„Pre će Raška postati deo BiH, nego Republika Srpska deo Srbije“

„Pre će Raška postati deo BiH, nego Republika Srpska deo Srbije“

2 maja 2013

Sefer-HalilovicBivši general armije BiH, Sefer Halilović, a sadašnji lider Bošnjačke patriotske stranke izjavio da će „pre  Raška postati deo BiH, nego Republika Srpska deo Srbije“.

On je ocenio da povlačenje paralele između Republike Srpske i „nezavisnog Kosova“ nema istorijsku realnost, prenosi B92.

„Sandžak je bio deo srednjevekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa“, rekao je za agenciju Anadolija ovaj penzionisani general ratne Armije BiH, iz devedesetih godina.

Halilović je rekao da se takvom „retorikom“ predsednik Republike Srpske Milorad Dodik samo dodvorava nacionalistima kako bi ostao na vlasti.

„To isto rade i ovi u Srbiji. Šalju lažne nade narodu da će, ako izgube Kosovo, dobiti Republiku Srpsku. RS nikad nije bila u sastavu Srbije. Mnogo će pre Sandžak biti u sastav Bosne, nego RS u sastav Srbije“, rekao je Halilović.

„Ali, ponavljam, ako Dodik i (predsednik Srbije Tomislav) Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat“, kazao je Halilović.

Halilović smatra da se u BiH bliži vreme kada će se Republici Srpskoj poručiti da Dejtonski mirovni sporazum više ne vredi.

„Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: „Evo vam, nosi vas đavo“. Mi ćemo pre doći u situaciju, a to vreme se, očito, primiče da kažemo da ne vredi više Dejtonski ustav“, rekao je Halolović i dodao da je on na „štetnost i pogubnost“ tog sporazuma upozorio još 1996. godine.

Upozoren da bi njegove reči mogle biti protumačene kao ratna retorika, Halilović je rekao da njegova poruka treba da bude shvaćena kao „dobronamerno upozorenje“.

„Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata. Iz Bosne mogu izneti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedeljiva, nezavisna, suverena, a kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put“, poručio je Halilović.

Halilović je za srpskog predsednika Nikolića rekao da je četnički vojvoda, s kojim treba pričati tek kada se odrekne četničkog čina koji je dobio na Trebeviću, a do tada treba da bude „persona non grata“ u celoj BiH, kao i Dodik u Sarajevu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *