PRAVA ISTINA: Kinezi su prvi pronašli Ameriku

PRAVA ISTINA: Kinezi su prvi pronašli Ameriku

14 oktobra 2013

native-americansKopija 600 godina stare mape pronađena u knjižari polovnih knjiga dokazuje da su Kinezi otkrili Novi Svet a ne Kristofer Kolumbo, tvrdi kontraverzni britanski istoričar.

Dokument je navodno iz 18. veka i predstavlja kopiju mape iz 1418 godine u koju je Novi Svet ucrtao kineski admiral Zeng Hi.

Ovaj navodni dokaz da je kineski moreplovac uneo u kartu Zapadnu hemisferu 70 godina pre Kolumba je samo jedan od tvrdnji autora Gevina Menzisa (76) u svojoj novoj knjizi pod naslovom „ Ko je otkrio Ameriku?“

Tradicionalna priča Kolumbovog otkrića Amerike je apsolutna fantazija, to je bajka. Kineski moreplovci su prvi prešli Tihi okean pre 40.000 godina“ – izjavio je Menzis.

On takođe piše da DNK markeri dokazuju da su američki indijanci i drugi domoroci potomci azijskih doseljenika.

Osim toga, on kaže da je veličanstvena flota kineskih brodova, pod komandom Zeng Hi  plovila širom kontinenta Južne Amerike – 100 godina pre nego što je Ferdinand Megelan proglašen prvim koji je obavio takvu vrstu zadatka.

Menzis je poslednjih 20 godina posvetio pronalaženju i polaganju dokaza da Kolumbo ne samo da nije otkrio Ameriku – on je kasnio 40 milenijuma. On veruje da je Kolumbo zapravo imao mapu sveta koju je iscrtao kineski admiral Zeng Hi kada je isplovio u Novi Svet više od sedam decenija pre Kolumba.

U njegovoj knjizi kaže da je glavni dokaz, odnosno kopiju te karte, otkrio Pekinški advokat Liu Gang u knjižari polovnih knjiga. Na njoj se jasno vide severnoameričke reke i obale, kao i kontinent Južne Amerike.

Gospodin Menzis tvrdi da Zeng Hi-ovo putovanje u Novi Svet nije ništa novo, on je prvi pisao o tome 2002., ali mapa jeste.

Advokat Liu je proverio autentičnost mape od strane procenitelja na Kristijevoj aukciji koji je rekao da je dokument „veoma star“ i nije lažan.

Nakon što je Liu pokazao mapu, Menzis je sakupio tim istoričara koji su analizirali svaku reč ponaosob. Zaključili su da je originalana mapa napisana tokom Ming dinastije, kineski period koji je trajao od 1368. – 1644.

Na mapi postoje jasne reference koje ukazuju da su ljudi naseljavali Peru u to vreme, postoje kineski natpisi brojnih gradova i regija u Peruu.

Gospodin Menzis nije diplomirani istoričar već marinac u britanskoj Kraljevskoj mornarici ali on se više ne može nazivati „amaterom“.

Ko je otkrio Ameriku?“ je Menzisova četvrta knjiga u kojoj pokušava da ponovo napiše istoriju. On je uložio milione dolara od svojih prihoda od knjiga u istraživanje nove teorije. Svoj dom u severnom Londonu je pretvorio u istraživački institut koji zapošljava do šest stručnih saradnika u isto vreme.

Ali njegove teorije nisu sasvim prihvaćene od vodećih akademskih stručnjaka. Čak ga Vikipedia karakteriše kao „pseudo-istoričara“.

To ga nije sprečilo da dobije milione čitalaca i hiljade sledbenika koji doprinose njegovom sajtu i istraživanju.

(Vestinet.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *