Правилно кување јаја

Pravilno kuvanje jaja

26 oktobra 2016

zp-jaja_620x0

MOŽDA zvuči smešno, ali i kuvanje jaja zahteva posebno znanje i veštinu. Na ovome insistiraju veliki kulinari, naglašavajući da jaje treba da bude dobro kuvano, ali da pritom ne deluje kao da je „gumeno“. Posle kuvanja trebalo bi da ostane prijatnog mirisa, sa belancetom jednako kuvanim i prhkim žumancetom.

Da biste dobili tvrdo kuvana jaja po želji, prvo ih treba direktno iz frižidera potopiti u hladnu vodu, sa tri prsta vode iznad. Čim voda provri posudu sklonite sa strane šporeta. U tom momentu jaja su već meko kuvana.

Ako želite da budu tvrdo kuvana, ostavite ih u vrućoj vodi još pola sata. Posle kuvanja, jaja operite ispod mlaza hladne vode, da bi se prekinulo širenje toplote i lakše skinula ljuska.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Dobar savet para vredi. Ali ovo gore napisano je dosta nedorečeno, nije napisano kako razbiti kuvano jaje: Razbija se po svim pravilima i proceduri definisanoj u smernicama Evropske Unije – najnovije poglavlje. Kuvano jaje treba razbiti energetski efikasno, lakim i odsečnim udarcima o neki obližnji tvrd predmet, a zatim ga polako oljuštiti. Posle utvrđivanja da će tako oljušteno jaje povećati naše šanse za održivim razvojem, može da se pojede. Konzumacija takvog jajeta se takođe vrši po proceduri koju je usvojio srpski parlament na znak zvona predsedavajuće bule. Ovim je prestalo da važi staro pravilo koje je bilo najlakše za upotrebu, a glasilo je: „Izeš mi jajca“……. Za Kolumbovo jaje predviđen je drugi postupak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *