Правда за Мају

Pravda za Maju

26 novembra 2015

Branko Zujović 5476Piše: Branko M. Žujović

Grakće ovih dana rijaliti Srbija preko plota vlastite perverzne stvarnosti: predsednici Narodne skupštine pošlo je za rukom što nije nijednoj funkcionerki iz zapadnog sveta – da nimalo ne poštuje svoju tradiciju, a pritom uvredi značajan broj žena koje se u Iranu bore za jednakost. Maja Gojković tokom zvanične posete Iranu obukla je hidžab. Rijaliti Srbiji, koja se protiv terorizma nakostreši samo onda kada odjeknu eksplozije po Parizu, a modno se opismenjava na Pinku, odmah je sinulo: to je uvreda! Nije nego!

Društvo koje se do juče brecalo na svaki pomen odbrane srpstva, pravoslavlja, Kosova i Metohije, Republike Srpske i RSK (mislim na pravo Srba da na vlastitim prostorima žive slobodno) i lilo često plaćene krokodilske suze nad islamistima u komšiluku i u samoj Srbiji, danas drži za uvredu čak i simbolično nošenje hidžaba. Zašto? Zato što je zauzimanje tako imbecilnog stava za podmukliji deo tog društva postalo unosno, a za neobavešteni puk – dovoljno šokantno.

Veselom Srbinu ne smeta što mu se ćerka danas oblači kao prostitutka i što joj je rečnik sveden na devet reči, od kojih je šest stranih, sa nešto veznika, ali zna da je hidžab uvreda. Vala nije! Crni hidžab nije po mom modnom ukusu, ali verujem da elegantniji predsednica Narodne skupštine ovih dana nije mogla da nađe. I otkad to vera koju hidžab tako snažno simbolizuje nije deo naše tradicije? Od napada na Pariz?

Verujem da su čestiti muslimani iz komšiluka, oni koji sa neoosmanizmom i terorizmom nemaju veze, nama Srbima u proseku suštinski bliži od rimokatolika ili protestanata. Ostavite zato hidžabe na miru i žene koje žele da ih nose. Poznajem najmanje šest Iranki, i nikada mi ništa loše o hidžabu nisu rekle. Koliko žena iz Irana poznaju „novinari“ kojima je hidžab smešan ili ih vređa?

Obukavši hidžab u Teheranu, gde je to prikladno, Maja Gojković nije terala modu. Uputila je poruku da se Srbija solidariše sa Iranom. Reč je o zemlji sa vrlo složenom istorijom, koja uostalom nije samo arapska i muslimanska. Iran ima posebno mesto u islamskom svetu i na Bliskom istoku. Takođe je reč o državi koja je danas važan činilac borbe protiv terorizma.

Nikada ne glasam za osobe koje politička uverenja i dresove menjaju od prilike do prilike. Stoga o mojim dnevnopolitičkim simpatijama spram Maje Gojković ne može biti reči. Ipak, ne mogu da ne primetim provincijalan i, uopšte uzevši, jadan stav većinske rijaliti Srbije prema predsednici Narodne skupštine, kakva god ona bila.

Ma koliko se elegantno i „evropski“ obukla, rasklapajući kišobrane samo onda kada u Parizu pada kiša, rijaliti Srbija uništava našu tradiciju mnogo više nego Maja Gojković obukavši hidžab.

Za kraj, evo kratke lekcije iz srpske islamske tradicije: hidžab je veo ili marama koju nose neke muslimanke, kod kuće ili u javnosti. Hidžab, po šerijatu, prekriva sve osim lica i šaka. Na arapskom reč jeziku „hidžab“ doslovno označava zastor, zavesu ili prekrivanje.

Meni je draža šira simbolika hidžaba, koji itekako može da bude moderan, lep i skladan pa otuda i atraktivan u zdravom smislu. Pravi islamski duhovnici, koji znaju zašto hidžab ne treba filovati eksplozivom, kažu da je to simbol skromnosti, morala i privatnosti. Svega što Srbiji nedostaje.

(Standard.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    NAJVAŽNIJE JE SADRŽAJ RAZGOVORA! U redu je, ispravno je što je stavila hidžab. Ovako deluje i ozbiljnije i autoritativnije. Žena, političar koja želi da bude saslušana u jednom nešto drugačijem svetu, treba da se uklopi u njihove norme ponašanja i da pokaže da poštuje taj svet. Bolje je ovako nego da je obučena po evropski, što je za njihov ukus razgolićeno. Sloboda oblačenja nije samo biti obnažena i razgolićena, nego i suprotno od toga. Inače i sadašnji iranski ambasador u Beogradu nosi evropsko odelo, ali je i vrlo interesantan za čuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *