ПРАВО ЛИЦЕ ХРВАТСКЕ: Католичка црква промовише у хероја усташког кољача из Јасеновца

PRAVO LICE HRVATSKE: Katolička crkva promoviše u heroja ustaškog koljača iz Jasenovca

30 septembra 2018

Hrvatska katolička crkva još jednom je stala na stranu ustaštva i opravdavanja nezapamćenih zločina koje su činili pripadnici vojske NDH u Drugom svetskom ratu u logoru Jasenovac. Ovaj put oni su dozvolili da se u crkvenim prostorijama u gradovima Splitu i Karlovcu, održi promocija knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, zloglasnom ustaškom oficiru i zapovedniku sistema koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji i najsuroviji bio Jasenovac. Takođe, zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, Luburić se smatra jednim od najvećih i najbrutalnijih ustaških oficira.Kako prenosi hrvatski portal Novi list, katolička crkva ustupila je u Karlovcu i Splitu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, kojeg verodostojni istorijski izvori prikazuju kao jednog od najvećih ubica u sastavu takozvane ustaške vojske, udarne pesnice režima Ante Pavelića. Reč je o Maksu Luburiću čije ime se spominje u kontraverznoj pesmi ustaški orijentisanog pevača, Marka Perkovića Thomposna „Jasenovac i Gradiška Stara“, gde se o logorima smrti govori kao o kući „Maksovih mesara“.

U pozivu na promociju, objavljenom u nedeljniku ekstremno desne orijentacije, navodi se da je reč o knjizi o „životu i delu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina“.

– Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić, valja naglasiti, idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 hiljada ljudi, uglavnom Srba, Roma i Jevreja.

– U KCL Jasenovac dolazio je često, nadzirao je rad i lično je ubijao zatvorenike. Tako, između ostalog, Luburića predstavljaju u Spomen-području Jasnovac.

Što se predstavljanja knjige o Luburiću tiče, knjiga koja govori o „liku i delu hrvatskog viteza“, u Karlovcu će promocija biti održana posle službe, u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. U Splitu su „hrvatskom vitezu Maksu Luburiću“ prostor ustupili Dominikanci, u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Što se promocije tiče, i ovde će se ona održati psole službe.

Inače, rektor svetišta sv. Josipa reagovao je na ovu najavu promocije knjige Maksa Luburića i demantovao da je neko o tome kontaktirao njegovu parohiju, kao i da ne zna ko je naručilac, pa ni organizator prezentacije sporne knjige.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Jovo says:

    Joj ne znam ko mi više ide na nerve Hrvati ili vi Jadni kukakujuči Srbi.I jedni i drugi ste isti....

  2. NIKOLA says:

    ovoo potvrduje da je danasnja hrvatska ndh jer ovakveknjige o fasiz,mu javno drzava bih zabranila sto znaci dopusta to

  3. MikeloP says:

    Iščuđavanja pišu oni koji nisu naučili Istoriju SRBA.Katolička crkva je idejni vođa i osnivač ustaša uz blagoslov Vatikana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *