Pravoslavna magistrala saradnje

Pravoslavna magistrala saradnje

6 jula 2013

Dragomir-Andjelkovic-ProfilPiše: Dragomir Anđelković

Potpredsednik Skupštine Srbije Nenad Popović nedavno je u Atini, u ime našeg Parlamenta, potpisao Deklaraciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP), koja poziva na jačanje uloge pravoslavlja u savremenom svetu. ISP je međuparlamentarni organ stvoren na inicijativu grčke skupštine, koji okuplja zemlje sa pravoslavnom većinom ili makar značajnom manjinom (od Rusije do Estonije), a Srbija i Crna Gora pristupile su mu 1995. godine. ISP ima cilj da unapredi saradnju među državama članicama, odnosno da „istakne ulogu Balkana i Istočne Evrope u vezi sa stvaranjem zajedničkog evropskog doma“.

Za Srbiju je dobro da bude što aktivnija u radu ISP-a. Jer, iako nacije, pre svega, sarađuju na osnovu interesa, duhovne spone i tradicionalno prijateljstvo odlični su katalizatori pozitivnih odnosa. A ne treba ni pričati o tome koliko toga nas u kulturnoj i verskoj sferi povezuje sa drugim pravoslavnim narodima. No, uskoro će nas nešto čvrsto spajati i na strateško-energetskom polju.  Reč je o magistralnom panevropskom gasovodu Južni tok, koji od Rusije preko Bugarske stiže do Srbije.

O ekonomskom značaju tog grandioznog projekta ne treba mnogo ni pričati. Jasno je da ćemo od njega imati, ne samo značajne tranzitne takse, već i da su gasovodi koji prolaze kroz geografski i klimatski gostoljubive predele investiciono-razvojni magneti. Kao i pored velikih reka, u značajnijim naseljima oko njih postepeno počinje da buja privredni život! I još nešto: posle izgradnje Južnog toka, Srbija će dobiti mnogo veći geopolitički značaj. Preko nas će prolaziti nešto što je od velikog značaja i za Istok, i za Zapad. A da je tako bilo 1999. godine, niko ne bi ni pomislio da izvrši agresiju na našu zemlju.

Tako smo stigli do još nečega: do kapaciteta koje panevropski gasovod ima da nas na razne načine dodatno poveže i sa zapadom našeg kontinenta. Kao što ISP ima misiju da pravoslavne narode spaja kroz saradnju sa drugim nacijama Evrope, tako i Južni tok povezuje Srbiju, ne samo sa Rusijom već i sa Italijom, Austrijom, itd. I to na temelju „jezika“ koji svi razumeju, a čiji su osnovni elementi: profit i energetska sigurnost!

Sve u svemu, Južni tok je sinonim za rast značaja i ugleda Srbije na raznim meridijanima. On će učiniti da nas više vole oni kojima smo i ovako dragi, da manje lošeg mogu da nam učine oni kojima nismo po volji, te da i oni koji ne spadaju u te kategorije na nas obrate pažnju. Zato smisao izgradnje pomenutog gasovoda znatno prevazilazi svrhu koju u užem smislu ima. Ona je tek vrh ledenog brega. Stoga, kada kažem „Južni tok“, mislim na sve što doprinosi povećanju uloge Srbije i srpskog naroda. Njegovo ime prevodim kao „tok srpskog jačanja“, i to na način koji je jedini postojan, a on podrazumeva uporednu interesnu saradnju sa mnogim relevantnim centrima moći!

Uz pomoć Južnog toka, jačamo i mi, i pravoslavlje i Evropa. No, baš zato što je tako, čitav projekat mora, i to od strane svih faktora uključenih u njegovu realizaciju, da bude sproveden maksimalno profesionalno, fer i transparentno. Niko ne sme da ima bilo koji osnov da ga osporava ili prigovara njegovoj realizaciji. Neprihvatljivo je da na njemu bude i jedna jedina mrlja. To bi bio beleg, ne samo na srpsko-ruskim već i znatno kompleksnijim evropskim odnosima. Stoga, kada pomislimo „Južni tok“, imajmo u vidu: poštenje, efikasnost i uzajamnost. Štaviše, tu spada i (geo)politička mudrost!

(Novine novosadske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *