ПРАВИ РАЗЛОГ ТРАМПОВЕ ПОСЕТЕ САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ би могао завити цео свет у црно!

PRAVI RAZLOG TRAMPOVE POSETE SAUDIJSKOJ ARABIJI bi mogao zaviti ceo svet u crno!

20 maja 2017

Donald Tramp je započeo svoju prvu turneju posetom najdresiranijem od svih proameričkih arapskih režima.

Stigao je u Saudijsku Arabije, u Rijad, gde ga je lično dočekao kralj Salman ben Abdel Aziz al-Saud koji se oslanjao na štap.

Posle rukovanja prilikom kojeg je Salan naglasio da mu je veoma drago što je predsednik SAD stigao u njegovu zemlju, a Tramp uzvratio da mu je to „velika čast“ – prvo je zasvirao saudijski vojni orkestar, a potom su usledili topovski plotuni.

To nije bilo sve. Iznad Rijada se pojavilo sedam saudijskih vojnih aviona koji su iza sebe ostavljali crveni, beli i plavi dim.

Salman prošle godine nije Baraka Obamu dočekao na aerodromu.

Saudijski monarh je potom – u dvorcu „Al-Jamama“ – Trampu stavio oko vrata najviše odlikovanje svoje države – Orden Abdela Aziza, osnivača dinastije.

Ovu posetu i turneju su antitrampovski američki mediji proglasili za bekstvo šefa države od unutrašnjih problema i trvenja unutar njegove administracije.

Let od Merilenda do Rijada trajao je 12 sati. Tramp je zato vreme, kako se tvrdi, radio nad tekstom svog govora među Saudijcima koji od njega očekuju korekciju kursa Baraka Obame i prema njihovoj kraljevini i prema arapskom svetu.

Obama i Bela kuća su u Rijadu izazvali veliko nezadovoljstvo naročito potpisivanjem atomskog aranžmana sa Iranom, glavnim regionalnim suparnikom Saudijaca.

Tokom posete će saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco potpisati sa Amerikancima više od 10 ugovora vrednih 50 milijardi dolara.

Pripremljeni su i ugovori o prodaji Rijadu američkog naoružanja za 110 milijardi dolara.

Jedan od njih već je potpisan, u prisustvu Salmana i Trampa.

Američki vojno-industrijski gigan Raytheon i Vojno-industrijska korporacija Saudijske Arabije potpisale su „papire“ o strateškom partnerstvu u sferi razvoja sistema PVO i „pametnog oružja“.

Projekte će realizovati Raytheon Arabia čije sedište će biti u Rijadu, a direktor Raytheon Tomas Kenedi sa zadovoljstvom je objavio:

„Ovo je strateško partnerstvo. Pomoći ćemo kraljevini da stvori odbrambene sisteme i sajber- tehnologije svetske klase“.

Sutra će biti potpisan ugovor o montaži u kraljevini 150 američkih helikoptera Blackhawk. Ovaj ugovor biće „težak“ $6 milijardi.

Glavni događaj ipak će biti Trampovo „obraćanje muslimanskom svetu“. Američki lider će to učiniti prilikom sutrašnjeg susreta sa liderima zemalja Persijskog zaliva (Katara, Omana, Bahreina, UAE i Kuvajta).

Najavljuje se da će im predložiti formiranje „regionalnog NATO“.

Tramp će posetiti i Izrael i Vatikan i učestvovati u radu samita NATO u Briselu i lidera G7 na Siciliji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *