ПРАВОСЛАВЦИ, А ПРОТИВ РУСИЈЕ: НАТО позивница Македонији

PRAVOSLAVCI, A PROTIV RUSIJE: NATO pozivnica Makedoniji

12 jula 2018

Severnoatlantski savez NATO doneo je odluku da uputi pozivnicu Makedoniji da otpočne proces punopravnog članstva u Alijansu, napominjući da može postati 30. članica jedino pod novim imenom.Odluka saveznika je rezultat ispunjenja ključnog uslova koji se ticao pronalaska rešenja o sporu oko imena sa susednom Grčkom, preneo je RSE.

Međutim, punopravno članstvo Makedonije u strukture Alijanse će biti moguće jedino nakon što zemlja obavi sve unutrašnje procedure oko promjene imena, uključujući i referendum i ustavne izmene.

“Potpuna primena svih propisanih internih procedura u pogledu sporazuma o rešavanju pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje pristupnog procesa”, stoji u zkaljučcima sa samita.

Na ovu pozivnicu Makedonija je čekala deset godina. Na samitu u Bukureštu, 2008. godine, Grčka je blokirala pozivnicu Skoplju, upravo zbog spora oko imena. Od tog trenutka, sporazum sa Atinom je postao uslov za sve briselske procese.

U zaključcima sa samita lideri zemalja članica NATO pozdravljaju istorijski sporazum između Skoplja i Atine, posebno napore makedonske vlade u jačanju dobrosusedskih odnosa, kao i u preduzimanju potrebnih reformi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *