PRAVOSLAVNA BRAĆA: Srbija i Grčka se protive osudi Rusije

PRAVOSLAVNA BRAĆA: Srbija i Grčka se protive osudi Rusije

11 maja 2014

tumblr_m6jykb54pc1qkvtu0o1_500Rumunija je danas u Bukureštu predložila državama jugoistočne Evrope nacrt izjave kojom se osuđuje protivpravno pripajanje Krima Rusiji, čemu su se usprotivile Grčka i Srbija, dok Makedonija nema jasan stav, objavila je agencija Hina.

Ta agencija navodi da u nacrtu dokumenta, u koji je imala uvid, stoji da su zemlje Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) zabrinute zbog razvoja situacije u Ukrajini, aneksije Krima kršenjem međunarodnog prava, eskalacije stanja u istočnoj Ukrajini i uticaja koji ti događaji mogu da imaju na regionalnu sigurnost i stabilnost.

Iz izvora upućenih u izradu izjave, kako dodaje Hina, saznaje se da je ocena o kršenju međunarodnog prava neprihvatljiva Srbiji i Grčkoj, dok je Makedonija navela da nema stav jer još nije osnovana nova vlada nakon nedavnih izbora.

Predsednici parlamenata i šefovi misija članica SEECP-a pokušaće da usaglase izjavu o Ukrajini večeras na večeri i za radnim doručkom sutra ujutro, najavio je predsednik rumunskog parlamenta i parlamentarne skupštine SEECP-a Valeriu Stefan Zgonea.

Rumunski ministar spoljnih poslova Titus Korlatean upozorio je ranije danas da Rusija ugrožava stabilnost Moldavije i pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti tu zemlju u kojoj odmetnuta enklava Pridnjestrovlje preti pripajanjem Rusiji.

Zvanični Bukurešt strahuje da bi susedne Moldavija i Gruzija mogle da dožive sudbinu Ukrajine, gde, kako podseća Hina, proruski separatisti na istoku prete otcepljenjem i pripajanjem Rusiji po uzoru na Krim.

– Želimo da se takvo ponašanje sankcioniše, jer te zemlje imaju pravo na poštovanje svojih granica i, koliko znamo, one se štite međunarodnim pravom – istakao je Korlatean.

Članice SEECP-a su Albanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska, BiH, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora i Slovenija.

KOMENTARI2 komentara

  1. boro says:

    Umro ti svojoj majci-mami kako su onda KiM, Kosovo i Metohija,mogli da nam oduzmu ali vratit ćemo ga budite uvjereni u to,ima nas koji samo čekamo povoljan trenutak i ne bojimo se ničega sem boga jedinoga,podržavam Rusiju i sve druge zemlje koje su pravdoljubive kao štzo je i Sirija i kao što je bila Libija,Amerika se miješa po cijelom svijetu treba jednom tgo sravniti sa zemljom tu prokletu zemlju,oni misle da imaju samo Rusiju protiv sebe a okrenuli su cijeli svijet protiv sebe budale američke,više ih se niko ne boji jer smo mi ko gremlini ubi jednoga arodi se dvojica,pozdrav za sve normalne i slobodoljubive ljude bilo koje vjere i nacije.

  2. beogradjanin says:

    i sta cemo onda sa kosovom ajde pametnjakovici da vas cujem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *