ODLUČENO: Rusija šalje vojsku na Krim

ODLUČENO: Rusija šalje vojsku na Krim

1 marta 2014

Vladimir Vladimirovic PutinRuski senatori su jednoglasno izglasali da se pošalju jedinice ruske vojske na Krim, „kako bi se obezbedio mir i stabilnost u regionu“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je ranije danas dozvolu od Saveta federacije – gornjeg doma parlamenta – za angažovanje ruske vojske u Ukrajini.

U Savetu federacije (gornjem domu) na vanrednoj sednici odlučeno je da se jedinice ruske vojske pošalju na ukrajinsku teritoriju dok se društveno-politička situacija u toj zemlji ne stabilizuje, javlja Raša tudej.

Senatori su odlučili da glasanje o Putinovom obraćanju bude javno, a spoljnopolitički komitet Saveta federacije ga je podržao. Pre toga, komiteti za odbranu i međunarodna pitanja su odobrili angažovanje ruske vojske u Ukrajini.

Prethodno, i gornji i donji dom ruskog parlamenta ranije danas zatražio je od Putina da zaštiti ruske građane u Ukrajini.

„U vezi sa vanrednom situacijom koja je nastala u Ukrajini, pretnji po život građanima Ruske Federacije, našim sunarodnicima, ličnom sastavu vojnog kontingenta Oružanih snaga RF stacioniranog u skladu sa međunarodnim sporazumom na teritoriji Ukrajine (Autonomna Republika Krim), na osnovu tačke ‘g’ prvog dela člana 102 Ustava RF obraćam se Savetu federacije Federalne skupštine radi upotrebe Oružanih snaga RF na teritoriji Ukrajine do normalizacije društveno-političke situacije u toj zemlji“, navodi se u saopštenju.

I gornji i donji dom ruskog parlamenta ranije danas zatražili su od Putina da zaštiti ruske građane u Ukrajini.

Gornji dom se obratio Putinu sa molbom da preduzme obuhvatne mere za zaštitu ruskih građana u Ukrajini.

Predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko objasnila je da glavni smisao tog poziva „da predsednik u okviru svojih ovlašćenja donese obuhvatne, sve moguće mere, kako bi se osigurala bezbednost života naših građana koji žive u Ukrajini, kako bi se pomoglo našem bratskom ukrajinskom narodu da ostvari stabilizazciju, da se politička kriza koja je izbila došla na civilizovan pravni teren, kako bi sporazum koji su potpisali lideri opozicije i šef države u potpunosti ispunjavao“.

Ona je ranije danas rekla da ne treba isključiti mogućnost slanja ograničenog kontingenta vojnika u Ukrajinu, ali je dodala da je odluka o tome na Putinu.

Putin je, kako navodi Itar-Tas s, potpisao i ukaz o imenovanju državnog sekretara u Ministarstvu inostranih poslova Grigorija Karasina za svog zvaničnog predstavnika pri razmatranju obraćanja Savetu federacije.

Angažovanje Oružanih snaga i drugih formacija u mirnodopsko vreme ostvaruje se na osnovu odluke predsednika Rusije na način utvrđen federalnim zakonodavstvom.

Odlučivanje o mogućnosti upotrebe OS Rusije izvan njene teritroije spada u nadležnost Saveta federacije Federalne skupštine u skladu sa članom 102 Ustava.

Gornji dom počinje razmatranje pitanja mogućnosti upotrebe OS izvan teritorije Rusije nakon što dobije obraćanje predsednika Rusije u kom je zasnovan njegov predlog.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *