ПРАВА БОМБА ИЗ АМЕРИКЕ – МЛАДИ НАУЧНИЦИ руше лажи о Србима које су лансирали Олбрајтова и Кларк

PRAVA BOMBA IZ AMERIKE – MLADI NAUČNICI ruše laži o Srbima koje su lansirali Olbrajtova i Klark

3 januara 2020

Sve više mladih američkih naučnika kritički se odnosi prema „državnoj istini“ o Srbima, čiji su protagonisti Medlin Olbrajt i Vesli Klark o isključivoj krivici Srba za raspad Jugoslavije, a njihovi radovi bi mogli vremenom skinuti „žig srama“ sa Srbije i Srba, smatra Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Prema Kesićevim rečima, borba za istinu vodi se i u američkoj unutrašnjoj politici, gde je na jednoj strani barikade predsednik SAD Donald Tramp, nasuprot dela Kongresa i mejnstrim medija.Ankete pokazuju da sve veći broj građana SAD ne veruje „dubokoj državi“, a pogotovo obaveštajnim službama poput CIA i FBI, ocenjuje Kesić i dodaje da je ta skepsa povezana i sa pitanjima spoljne politike.

„Odavno u Americi traje proces koji ’zvaničnu istinu‘ stavlja pod znak pitanja“, kaže Kesić za Sputnjik.

Pada „istina“ Olbrajtove i Klarka

Ako se prati sve što se dešavalo sa dodelom nobelove nagrade Peteru Handkeu, vidi se da su kampanju protiv njega vodili pojedini novinari i delovi političke elite čiji je cilj bio da odbrane svoje nasleđe iz devedesetih godina, ističe Kesić.

„Ta rasprava je pokazala da je i dalje dominantna ta propagandna slika iz devedesetih, ali je pitanje kad će mladi istraživači i novinari na dnevni red postaviti pitanje koliko je bilo propagande za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji“, naglašava Kesić.

Ako se pokaže da informacije novinara i dela tadašnjeg establišmenta, koji reprezentuju Medlin Olbrajt i Vesli Klark, nisu tačne ili da su oni devedesetih ignorisali stradanje Srba, onda će u pitanje biti doveden njihov kredibilitet, ističe šef Predstavništva RS u Vašingtonu.

„Za sada je prerano da dođe do preokreta u američkim pogledima na dešavanja devedesetih na području bivše SFRJ, ali potrebno je raditi polako i čekati da se ponovo ta pitanja stave na dnevni red“, smatra naš sagovornik.

Milošević — od srpskog nacionaliste do oportuniste

Nova istraživanja mladih naučnika polako otvaraju prostor za ponovno otvaranje tih pitanja, a objavljivanjem njihovih radova porašće broj kritičkih glasova prema politici Zapada prema Srbima, dodaje Kesić.

Uz to, nije reč samo o američkim, nego i mladim naučnicima iz evropskih zemalja, kaže sagovornik Sputnjika i dodaje da je u poslednje vreme dao pet intervjua mladim naučnicima koji imaju kritički pristup „zvaničnoj istini“ iz devedesetih, ali i za vreme Drugog svetskog rata.

Britanski princ Čarls, vrhovni komadant NATO Vesli Klark i general-potpukovnik Majkl Džekson 1999. godine na prištinksom aerodromu.

Uglavnom, reč je o mladim naučnicima koji trenutno rade na doktorskim disertacijama, ali Kesić se nada da će uspeti da odbrane doktorate, a posle i da objave knjige.Uz to, objavljeno je već nekoliko knjiga o raspadu SFRJ koje dovode u pitanje „istinu Olbrajtove i Klarka“, tako da se može reći da je već postignut neki rezultat, kaže Kesić i kao ilustraciju navodi da se u akademskoj zajednici devedesetih Slobodan Milošević predstavljao kao srpski nacionalista, a sad je taj stav korigovan, pa ga vide kao oportunistu.

„A i to je dokaz da se stvari pomalo menjaju kad je reč o američkom pogledu na raspad Jugoslavije“, ističe naš sagovornik.

Od NDH do visokog predstavnika

Navodeći neke od knjiga koje su u suprotnosti sa „zvaničnom istinom“, na prvom mestu pominje tri koje se bave ideologijom i stradanjem Srba u NDH, a autori su američki profesor Robert Makonmik i mladi istraživači Rori Omens i Nevenko Bartulin.

Pominje i mladog istraživača Metjua Periša, koji se bavio, sa pravnog stanovišta, ovlašćenjima visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i došao do zaključka da je reč o kršenju i međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, čime je dao za pravo zvaničnoj politici RS.

A postoji i određen broj mladih naučnika koji tvrde da su SAD mešanjem u sukobe u Jugoslaviji devedesetih ušle u građanski rat na strani jedne od zaraćenih strana.

„Postoji taj proces u nauci, ali nije reč samo o Amerikancima, jer je među petoro mladih naučnika koji su radili intervju sa mnom bio i jedan Španac, Nemac i Kanađanin, što pokazuje da je to ipak aktuelna tema u nauci. To me ohrabruje zato što još nije napisana konačna istorija koja bi tek trebalo da se napiše“, zaključio je Kesić.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. petrovgrad says:

  Zlo protiv Srba, uvek je poticalo od pete kolone iz Srbije. Setimo se šta su govorili petokolonaši pre bombardovanje Beograda 1999 god. Ova zadnja peticija oko Crne Gore, šta drugo nego prizivanje rata i bombardovanja i to od predstavnika u Skupštini, za Vlasija, Sabahudina, F.Davida, šta ima i da očekujem, ali bivša predsednica Micić, podpredsednik Čeda,... to je zlo.

 2. Simon Saivil says:

  Ne bih bas polagao toliko nade i pridavao vaznosti izjavama gospodina Kesica. Imao sam prilike sresti ga u Washingtonu 1996. Tada je radio kao lobbyist za CN Pharmaceuticals, firmu Milana Panica. U nasem razgovoru dotakli smo se i nekih licnosti kao sto su braca Karic i Slobodan Milosevic. Licno mi je rekao da je na Milosevicevo izricito uputstvo bio skinut sa liste zvanica na prijemu u Beogradu. Ocigledno da ga Milosevic nije htio kao gosta. Kasnije sam cuo iz trece ruke, pa licno nemam dokaze, da je bio medju velikim anti-Milosevcima za vreme bombardovanja 1999, i da se licno zalago za bombardovanje. Naravno da svak ima pravo da promjene misljenje i/ili uvidi svoje greske. Problem sa gospodinom Kesicem je da je on "gun for hire," putujuci revolveras koji iznajmljuje svoj pistolj onom ko bolje plati. Mozda je ipak za utjehu zakljucak da RS ima (financijskih) mogucnosti da ga iznajmi za dvoboje u Washingtonu. Da se razumijemo, gospodin Kesic nije nista gori moralno (u profesionalne sposobnosti ne ulazim) od drugih lobbyista u Washington. To je svijet koji je placen da stvara uticaj na misljenja a ne na moralne vrednosti. Nadam se da novac potrosen na gospodina Kesica nece biti potpuno bacena para.

  • Ivana says:

   Ma bravo zdravo ustaški rečeno da se vlasi ne dosete.

  • RASPUCHIN says:

   I sam godinama "tupim" da se svi odgovori nalaze u Beogradu i da ih jednostavno treba otkriti ali tu postoji jedan problemčić. Taj "problemčić" bi bio u saradnji mnogih pripadnika "naših" službi sa stranim a nama neprijateljskim službama. Posebna priča je JNA i "srPski" oficiri u istoj tj. njihovo djelovanje na terenu. Kada bi se otkrila istina onda bi i mnogi od njih , na neki način , stradali i morali položiti račune narodu. I dolazimo do novog problema jer su upravo te strukture naša "duboka država".

  • Kosovac says:

   @ Simon Saivil, …..Nema šta da se nadaš, novac potrošen na gospodina Kesića i jeste bačena para. Sve nas je mnogo briga da Amerikanska lajna misle dobro o Srbima.

   • persida says:

    Opet lupetas, Kesic je pisao protiv Amerike i sorosoida jos dok si ti bio u pelenama. Obozavanje Seselja i Kacavende ostetilo je tvoje mozgovne potencijale.

    • Kosovac says:

     @ persida, …..Sada sam se setio zašto ne možeš da preboliš Šešelja. Zato što je šutnuo Milana Panića. I tako nas uveo u grozne devedesete.

 3. milorad2 says:

  ovaj kesić preteruje,neće zbog naučnih radova i par knjiga koje će pročitati par ljudi da se udari na kredibilitet olbrajtove i cele te bulumente ubica iz "novog svetskog poredka".Ponašanje i delovanje te bande je izuzetno VIDLJIVO i transparentno u jugoslovenskoj krizi koju su sami i izazvali.Njihovo delovanje izjave i laži su toliko VELIKE da čak ni vreme ne može da ih priguši i oni koji sada traže gde je početak rajfešlusa za skidanje deep state zavere sa vlasti i iz političkog života, taj rajfešlus će naći baš kod nas.Ima toliko dokumentovanih dokaza o zloupotrbi političke moći o korupciji, namernim lažima i saradnji sa mafijašima i teroristima o kršenju medjunarodnih zakona, i to ČVRSTIH dokumentovanih dokaza i za olbrajtovu i za sve ostale lešinare.Samo to ako ispliva na površinu oni će odmah imati krivičnu tužbu u USA i hapšenje recimo operacija markale, ili operacija račak i li operacija srebrenica, oni su se tu toliko potrudili i raspojasali da uopšte bnius ni pokušali da zametnu tragove ili prikriju očigledno krimnalno delovanje a papira, svedoka i pisanih dokaza ima toliko da oni zatvor ne mogu da izbegnu nikao uključujući onu bubašvabu toni blera.OD NJEGA i njegovog sudjenja će sve to da počen a on uskoro mora na sud zbog pronevere i korupcije.

 4. Branimir says:

  Cestitam nasim predstavnicima u RS na radu koji se odvija u SAD, kako bi se otvorila vrata cinjenicama! Narocito na poslednje obracanje u Kongresu SAD na temu Hrvatskog genocida, koje je imalo vidnog efekta na prisutne u Kongresu tog dana, jer mnogi od njih nikada nisu ni culi za ta monstruzona zvjerstva koje su zapadni vazali na Balkanu, pocinili. Americka politika se mozda nece promijeniti na osnovu toga, jer je onda vodena imperijalistickim motivima, ali je svakako DOBRO i POZELJNO da im se opcije suzavaju ovakvim radom sa nase strane.

  • RASPUCHIN says:

   A šta je sa "Jasenovačkom" građom koju je Dodik preko Amerike vratio u "lijepu njinu"? Ne mogu da shvatim nikoga ko misli da ameri nemaju pojma o dešavanjima u NDH kao i devedesetih pa im to mora objasniti Obrad Kesić kao predstavnik R.S.?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *