Прави кроасане за медаљу

Pravi kroasane za medalju

4 jula 2015

Pekari2_620x0ODLIČNI su! Ovoga puta ste sve pogodili – i težinu i oblik, a naročito ukus – govori Cveta Jović, trener našeg pekarskog tima koji će ovog avgusta u Italiji, prvi put predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju pekara. Zatekli smo ih u Lesaffre pekarskom centru u Novom Beogradu, gde je sve mirisalo na sveže kroasane.

– Prosto se tope u ustima. A verujem da niko ne bi pretpostavio da pecivo sa pasuljem ili graškom može da bude tako ukusno – kroz smeh govori Cveta.

Najmlađi u ekipi, Beograđanin Filip Ribać, sa 17 godina, već je majstor. Priprema ježiće od testa i pletenice, sprema nadeve kojima će ih puniti. A sve to radi spretno, lagano i sa uživanjem.

– Deda mi je bio pekar, pa otac, a ja sam treća generacija i nastavljam porodičnu tradiciju i zanat – kaže nam Filip dok su mu ruke u svežem testu.

– Idem u srednju Hemijsko-prehrambenu tehnološku školu u Beogradu, a u školi sam i čuo za ovo takmičenje. Mogli su da se prijave svi iskusni pekari, ali i đaci iz svih škola u Srbiji koje se bave ovim zanatom. Takmičio sam se u dve kategorije, između ostalog i u pravljenju umetničkog dela od testa. Imao sam korpu od testa punjenu voćem i povrćem. Sve mora da bude prirodno, nema aditiva, a ja sam crvenu boju pravio od cvekle.

Čak i da naš tim pobedi u Italiji, Filip kaže da mu otac još neće predati kormilo nad porodičnom pekarom.

– Pekarski zanat je težak, mora da se radi i noću. Da bi peciva bila sveža ujutru u šest, počinje se u 10 uveče, baš kada i noćni provod – priča Filip. – Otac smatra da još moram da sazrim da bih preuzeo posao. Mada, priznaje da imam dara. Prvi put sam se oprobao kao pekar sa 12 godina. Pomogao sam tati sa kiflicama. Prvo su mislili da je početnička sreća, ali se ona ponavljala svaki sledeći put. I bez sumnje, mora da se voli ovaj posao da bi to što izađa iz tvoje peći bilo ukusno. Otac mi je preneo recepturu nekih specijaliteta u našoj pekari i čuvam ih. Tajne sastojke znamo samo nas trojica.

Na nacionalnom takmičenju pekara pobedničko mesto u kategoriji izrade različitih oblika punjenog slatko-kvasnog testa sa Filipom deli i Danica Ćirić (19) iz Babušnice. Osim njih, kao predstavnika mladih snaga tima, na međunarodnom pekarskom kupu, našu zemlju predstavljaće i iskusni pekari – Miroslav Bojić (31) iz Priboja i Naser Idrizović (48) iz Mladenovca u kategoriji hlebova i bageta, Ljubomir Pavlović (40) i Marko Dragičević (25) iz Beograda u kategoriji kroasana i Dalibor Cvejić (42) i Miroslav Milosavljević (37) iz Beograda, koji su majstori za umetnička dela od testa.

Poslednjih nedelja, ekipa je svakodnevno u pekarskom centru – kaže nam trener Cveta. – Veoma su pozitivni, veseli i kolegijalni. Najvažnije je da za osam sati, koliko traje takmičenje, budu uigrani i da umese sve što je neophodno. A to je barem petnaestak vrsta hlebova, raznovrsno pecivo i najzahtevnije umetničko delo koje će biti visoko oko 1,5 metara i široko oko metar. Za svih 12 zemalja koje učestvuju, tema umetničkog dela je važan istorijski događaj.

DECA SUDIJE

IAKO mlad, Filip je i ranije pobeđivao na pekarskim takmičenjima. Specijalnost su mu sitna peciva. Omiljeno mu je takmičenje na kom su mu deca bila sudije, a pravio je peciva u obliku „mišića“, „mačića“, „ježića“ a klinci su sve smazali.

JAGODINKA

KADA čuju čime se bavim, prvo što me pitaju je: „Gde ti je Jagodinka“, priča nam Filip. – Pomisle da sam premlad da bih znao za čuvenu scenu „Varljivog leta“, ali to je već postala redovna pošalica. U svakom slučaju, Jagodinke nema.

SVETSKI KUP

OSIM naše zemlje, na Louse Lesaffre Coupe učestvovaće i timovi iz dvanaest evropskih zemalja među kojima su i Nemačka, Francuska, Poljska, Belgija, Španija, Holandija i Rusija. Prva tri tima, učestvovaće na Svetskom pekarskom prvenstvu. Svaka zemlja moći će da predstavi i neko svoje nacionalno pecivo. A pravila su takva da svaki komad, bilo hleb, baget, pecivo, mora tačno da odgovara propisanim merama, da bude odgovarajuće veličine, ukusa, izgleda i gramaže.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *