ПРЕ ФОРМИРАЊА ВЛАДЕ – ФИСКАЛНИ САВЕТ ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋУ ИСТИНУ: „Очекује нас финансијски потоп Србије

PRE FORMIRANJA VLADE – FISKALNI SAVET OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ISTINU: „Očekuje nas finansijski potop Srbije

28 juna 2017

Ako Vlada ne preduzme neophodne mere dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obveza od 300 miliona evra, što ukupno čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, podatak je koji je u najnovijem izveštaju izneo Fiskalni savet.

„Vlada bi trebalo da se uključi u rešavanje tih problema, ali važnije je da lokalne samouprave krenu u taj posao“, rekao je Petrović gostujući u Kažiprstu B92.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija u Kragujevcu, a zatim sledi Niš. Beograd i Novi Sad, kaže Petrović, su stabilniji, ali i oni imaju probleme.

Dodao je da Grad Beograd 15 odsto godišnjeg rashoda ili oko 100 miliona evra daje za pokrivanje gubitaka u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

„Beograd sad treba da investira. U prethodne tri godine za investicije je odvojeno svega 80 miliona evra a trebalo je barem duplo. Da bi to postigao, on mora da napravi uštede na svim rashodima“, rekao je Petrović.

Zaduživanje Grada Beograda radi povećanja investicija nije prema njegovim rečima, dobar model jer je dug sa 60 miliona evra u 2007. godini narastao na sadašnjih 410 miliona evra.

„To je jedanko na primer, subvenciji za Železnicu, gde vidite jasno red veličina“, kaže.

Beograd je u vreme kada je uzimao kredit kako bi investirao nije štedeo na tekućoj potrošnji, rekao je Petrović.

Prema njegovim rčeima, Grad Kragujevac je na kraju 2015. godine dugovao četiri milijarde dinara što je skoro jednako godišnjem budžetu, lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara.

„Naša ocena je da je Kragujevcu potreban srednjoročan plan, do 3 do 4 godine, koji bi podrazumevao veoma ošte i bolne mere. Na primer, plan za fiskalnu konsolidaciju, povećanje poreza na imovinu…veće restrukturianje javnih preduzeća, što znači i otpuštanja i da vlada prati te trendove i pomaže“, kaže Petrović.

Na pitanje da li je to bio zadatak bivše ministarke Ane Brnabić, kaže su oni koji su bili dužni da te probleme vide prethodnih godina su ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.

„Prosto je nezamislimo kakvih je trošenja i nepopulizma bilo, a da nije bilo reakcije s druge strane“, kaže.

Ističe da nije bilo lako napraviti analizu jer su podaci praktično nedostuopni i da je potrebno napraviti sistem transparentnosti.

„MMF je izrazio zainteresovanost za ovaj izveštaj, i njima ćemo ukazati na ovaj blok. Pored dosadašnjih problema, sada se javlja i ovaj blok gde su lokalna javna preduzeća i to treba rešavati“, kaže Petrović.

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Sta bre vi pricate? Pa postoji li u Srbiji centralna banka? Koja je u vlasnistvu drzave i naroda? Jeli se gradovi mogu finansirati dinarima ili to moraju biti devize koje zavrse na racunima lopovske bagre? Sta je problem? NBS moze da finansira SVE POTREBE GRADOVA, drzave i ekonomije BEZ PROBLEMA. Ko je doveo MMF da pljacka drzavu i narod bespotrebnim zaduzivanjem kada NBS moze sve potrebe da isfinansira? I na kraju te dugove ponisti drzavi i gradovima. Kako mora da bude jer su u nasem vlasnistvu i moraju da rade za nas 100%. Nema nazad.

 2. marko says:

  Senzacija, ovo sa opštinama je senzacija. Šta očekujete, ako imate MMF kod kuće. Očekujete dobro uSrbij?! Nađite makar jednu zemlju koju je savetovao MMF a da nije bankrotirala, naravo nema.Znate svi da MMF zovu ekonomsku ubica, a naša vlada i premijer-precednik su puni hvale za MMF. Zaključak, iz kig god ugla da pogledate, Srbija je upala u dužničko ropstvo i ni jedna DEMONKRATSKA VLAST je neće spašavati iz tog ropstva, nego će je dodatno gurati. Pa ko vam je predsednik vlade, američki đak. Da možda ne očekujete od Predsednice vlade da uradi nešto za Srbiju. Niko normala više ništa normalno u Srbiji ne očekuje, sem dodatno zaduživanje i propast, jedino rešenje je ili potpuni zaokret, što je nemoguće ili iseljavanje.

 3. Milan says:

  Bitno je da imamo fontanu od 2 miliona eur, a sad ce nici i jarbol od isto toliko.

 4. robokap says:

  Petroviću,Petroviću što zaobilaziš suštinu problema.Od dolaska na vlast Faraona koji se pre neki dan krunisa u SBIJI je od 2012 Zaposleno najmanje 100000 SNS-a BOTOVA,POLUPISMENIH IDIOTA na teret OPŠTINSKIH BUDŽETA.Eto ti PARA:Uporedi spisak zaposlenih pre izbora po lokalnim samoupravama pre izbora 2012--Šalje se SPISAK SVIH ZAPOSLENIH svaki mesec---i doći ćeš do podataka otkud ovaj DEFICIT:Evo ti primer moje opštine VELIKA PLANA.Od prošle godine Pedsednik uveo mesta savetnika--NJIH TROJE-plate neto 60000 dinara -bruto---100000 dinara.znači mesečno 300000 ---SVRHA zapošljavanja---SAM BOG ZNA-Godišnje opterećuju BUDŽET OPŠTINE 30000 EVRA:Još kad tome dodaš još dvadesetak novoprimljenih sa KUPLJENIM DIPLOMAMA i MINIM po svakom 70000 dinara mesečno BRUTO znači još 1400000 dinara mesečno --suma sumarum 2000000o dinara godišnje -iliti skoro 160000 evra godišnje.ZNAČI SNS skakavci u jednoj maloj opštini pojedu minimum 200000 evra.Na to dodaj isto toliko NOVOPRIMLJENE na teret BUDŽETA opštine kod tzv.INDIREKTNIH BUDŽETSKIH korisnika ,pa ostali lopovluci daje sumu od 500.000.EVRA GODIŠNJE MINIMUM e to POMNOŽI sa BROJEM OPŠTINA gde SU na vlasti ove GAGRICE iz SNS na vlasti i POMNOŽI sa % godina eto ti tvoje računice.ALI NAPIŠI KONKREKTNO .ALI POĐI OD SEBE I TVOJE BRUTO PLATE od 500000 dinara mesečno -6000000 GODIŠNJE pa pet GODINA i dođemo do toga da samo TI PETRE PTROVIĆU koštaš ovu državu dosada 250000 EVRA:

 5. miroslav says:

  Tako ti je to vlast rasipa a narod se stiska. Metla je cudna stvar ali na zalost nema ko da je upotrebi. Rasipaju se parama a za najvaznije stvari lazu da nema. Rasipaju se na migrante fontane Srebrenicu Klintone NVO razne kancelarije za euro integracije pitaj boga koliko ih ima u njima razne nazovi eksperte na CESID Biserko Liht Kandic na razne idiote koji su zajahali ovaj narod i prave se mnogo pametni. Kad se sve to sabere naravno da nema para za nuzne i pametne stvari. Niko u svetu nije podigao ekonomiju finansirajuci strane firme a da ne placaju porez. To samo bolesnik i idiot moze da radi.

 6. Prva linija says:

  pohapsite i osudite na dugu robiju sve gadove iz gradskih i lokalnih uprava, oduzmite im kompletnu imovinu i tim primerom uvedite red u drzavi

 7. goran says:

  Samo da propadnemo sto pre, inace cemo se samo muciti bez cilja i konca. Smrt je Srbinu mila, dajte jos smrti, sto pre.

 8. siniša blagojević says:

  Koliko je kruševac udaljen od Kraljeva?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *