Pre Drugog sv. rata smo se pozdravljali i zaklinjali sa tri spojena prsta

Pre Drugog sv. rata smo se pozdravljali i zaklinjali sa tri spojena prsta

7 decembra 2013

SRBIJA NIKAD GRANICA PROTESTDa li su tri uzdignuta prsta zaista srpski nacionalni pozdrav? Način na koji već više od dve decenije proslavljamo pobede i iskazujemo pripadnost, postao je nešto po čemu nas prepoznaju širom sveta. Ipak, pojedini naši istoričari i predstavnici političkih partija tvrde da bi trebalo zapravo da se pozdravljamo sa tri spojena a ne razdvojena prsta.

Na brojnim fotografijama pre Drugog svetskog rata srpski vojnici prilikom zakletve dižu tri spojena prsta (na crno-beloj slici su regruti Kolubarskog korpusa Jugoslovenske vojske koji podižu skupljena tri prsta). A snimci pokazuju i da su tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Nemačke i ustaše u NDH.

– Nema govora o tome da srpski pozdrav ima bilo kakve veze sa zakletvom Trećem rajhu, koju su polagali nacisti i njihovi zločinački saučesnici ustaše. Oni su držali u stavu mirno desnu šaku sa raširena tri prsta u visini desnog ramena i to je bio položaj koji jasno označava zakletvu Trećem rajhu. Srpski pozdrav istorijski jeste ustaljen sa skupljenim prstima, što se može videti iz arhivskih snimaka i zapisa. Međutim, tokom devedesetih godina došlo je do drugačije političke upotrebe nacionalnog pozdrava, što se dobrim delom zadržalo i do sada, a to je pozdrav sa tri raširena prsta – objašnjava istoričar dr Dragan Petrović.

Naš sagovornik naglašava da su Srbi nekada polagali zakletvu sa tri skupljena prsta (kao kada se krste) i da su u takvim formalnim i svečanim situacijama izgovarali „Svetog mi Trojstva“ ili „za krst časni i slobodu zlatnu“.

– Bilo koji nacionalni pozdrav može da bude deo pažljivo negovane tradicije, a može vremenom i da evoluira. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta kao naš savremeni pozdrav je patentiran 1988. godine u periodu okupljanja Srba iz Srema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtevali promenu ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili sa dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli da se pozdravljaju sa visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično sa obe ruke i visoko iznad glave – kaže sagovornik „Novosti“.

Petrović ističe da i pored ustaljenog mišljenja, Vuk Drašković zapravo nije „autor“ ovog pozdrava, već da veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

– Verovatno bi bilo pogrešno kada bi Srbi u potpunosti odbacili ovaj neformalni pozdrav. Istorijski, Srbi imaju svoju zakletvu s tri skupljena prsta, koju kao pravoslavci koriste prilikom svih formalnih i svečanih trenutaka. S druge strane, u poslednjih četvrt veka stvorili smo pobednički, neformalni pozdrav, „šifru“, po kojoj smo poznati. Da li će ovaj savremeni pozdrav opstati i u budućnosti, pokazaće vreme – zaključuje Petrović.

Pojedini istorijski podaci ukazuju na to da je pozdrav sa tri prsta koristio još knez Vladimir s početka Kijevske Rusije. Takođe, na slici „Takovski ustanak“ Paje Jovanovića prikazan je Miloš Obrenović kako u jednoj ruci drži barjak, a drugom podiže tri prsta. Doduše, položaj ruke je takav da prsti nisu ni sasvim spojeni, ni razdvojeni…

MAGIČAN BROJ U PRAVOSLAVLJU

U srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magičan broj tri je izuzetno važan. Molimo se Svetom trojstvu, tri puta se krstimo, ljubimo u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, „tri puta Bog pomaže“, kaže stara izreka…

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Radosav says:

    Ovo objašnjenje je sa stanovištva hrišćanstva što sa pravoslavljem nema ama baš ništa zajedničko.Da ne bih dugo pisao samo ću reći:Tri spojena prsta je stari Srbski znak Pravoslavlja i znači VERU,LJUBAV i NADU kojem težimo i već se polako ostvaruje.Tri spojena prsta u hrišćana označava oca,sina i svetog duha ,pa ko veruje veruje.Tri raširena prsta uglavnom su ga koristili ustaše kao vernost TREĆEM RAJHU.Objašnjenje je dugačko ali čitajte knjige,čitajte za to su pisane.Živela SRBIJA. Radosav sa ŽABLJAKA

  2. Peđa says:

    Sveta Trojica ne sveto trojstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *