godina ratovanja Irak jeste senka od nekadašnje države ali se ipak nije raspao. Iran je podržavao i Irak i Siriju, dakle slabljenjem zaštitinika Irana veće su šanse da će se ostvariti planovi o komadanju i Iraka i Sirije. Tada bi mogao da se osamostali i Irački Kurdistan, a ubrzo i Sirijski, itd. Da li će Rusija obezbediti svoje kopnene trupe za Siriju umesto Irana, ako Iran bude napadnut? Neće. Jedino je pitanje kako bi Rusija mogla da pomogne u slučaju napada na Iran... Istaknuti nemački stručnjak je zaboravio da i Iran spada u južne granice Rusije i drugih bivših republika SSSR i njoj još uvek bliskih država srednje Azije te da Rusiji ne odgovara destabilizacija Irana, a ni slabljenje važnih regionalnih sila u Evroazijskom konceptu. Naravno i na Istoku se razmišlja o kasi, ali ovo nije Zapad da se razmišlja jednostrano samo o kasi, a da sve ostalo kako bude i nije važno.

  • Miraš says:

   Sem u kopnenim trupama Iran je pružao značajnu finansijsku pomoć Siriji da može da opstane kao država. Sve takve obaveze Rusija bi morala da preuzima u slučaju napada na Iran. Brzo bi se umanjila ta zarada od dizanja cena nafte koju nemački stručnjak jedino pominje. Zatim ako u tome ne bi uspela tj. ako bi Rusija pustila Siriju da propada ugled same Rusije bi bio značajno načet. U slučaju propadanja Sirije pitanje je šta bi bilo i sa korišćenjem sirijske luke Tartus, itd. Potencijalni napad na Iran ima dublju poledjinu. Ma koliko da našim očima deluje značajno pomoć Siriji koju daju Vazdušno kosmičke snage Rusije, njene pomorske snage, itd. ne može se potceniti značaj pomoći koju Siriji pruža Iran. Još uvek su velike igre na samom Bliskom Istoku.

 3. Trifun says:

  Iran je sposoban sam da porazi agresore. Ko god oni bili. Sa ruskom i kineskom dodatnom pomoci agresori se nece dobro provesti. Nisam ljubitelj Irana nakon sto su dovodili veliki broj dzihadista u Bosnu da ratuju protiv naseg naroda, i u pravu je Izreal to je primjer militantnog islama koji je prijetnja svima, medutim to je drzava koja se nije kolebela da hapsi te americke brodove koju su ulazile u njene teritorijalne vode, i koju je nemoguce zastrasiti. Imaju i prilicne resurse, ljusdke i materijalne, tako da bi se vrlo lako moglo desiti da vidimo jedan katastrofalan poraz agresora. Nema nazad.

 4. M says:

  Ja nisam nikakav stručnjak,niti me itko plaća za mišljenje,ali osjećam potrebu reći drukćije,tj.da USA-Izrael-Zapadni napad na Iran do njegovog rušenja ovakvog kakav jest-smatram puno explozivnijim od Sirijskog problema,jer smatram da će Rusija i Kina vojno pomoći Iranu,i to direktno,jer bi bili glupi kad ne bi,tj.bi kukavičlukom izgubili puno više jer bi dozvolili moćnu infiltraciju Zapada ovdje!Razumijem i Izrael-Zapad-USA koji se boje ovakvog atomskog Irana.Ali,pošto su interesi i pozicije Rusije i Kine ovdje također vrlo jaki(čak jači),bilo bi čudno,čak pogubno glupo za njih,kad ih ne bi branili svim sredstvima i to u svim uvjetima-situacijama-varijantama!

 5. Sančo Pansa says:

  To je rat koji svima donosi profit osim Iranu. Međutim, pitanje je zašto Iran nije dozvolio Rusiji da napravi vojnu Bazu na njihovoj teritoriji? I zašto su osporavali i dugovlčili sa odobrenjem Rusiji ok prelijetanja ruskih projektila K18...Ukoliko žele da se primaknu BRIKSU, neophodna je čvrsta i pouzdna saradnja sa Rusijom!

 6. zlatko says:

  Čitav svet se našao u jednoj nikad ranije vidjenoj, paradoksalnoj situaciji. SAD kao tlačitelj i mučitelj čitave planete dospeo je na najniže grane u svojoj istoriji i dovoljan je povetarac da ih sruši. Ali umesto da se planeta raduje oslobodjenju, ona strahuje od njihovog strmoglavljivanja, jer je svesna da će sa sobom povući sve ostale. Zato sve zemlje sveta danas gledaju kako da pomognu SAD da ne umre, ili bar da ne umre naglo, kako bi imale vremena da se snadju. Tako su Sirija i Rusija tokom agresije SAD na Siriju oćutale, zadovoljavajući se samo odbrambenom reakcijom tj. obaranjem američkih raketa. I Iran će verovatno postupiti slično, računajući da mu je bolje to nego stavljati poludelu silu u situaciju da uništi svet. Strašno na šta su SAD spale. I na šta je planeta spala.

 7. M says:

  Da je USA slaba,ne bi bilo tih problema,ali bi bili neki drugi,možda i veći(Atomski Njemačka,Japan,itd.),(Ruske,Kineske itd.intervencije izvan njihovih granica,itd.)!Ali nastojanje stvaranja Pax Americane se pretvorila u izvoz sile,nepravde i smeća.Sad je posljednji trenutak da svi zajedno donesu neki pametni kompromisni zaključak-djelovanje,ili će biti Veliki Rat,i to ubrzo!

 8. Milojko says:

  Pričati šta će Tramp da uradi je sasvim nesigurno, jer ni on sam ne zna šta će sutra da radi.Vidite koliko je čovek labilan i nestabilan.

 9. Milutin says:

  Pa ovaj nemac je započeo priču o uticaju na bliski istok koji amerika polako gubi pa se zbog toga digao Izrael i nacistički truli zapad po naređenju iz nacističke amerike. No svi izbegavaju javno da kažu o najbitnijem razlogu zbog kojih to interesa na bliski istok se vode ratovi io zarađuju ogromne milijarde dolara na prodaji oružja.Nafta je broj 1 a put svile koji Kina izgrađuje broj 2. Tu je i Rusija kao broj 3 sa svojom energetskom ponudom a zbog koje nacistička amerika i sprema napad na Rusiju. SAaudijska arabija kao najveća troristička država u svetu koju je zbog toga i stvorila nacistička amerika je pred kolapsom a u nacističku ameriku ima uloženo preko hiljadu milijardi dolara. Ova arabija vodi rat protiv Jemena koga nisu mogli da kontrolišu nacistički amerikanci ko ostale države sa bliskog istoka pa je tu amerika morala da se umeša zbog ogromnih milijardi dolara koje bi se povukle iz amerike u slučaju promene vlasti i ili pada arabije što nije neočekivano jer je pokušaja smene bilo pre 7 dana a onda bi cena nafte naglo skočila i uz finansijski tornado koji galopirajuće dolazi to bi značilo slom amerike i dosta država trulog nacističkog zapada ali i ostalih manjih država. E zato su povučene sve zlatne rezerve iz nacističke amerike. Zato je Rusija prodala oružje arabiji, emiratima , jemenu, kataru,Iranu da bi delom sačuvala svoj uticaj i kontrolu nad bliskim istokom kako ne bi nacističke ubice iz trule amerike mogle iza leđa da ugroze Rusiju jer se zna da se amerika sprema da napadne Rusiju i Kinu kako bi ostala kao lider i pljačkaš broj 1 u svetu kao najveće zlo čovečanstva pored Vatikana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *