PRALJAV NOVAC, PRLJAVE VOĐE: Demonstrancije u Hongkongu izazvali plaćenici

PRALJAV NOVAC, PRLJAVE VOĐE: Demonstrancije u Hongkongu izazvali plaćenici

12 novembra 2014

kina-protest8-600x411Torent pun dokumenata i imejlova razotkrio je već sumnjivo vođstvo pokreta „Okupiraj centar“ u smislu neetičkog i netransparentnog finansiranja.

Milioni hongkonških dolara prebacuju se naokolo bez znanja podržavaoca tog pokreta, čime se prikriva pravi izvor finansiranja i prava priroda agende pokreta „Okupiraj centar“.

Već nedeljama Peking, lokalna vlast Hong Konga i analitičari širom sveta sugerišu da je pokret „Okupiraj centar“ daleko od „spontanog“ i „samoniklog“ pokreta i da posebni interesi van okvira Hong Konga i Kine vode ovaj pokret. Imejlovi i dokumenti koji su se pojavili, potvrđeni kao autentični od strane lidera i podržavaoca tog pokreta, dokazali su da su mnoge od ovih optužbi tačne.

Prljav novac, prljavije vođe

Ove dokumente je objavio The South China Morning Post (SCMP) u seriji članaka. U jednom od njih napominje se da postoji na stotine izveštaja po kojima je osnivač Apple Daily-ja prosledio na milione dolara u donacijama pan-demokratama. Prema tim dokumentima, Džimi Lej Či-Jing je donirao više od 10 miliona hongkonških dolara pan-demokratskim strankama i političarima od prošle godine.

Neki mediji izveštavaju da bi ukupne donacije od aprila 2012. godine mogle iznositi i do 40 miliona hongkonških dolara.

Naravno, koorganizator pokreta „Okupiraj centar“, Martin Li, zapravo je i osnivajući predsednik demokratske stranke, što povezuje Džimi Leja sa još nekim organizatorima nemira.

Lej je bio tema ranije otkrivenih dokumenata koja su pokazivala da je donirao milione dolara pan-demokratama u gradu. On je i potvrdio da je to učinio. Iako su neki možda požurili sa preispitivanjem novopronađenih dokumenata, Džimi Lej je već potvrdio sumnje.

On je takođe rekao da , iako je donirao veliku sumu novca političarima u prodemokratskom bloku, nije dao ni centa koosnivačima pokreta „Okupiraj centar“.

„Demokratija“ za dobrobit koga, naroda ili stranke?

I dok Lej tvrdi da nije dao ni „jedan cent“ organizatorima pokreta „Okupiraj centar“, jasno je da sam pokret nije dizajniran radi „demokratije“, već prosto kao način da se postave prozapadnjački političari kojima je Lej donirao novac, kao što je sam i potvrdio.

Medijski mogul Džimi Lej Či-Jing potrošio je milione pomažući pokretu „Okupiraj centar“ da održi svoj nezvanični referendum u junu, kako pokazuju imejlovi. Lej je takođe obezbedio velike količine novca takozvanom „referendumu“ koji je sproveo Program za javno mišljenje Univerziteta u Hong Kongu (HKUPOP). Važno je napomenuti da je lider pokreta „Okupiraj centar“, Beni Taj, zaposlen na Univerzitetu u Hong Kongu i predsednik je univerzitetskog Centra za komparativni i javni zakon (CCPL), koji je potvrđeni primalac novca Stejt departmenta SAD povezan sa Nacionalnim doprinosom za demokratiju (NED) i njegovom filijalom Nacionalnim demokratskim institutom (NDI).

SMCP je u drugom članku objavio da je Next Media grupa Džimija Leja takođe ponudila propagandni materijal pokretu „Okupiraj centar“, te da su on i njegova desna ruka Mark Simon potrošili 3-3,5 miliona hongkonških dolara kako bi potpomogli plebiscit. U imejlovima na osnovu kojih je napisan članak nije detaljno objašnjeno kako je novac potrošen, samo se pominje da su troškovi obuhvatali „reklame i bilborde“.

Lej se očigledno umotao u sopstvenu mrežu laži. Kako se dokumenti postepeno objavljuju, Lej ima vremena da negira dalje tvrdnje samo da bi ponovo bio izložen kao lažov kada se sledeća serija dokumenata objavi, a na taj način povlači i kredibilitet pokreta „Okupiraj centar“ sa sobom. Međutim, Lej nije jedini pojedinac koji povlači svoje izjave kako se istina polako obelodanjuje.

Glavni organizator pokreta „Okupiraj centar“, Beni Taj lično, upleten je u tvrdnje o tajnom premeštanju novca naokolo. Treći članak SCMP-a navodi da je pokret „Okupiraj centar“ odbio da otkrije izvor 1,3 miliona hongkonških dolara koje je koosnivač Ču Jiu-Ming prosledio kolegi organizatoru Beniju Taj Jiu-Tingu. Beni Taj je na Čuov zahtev dao sav novac univerzitetu na kom radi, kako bi pokrio neke od troškova nastalih zbog referenduma i drugih aktivnosti.

Dok se pokret „Okupiraj centar“ predstavlja kao narodni pokret ili studentski pokret, jasno je da je u pitanju zamaskirani politički pokret. Polako se razotkriva vođstvo sumnjivih finansijskih izvora koje pokušava da se domogne veće moći, istovremeno iskorišćavajući pravu zabrinutost i dobre namere mnogih sledbenika koji su izašli na ulice.

Hipokrizija i semantika

Odbijanje pokreta „Okupiraj centar“ da otkriju izvor svog finansiranja je više nego sumnjivo i protivi se stavovima za koje se pokret navodno zalaže. Korumpirane, netransparentne grupe elitista koje koriste ljude za svoje ciljeve, pritom se valjajući u ogromnim količinama novca – zvuči li to poznato? To su zapravo iste one optužbe koje pokret „Okupiraj centar“ iznosi protiv aktuelne vlasti u Pekingu.

SMCP u prethodnom članku dalje objavljuje da u imejlovima piše kako je profesorica Čau Šu-Ping, prorektor Univerziteta u Hong Kongu razgovarala sa Tajem i kako joj je on saopštio identitet donora u julu. Prema još nekim imejlovima koji su se pojavili, treći koosnivač pokreta, dr Čan Kin-Man bio je u kontaktu sa neprofitnom organizacijom NED, dok se Taj sastao sa predsednikom NDI u junu prošle godine.

Čan je rekao da pokret nikada nije dobio donaciju od stranih država.

Na njegovu žalost, to nije tačno. Skoro svi lideri pokreta „Okupiraj centar“, uključujući i Benija Taja, pripadaju organizacijama ili institucijama koje su direktno primile novac od NED-a i njegovih filijala. Osim ako Čan, kao i Džimi Lej i Beni Taj, ne pokušava da koristi semantiku kako bi se nečasno odrekao finansiranja iz inostranstva, takva izjava je samo još jedna laž sada već diskreditovanog lidera pokreta „Okupiraj centar“.

Verovatno je da će se i dalja otkrića javno objavljivati.

Oni koji izlaze na ulice i koji slede ovu sumnjivu grupu lažova i prevaranata moraju se zapitati zašto zapravo protestuju kada oni koji ih vode zapravo nisu uopšte drugačiji od onih protiv kojih protestuju.

Iako ova otkrića o vođstvu pokreta „Okupiraj centar“ ni na koji način ne opravdavaju takvo ponašanje u okviru trenutne hongkonške vlasti ili vlasti u Pekingu, podržavaoci pokreta bi trebalo da naprave pauzu i da preispitaju svoju taktiku, strategiju, povod i ciljeve.

Kako bi poboljšali život običnih ljudi, obični ljudi ne smeju samo formulisati rešenja, oni moraju biti i oni koji će ih sprovoditi. Misao da će prosto imenovanje nekoga drugog da uradi to umesto javnosti upravo vodi do hipokrizije aktuelne u rastućoj krizi pokreta „Okupiraj centar“. Umesto blokiranja ulica, treba da se pronalaze i implementiraju pragmatična rešenja – rešenja koja su u dometu lokalnih zajednica i koja ne zahtevaju prljavi novac političkih lidera pokreta „Okupiraj centar“ ili još prljavije lidere.

Kao što koriste semantiku da bi porekli sumnjivo finansiranje i sumnjive veze, lideri pokreta „Okupiraj centar“ isto tako koriste semantiku da bi predstavili svoju verziju diktature kao „drugačiju“ u odnosu na onu koja postoji u Pekingu prema njihovim rečima.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *