ПРАВНИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Караџић није крив, постоји 50 жалбених основа на пресуду (ВИДЕО)

PRAVNI EKSPERT TVRDI: Karadžić nije kriv, postoji 50 žalbenih osnova na presudu (VIDEO)

17 decembra 2016

marko_sladojevic_jutjub

Marko Sladojević, pravni savetnik Radovana Karadžića, kaže da žalba na presudu Radovanu Karadžiću ima oko 50 žalbenih osnova. On je uvideo izjavi za ruski „Njuz front“ rekao da je uveren da je Karadžić nedužan i izneo je niz činjenica koje ukazuju na to.

– Mi smo 5. decembra podneli žalbu na presudu. Ona ima 50 žalbenih osnova. Žalili smo se i na proceduralne greške prvostepenog veća i na suštinske greške. Ukazali smo na sve velike greške sudskog veća koje je ignorisalo veliki broj dokaznih predmeta odbrane koji su davali kontekst krize u bivšoj Jugoslaviji i BiH. Sudsko veće je krenulo svoju priču van konteksta od oktobra 1991.kao da smo se nalazili u suverenoj BiH , a ne u Jugoslaviji. U samoj presudi su pronašli nekih 75 situacija u kojima je dr Karadžić pozivao na mir, naređivao zaštitu civila druge nacionalnosti i ratnih zarobljenika i inicirao kažnjavanje zločina protiv nesrba. Uprkos tome, sudsko veće nije izvelo nijedan zaključak u njegovu korist. Podneli smo žalbeni podnesak, dobili žalbu tužilaštva koje se žalilo na jednu tačku optužnice, a to je genocid u opštinama 1992. godine. Sada mi treba da odgovorimo na njihov podnesak, oni na naš do kraja februara, pa ćemo sačekati usmenu raspravu. Proces će trajati neko vreme, možda čak i godinu, dve. To se nikad ne zna u Haškom tribunalu pošto sudije imaju pravo da uzmu vremena koliko im je potrebno da napišu presudu. Dodao bih još da je sudsko veće u presudi reklo da ne može da poveruje nijednom svedoku odbrane kojih je bilo 157 jer su oni svi «kolektivno prešli dalek put do Haga da slažu» dok su s druge strane poverovali svim svedocima tužilaštva osim onima koji su svedočili u korist dr Karadžića – rekao je Sladojević ruskoj novinarki Oksani Sazanovoj.

Sladojević je naveo i to da je Karadžić godinama tvrdio da nema veze sa događajima u Srebrenici što pokazuje njegovo držanje svih godina pre hapšenja.

– Kada se u Beogradu krio kao dr Dabić, imao je privatnu komunikaciju sa raznim svojim prijateljima i nakon hapšenja mu je policija zaplenila kompjuter gde je pronašla razne prepiske. Između ostalih, nalazilo se i pismo prijatelju u kome on (Karadžić) 2001. godine govori da ne veruje da iza događaja u Srebrenici stoji srpska vojska ili uopšte srpske strukture – objašnjava Sladojević.

On je siguran da je Karadžić nedužan i da je osuđen bez ikakvih dokaza i na osnovu neistinitih izava.

– U sklopu svog posla, pregledao sam sve što je Radovan Karadžić ikada izjavio, potpisao, rekao u periodu od 1990. do 1996. godine, preslušao sam i presretnute razgovore pošto je bio prisluškivan… i među tih pet i po hiljada dokumenata sam našao na samo jedan jedini dokument, tu famoznu direktivu broj 7 koja je prethodila događajima u Srebrenici, gde je stajao njegov potpis, ali je bio pečat glavnog štaba i vojske i to je neko drugi izradio.. Nemoguće je da od pet i po hiljada dokumenata, samo taj jedan njegov loš. A u njemu je pisalo da se treba učiniti život u Srebrenici nepodnošljiv kako bi stanovništvo zajedno sa vojskom napustilo Srebrenicu – kaže Sladojević.

On je rekao da može proći i dve  godine pre nego što sudije Haškog suda donesu odluku o žalbi.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marinko says:

    samo se srbi ubijaju u uniji i evropi to se znalo dok je tito pobedijo drazu mihajlovica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *