POLICAJAC NASERA ORIĆA: Alija žrtvovao Srebreničane za NATO agresiju

POLICAJAC NASERA ORIĆA: Alija žrtvovao Srebreničane za NATO agresiju

29 januara 2014

dos-hoki_620x0Pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu poternicu za ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem, zatim za Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice, koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine, potvrđeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH.

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH je putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmenu informacija primila zahtev Interpola Beograd u vezi sa proverom pet lica iz Bosne i Hercegovine među kojim se nalaze Orić i Meholjić. U skladu sa važećim procedurama, zahtev Interpola Beograd prosleđen je nadležnoj agenciji za sprovođenje zakona u BiH na dalje postupanje, navodi se u dopisu iz Direkcije.

Hakija Meholjić, jedan od onih koje potražuje srpsko tužilaštvo za ratne zločine, ekskluzivno za „Novosti“, govori o tom zahtevu, svojim odnosima sa Orićem, ali i na šta je sve upozoravao Aliju Izetbegovića, koji je, kako kaže „žrtvovao Srebrenicu da bi izazvao NATO agresiju“.

– Ali, bez obzira na sve, neću ići pred pravosuđe Srbije. Što bih išao tamo kad živim u Srebrenici, u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini. Nigde nisam pobegao, mada sam, još davno imao ponude da to učinim. Zna se čija je mesna nadležnost za postupanje što se tiče spornih događaja, koji se odnose na ovaj deo RS i BiH – kaže ratni načelnik policije u Srebrenici, kada su je kontrolisale muslimanske snage, na čijem je čelu bio Naser Orić.

Podseća da je ispitivan u Hagu i Bijeljini, po prijavama koje su protiv njega podnošene za ratni period, „pa je njima i danas na raspolaganju“.

– Da je bilo osnova za moju krivicu, odavno bih bio iza rešetaka – nastavlja naš sagovornik. – Vest da se za mene zanima Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije mirno sam primio. Neka svako radi svoj posao. U Srebrenici sam i muče me druge muke, što moj rodni grad umire. Odlaze i Srbi i Muslimani.

Meholjić kaže da se davno razišao sa Naserom Orićem i da nisu u dobrim odnosima. Za razliku od Orića, koji je, kako kaže, „otišao iz Srebrenice u januaru ili februaru 1995. godine, ja sam ostao sve vreme ovde“. Sada je direktor Komunalnog preduzeća, čiji je osnivač Skupština opštine Srebrenica:

– Javnost dobro zna moj stav o Srebrenici i o zločinima koji su se dogodili mojim sunarodnicima. O tome sam svedočio više puta, bez namere da i za dlaku amnestiram zločince. Međutim, uverio sam se, posle posete naše delegacije Aliji Izetbegoviću, tadašnjem predsedniku RBiH, da je zvanično Sarajevo žrtvovalo Srebreničane, kako bi izazvalo NATO agresiju – priča Meholjić. – Imao sam hrabrosti i odvažnosti, iako suočen sa svim rizicima, da i tada „skrešem u brk“ Aliji šta mislim o tako suludim, a ispostavilo se do neba bolnim odlukama. Zato sada ne može ništa da me uplaši ili izbaci iz koloseka, uključujući i vesti koje stižu iz Beograda.

JOVIČIĆ: POSTUPIĆEMO PO POTERNICI

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić rekao je da će MUP Srpske u vezi sa poternicom Interpola Beograd za Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice postupati kao i po svim drugim Interpolovim poternicama.

– Ako Interpolova poternica bude dostavljena MUP Srpske, mi ćemo postupati u skladu sa našim zakonskim ovlašćenjima i po zahtevu Interpola – rekao je Jovičić u Banjaluci. S. M.

TUŽILAŠTVO: OČEKUJEMO POTERNICU

Tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu protiv Nasera Orića i još četiri osumnjičena da su 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, saopšteno je u sredu iz Tužilaštva.

Oriću i ostalima stavlja se na teret da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti. S obzirom na to da je Orić nedostupan pravosudnim organima Srbije, očekuje se da će za njim biti raspisana poternica – kaže se u saopštenju i ukazuje da je tužilaštvo 4. avgusta 2011. godine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnelo Odeljenju za ratne zločine zahtev za sprovođenje istrage, a da je istraga pokrenuta 9. decembra 2011. godine.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *