Pravi se armija za Veliku Albaniju

Pravi se armija za Veliku Albaniju

5 jula 2013

dru-velika-albanija_620x01128267369Potpisivanje vojnog sporazuma vlasti u Prištini i Tirani, koji podrazumeva tesnu saradnju i razmenu borbenih jedinica albanske vojske i Kosovskih zaštitnih snaga, samo je faza u sjedinjavanju južne srpske pokrajine i Albanije. Objedinjavanje oružanih snaga zasad nije pretnja bezbednosti Srbije, ali niko od stručnjaka za bezbednost ne isključuje da postaje.

Gotovo da nema dileme da je vojni sporazum, iza koga su u Prizrenu stali Agim Čeku i albanski ministar odbrane Arben Imami, samo mali korak u stvaranju Velike Albanije, a uz pristanak velikih sila. Iako Srbiji i severu Kosova zasad ne preti opasnost, postoji bojazan da bi sjedinjene dve albanske vojske mogle da zaprete regionu.

Od odredbi kosovsko-albanskog vojnog sporazuma posebno su opasne one koje predviđaju da albanske jedinice borave na prostoru Kosova, iako ono nema puno međunarodno priznanje i suverenitet. Priština će tako dobijati direktnu pomoć Albanije u oblasti obuke i usavršavanja kadra Kosovskih bezbednosnih snaga. Sve to će se događati uz blagonaklon stav NATO, čija je vojska na KiM, a čiji je Albanija član.

Za Radomira Milašinovića, dekana Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, ovaj sporazum Albanije i Kosova nije ništa novo. To je samo faza u „stvaranju zapadnog projekta Velike Albanije“.

– Sporazum je samo sitan poslić koji sprovode albanski mentori SAD i Nemačka, a u cilju uvođenja Turske na Balkan – izričit je Milašinović. – Udružene vojske Albanije i Kosova snaga su za respekt. Srbija, ne napuštajući princip vojne neutralnosti, ali i principijelne odbrane suvereniteta, mora da bude svesna da su sa druge strane linije više nego prijateljski nastrojene komšije.

Da bezbednosna situacija posle sklapanja sporazuma Prištine i Tirane jeste zabrinjavajuća, ocenjuje i general u penziji Radovan Radinović, nekad prvi čovek Katedre za strategiju u centru Visokoh vojnih škola.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *