Прави разлог зашто Тачи Американцима боде ПРСТ У ОКО

Pravi razlog zašto Tači Amerikancima bode PRST U OKO

1 aprila 2017

Hashim Tachi 465

Hašim Tači žuri sa formiranjem vojske Kosova jer želi tu inicijativu da pripiše sebi budući da mu je opstanak u fotelji i u političkom životu neizvestan.

Naruku mu ne ide održavanje predsedničkih izbora u Srbiji, kao ni složena situacija u regionu, pre svega u Makedoniji, jer Sjedinjene Američke Države ne žele taj posao da završe na prečac.

Maja Bjeloš, istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, objašnjava da SAD s nestrpljenjem iščekuju rezultate izbora u Srbiji i celokupne situacije u regionu.

– Aktuelni premijer Aleksandar Vučić je garant svega što je dogovoreno u Briselu s jedne strane, a sa druge je to Hašim Tači. Zanimljivo je šta bi se dešavalo kada bi došlo do promene aktera u dijalogu – navodi Bjeloš.

Tači, međutim, ne popušta već insistira da do transformisanja Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage dođe što pre. Glavni razlog za žurbu je taj što se predsedniku Kosova drma fotelja.

– Tači gubi podršku SAD i drugih aktera na međunarodnoj sceni, a opozicija jača. Zato on pokušava da se nametne kao inicijator ideje o stvaranju vojske iako bi to mogla da uradi kosovska vlada. Prikuplja političke poene, jer je svestan da je reč o temi oko koje su svi saglasni – građani, civilno društvo, vlast, pa čak i opozicija, koja se tome ne protivi – objašnjava Bjeloš.

Uticaj međunarodne zajednice na Kosovu, kao i pojedinačnih država, bio je presudan u izgradnji bezbednosnih institucija – policije, Kosovskih bezbednosnih snaga, bezbednosnih službi. To znači da bez njihove podrške nije moguće u potpunosti sprovesti transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage. Nezavisno od zvaničnih izjava, deo međunarodne zajednice je u protekle tri godine podržao transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage. Ti napori podržani su i izdvajanjem budžeta vlade Kosova.

Analitičar Dušan Janjić kaže da je izjava izaslanika Donalda Trampa da SAD žele da Kosovo formira vojsku, ali uz dogovor s manjinama, potpuno jasna.

– SAD podržavaju formiranje vojske Kosova iz prostog razloga što to znači manje troškova, ali i manje rizika po ljude jer se to sada prenosi na lokalne članice NATO. Očekujem da konsultacije budu nastavljene odmah posle predsedničkih izbora u Srbiji. Šta će Srpska lista odlučiti u velikoj meri zavisi od Srbije, ali će vojske Kosova sigurno biti – zaključuje Janjić u izjavi za „Blic“.

Promene u spoljnoj politici predsednika Trampa mogu dovesti do odlaganja procesa formiranja oružanih snaga, ali neće ga zaustaviti. Međunarodnoj zajednici nije bitno ko će proces da inicira već da se to uradi na način da i Srbi, posebno oni u skupštini Kosova koji se protive izglasavanju jednog zakona i promeni ustava, budu uključeni u proces. Zato će ovaj proces trajati duže od planiranog. Bjeloš ocenjuje da je reč o vremenskom okviru od nekoliko godina.

Budžet Kosova za vojsku raste

Budžet Kosova se iz godine u godinu povećava i pravi se tako da se dobar deo odvoji za ministarstvo kosovskih snaga i da se podrži transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage.

Ono što je za nas loše je to što zbog svih političkih kriza u regionu – u Makedoniji, BiH, na Kosovu, mi se polako penjemo na političkoj agendi NATO, što ukazuje da su rizici povećani i da će međunarodna zajednica s povećanom pažnjom pratiti sve što se u regionu bude događalo.

(blic.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *