ПРАВИ ПРЕСЕДАН У АМЕРИЧКОЈ ИСТОРИЈИ – шта се крије иза Трамповог предлога?

PRAVI PRESEDAN U AMERIČKOJ ISTORIJI – šta se krije iza Trampovog predloga?

30 jula 2020

Tvit predsednika SAD Donalda Trampa u kome traži da se odlože novembarski predsednički izbori nije potez kandidata koji je siguran u svoju pobedu, ocenjuje BBC.

ako predsednik SAD nema ovlašćenja da odloži predsedničke izbore, Trampov predlog izazvao je političku buru, posebno kada se uzme u obzir da je u više prilika odbio da odgovori na pitanje – da li će priznati poraz u slučaju pobede svog oponenta iz Demokratske stranke.Dopisnik BBC-ja ukazuje da Tramp nastoji na svaki način da umanji značaj i kredibilitet predstojećih, novembarski predsedničkih izbora za koje mnogi ugledni analitičari tvrde da će imati ogroman odziv birača koji će glasati preko pošte, zbog čega je, po svemu sudeći, američki predsednik veoma zabrinut.

Demokrate unisono osuđuju Trampa i odgovaraju da se izbori ne smeju odlagati, ali i brojni uticajni republikanci, među kojima je i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, odbacuju ovaj predlog američkog predsednika.

„Nikada u američkoj istoriji nismo otkazali i pomerili federalne izbore, pa to nećemo učiniti ni ovoga puta“, ukazao je Mekonel.

Predsednik nema ovlašćenja da odloži izbore i bilo kakva promena termina predsedničkih izbora morala bi da bude odobrena u Kongresu, najpre u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, a zatim i u Senatu, koji kontrolišu republikanci.

Ukoliko bi Kongres i odobrio promenu termina, izbori bi mogli da budu odloženi samo nakon donošenja posebnog amandmana na američki Ustav.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zaliv says:

    Ne krije se nista osim bojazni od kradje na izborima, naime sada zbog virusa bi tamo mnogo vise ljudi glasalo putem poste gde je uvek bilo prostora za kradju glasova. Ko razume tamosnje prilike zna da ce izbori najverovatnije biti pomereni jer Tramp ima vecinu tamo gde se odlucuje o tome...

  2. Istina says:

    Americki kongres je pun korumpiranih kriminalaca kojim je politika jedini familiarni posao. Tramp treba to zlo da pocisti tako da se ni jedan bivsi I sadasnji kongresman I poslanik ne mogu vise kadidovati na izborima. Smece u vrece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *