Oskar Pistorijus nije ubio devojku sa predumišljajem!?

Oskar Pistorijus nije ubio devojku sa predumišljajem!?

11 septembra 2014

Oscar-Pistorius-mainJužnoafrički atletičar Oskar Pistorijus oslobođen je optužbi za ubistvo sa predumišljajem, ali se i dalje suočava sa mogućom zatvorskom kaznom.

Sudija Tokosile Masipa je imala pet opcija, mogla je da osudi Pistorijusa za ubistvo sa predumišljanjem, ubistvo, ubistvo iz nehata, upotrebu vatrenog oružja na otvorenom prostoru i ilegalno posedovanje vatrenog oružja, prenose svetski mediji.

Od prve do poslednje opcije moguće kazne su se drastično razlikovale, za ubistvo sa predumišljajem Pistorijus je mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora uz mogućnost da posle 25 godina podnese zahtev za pomilovanje.

Sudija je navela da je najveći problem u slučaju bilo utvrditi da li je Pistorijus ubio Stenkampovu sa predumišljajem, odnosno da li je on nameravao da to uradi.

Odluka o konačnoj presudi je držana u tolikoj tajnosti da upućeni izvori navode da uvid u presudu nisu imali ni službenici suda, već, navodno, samo sudija Masipa.

Ubistvo na Dan zaljubljenih

Tragedija se dogodila u ranim jutarnjim časovima u Pistorijusovoj kući u Pretoriji, a mediji tvrde da je devojka htela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Pistorijus će se u petak pojaviti pred sudom.

Policija je potvrdila da je 26-godišnji sprinter više puta pogodio Revu Stenkamp (30) hicima iz pištolja u glavu i ruku. Njih dvoje su u vezi bili od novembra.

Pistorijus je iz svoje kuće u pratnji kolone policijskih vozila i brojnih medijskih ekipa prebačen u bolnicu gde je podvrgnut toksikološkim nalazima. Nakon toga biće izveden pred sudiju.

„Prema Pistorijusu se ophodimo kao prema bilo kome. Njegovi advokati će pred sudom tražiti kauciju, policija će se tome protiviti“, rekla je Deniz Buekes.

Kako je saopšteno, Pistorijus u potpunosti sarađuje sa policijom.

Agencije prenose i da je portparolka policije Deniz Beukes demantovala ranije medijske navode da postoje direktni svedoci tragedije, ali je potvrdila da su i ranije postojali „incidenti“ u njegovoj kući. Takođe, navodi se da je nekoliko osoba saslušano povodom ovog slučaja, ali nije jasno u kom svojstvu.

„Pričamo o komšijama i ljudima koji su čuli nešto i ranije tokom večeri, ali i kada je došlo do pucnjave“, rekla je ona, dok mediji dodaju da je zbog stope kriminala u Južnoj Africi uobičajeno da komšije zovu policiju zbog bilo čega sumnjivog.

Policija u Pretoriji je potvrdila i da poziv nakon tragedije nije uputio Pistorijus, nego „treća osoba“.

Policija je potvrdila da je Pistorijus uhapšen i da je ubijena Reva Stenkamp, ali nije objavila više detalja o onome što se desilo oko četiri časa ujutru po lokalnom vremenu.

Lokalni mediji, pozivajući se na policijske izvore, ističu da je u pitanju nesrećan slučaj.Međutim, iz policije tvrde da takve informacije nisu potekle od njih.

„Policija je dobila poziv u jutarnjim časovima i kada je patrola stigla na adresu zatekla je ekipu hitne pomoći koja pokušava da oživi 30-godišnju ženu pogođenu iz vatrenog oružja. Policija je pronašla pištolj kalibra 9mm i odvela je 26-godišnjeg čoveka u pritvor. On će se danas pojaviti pred sudijom“,rekao je policijski portparol Katlego Mogale za AP i dodao da devojka ima četiri prostrelne rane.

Pistorijus, koji nema fibulu na obe noge, trči uz pomoć proteza od ugljeničnih vlakana, a prvi je čovek sa obe amputirane noge koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *