ПРАУНУК ФРАНЦУСКОГ ГЕНЕРАЛА УПУТИО ПИСМО МАКРОНУ: Срам вас било! Срамота ме је пред Србијом због вас

PRAUNUK FRANCUSKOG GENERALA UPUTIO PISMO MAKRONU: Sram vas bilo! Sramota me je pred Srbijom zbog vas

15 novembra 2018

Pjer Tranije, praunuk francuskog generala iz Prvog svetskog rata, uputio je pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u kojem osuđuje skandalozni protokol obeležavanja veka od kraja rata i način na koji je dočekan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavio je Savez Srba Francuske.

Savez je pismo Pjera Tranijea objavio u celosti na svom nalogu na Fejsbuku, ističući da je njegov pradeda, general Šarl Tranije, s francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

– Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u svom telu i svojoj krvi sramotu koju ste učinili gospodinu Vučiću, predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine? – piše Pjer Tranije u pismu Makronu.

Tranije ukazuje da su njegov pradeda i general Franše D“Epere sa srpskim generalima „po ceni neverovatnih patnji izvojevali predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili jedanaestu nemacku armiju, kapitulirale su i Turska i Austrija otvarajući put do Berlina“.

Rat je, navodi, dobijen na istočnom Solunskom frontu, a Nemačka, sama i anemična, nije se više mogla nositi sa sukobom.

– Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. U Skoplju je 30. septembra 1918. godine general Ludendorf zatražio od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava! Oni koji je trebalo da budu počastvovani u ovoj stogodišnjici su upravo Srbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine – stoji u pismu.

Pjer Tranije postavlja pitanje „gde je Francuska“ i da li je postala „rob Sjedinjenih Američkih Država“.

– Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti članica NATO-a? Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim pijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak – navodi se u pismu Pjera Tranijea predsedniku Francuske.

Potpisnik pisma ističe da se srami što je služio „mlitavu državu dok je u mornarnici mislio da služi časnu zemlju“.

– Kada će prestati ta izdaja? Onda kada to odluče SAD? Više od 800 godina prijateljstva sa Srbijom je pregaženo bez kajanja? Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još možete mirno da spavate – tim rečima Pjer Tranije završava svoje pismo Makronu.

BONUS VIDEO: EVO KAKO NAS JE IZDALA FRANCUSKA

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Hahahahahahahahahah...........,cirkus! Pa KOJA bbudala veruje ovakvom pismu gde se vođa sekte zvana "sns" diže u nebesa? ......Međutim, osećam u svom telu i svojoj krvi sramotu koju ste učinili gospodinu Vučiću, predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Hahahahahahaha......,vešto ste taj pisanluk naškrabali,ali mene ne možete prevariti!

 2. Slobodanka says:

  Praunuk poznatog i slavnog francuskog generala Franše D“Epere-a još uvek nije shvatio da od 1999 godine njegova Francuska intenzivno radi sa ostalim saveznicima na reviziji rezultata prvog svetskog rata na teritoriji Srbije. Hašim Tači bivši lider terorističke OVK i počasni gost ovog skupa idejno može da bude naslednik i nekadašnjih bandi kačaka i Kosovskog komiteta koji je nastojao da se Kosovo i Metohija, zapadna Makedonija i delovi Crne Gore pripoje Albaniji. Pre toga od 1991 godine radili su na nestajanju Jugoslavije koju su sami hteli 1918 godine. Zato je takav raspored sedenja na 100 godišnjici završetka prvog svetskog rata. Tokom i nakon povlačenja srpske vojske u jesen 1915 godine Kosovo je ovako okupirano: Austrougarske jedinice zauzele su severni deo Kosova, a bugarske jedinice preuzele su južni deo Kosova(Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane). Sada okupirano Kosovo kontrolišu SAD, Francuska, Nemačka, Italija i V. Britanija. Kada će se ponovo desiti jesen 1918 godina te da srpska druga armija oslobodi Kosovo i da li će se to uopšte desiti?!

 3. test01 says:

  Ne treba da se divite predsdniku Srbije posto je on opet dokazao da radi za taj isti zapad koji unistava Srbiju. On izvrsava njihova naredjenja kao i makron (sve malim slovima po zasluzi - mada mi se gadi i imena da pisem). A Srbi su vec zaboravili taj dogadjaj, a vase izjave se ne daju na tv pinku koji narod gleda... Zaboravite te ponosne Srbe i Srbiju - ta zemlja i nacija vise ne postoji. Zamenili su ih naZadnjaci i `vadikali` !!!

 4. Gal says:

  dakle ipak postoji jedan(1) časni Francuz!Ali, francuske više nema.Dve Galicije u Evropi svedoče o poreklu Gala koji su stvorili Rodaniju(današnju Francusku) ali potomci nisu osvetlali obraz

 5. petrovgrad says:

  Što se mene tiče mogli su Tačija da stave u prvi red izmedju Trampa i Putina. Stvar je domaćina kako će rasporediti goste. Rezultate uspeha Slavne Srpske vojske ne mogu poništiti. Zna se ko je peglao Jevropu 1918 godine, naravno Gedžovani, svi ostali okolo su bili topovsko meso za Germane. Naša draga sabraća Krvati to najbolje znaju. Preko sto hiqada ih je ostlo na obe oable Drine. Ja se pitam šta su hteli na Drinu, kad neznaju da plivaju.

 6. Jovo Veselinovic says:

  srbi su dobili rat u prvom svetskom ratu i onda su dali srbiju slovencima i hrvatima srbi su lud narod

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *