ПРЕД ЈЕДНОМ ПУТИНОВОМ РЕЧЕНИЦОМ Хрвати ће морати да се замисле

PRED JEDNOM PUTINOVOM REČENICOM Hrvati će morati da se zamisle

21 oktobra 2017

Po sistemu napad je najbolja odbrana, za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sberbanka, koja kao najveći kreditor Agrokora potražuje 1,1 milijardu dolara, krivac je što nije konstruktivna u pokušaju spasavanja propalog koncerna.

Kako se i pretpostavljalo, Agrokor i njegov dug ruskim bankama, najvećim kreditorima, pre svega Sberbanci, bili su jedna od tema razgovora tokom posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u javnom obraćanju samo je u jednoj rečenici, krajnje diplomatski, spomenuo da su ruske banke finansirale Agrokor. Nije bio mnogo govorljiviji ni Putinov predstavnik za medije Dmitrij Peskov, ali je sasvim jasno poručio da će Sberbanka, kao jedan od glavnih Agrokorovih kreditora štititi svoje interese i da će ruska država u tome podržati svoje kompanije.

Ako su te izjave i bile očekivane, ona koja je stigla od Kitarovićeve, a koja je pred ruskim zvaničnicima obelodanila da je spremna da posreduje između hrvatskih institucija koje rešavaju pitanje tog koncerna i Sberbanke, iznenadila je nekadašnjeg ambasadora Hrvatske u Moskvi Boža Kovačevića.

„Gde bi ona to posredovala, ako Sberbanka tuži Republiku Hrvatsku, a ona predstavlja državu? Rusija će taj problem koristiti i za ispunjavanje nekih svojih interesa i mogla bi na nekom drugom području da traži ustupke“, mišljenja je Kovačević.

Pomirljiv ton predsednice očigledno nije smekšao predsednika Sberbanke German Grefa, koji je učestvovao u razgovorima. Poslednjih meseci u izjavama nimalo nije štedeo hrvatsku stranu, a i sada je poručio da se neće zadovoljiti ’mrvicama‘.

„Sigurno ćemo vratiti deo novca koji je iz našeg kredita otišao Agrokoru. To je sigurno, bez obzira na sve. Međutim, naš je cilj da dođemo do maksimalne količine sredstava koja smo dali Agrokoru“, poručio je Gref. A dug Agrokora Sberbanci procenjuje se na 1,1 milijardu dolara.

Gref je još pre mesec dana poručio da se u njihovoj pravnoj strategiji ništa ne menja, da ona nije na kratke staze, da su rezervacije za Agrokorov dug stopostotne i da će pred lice pravde dovesti sve koje su počinili očiglednu prevaru, pa i revizorsku kuću koja je potpisivala lažne finansijske izveštaje o snazi Agrokora, na osnovu kojih mu je potom Sberbanka odobravala kredite.

Ali Gref kaže da ima velika potraživanja i u odnosu na koncept koji sprovodi Vlada Hrvatske, odnosno vanredna uprava ustanovljena posle donošenja „leks Agrokora“.

„Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta rekli Vladi Hrvatske. Čudno je što Vlada Hrvatske podržava odsustvo transparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za koncern i kakvog je kvaliteta upravljački kadar, kada ne razumemo koliko se efikasno troši novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima“, objasnio je pre mesec dana šef Sberbanke.

Za razliku od pomirljive izjave hrvatske predsednice u Moskvi, iz Brisela, gde se trenutno nalazi, stigao je ne baš diplomatski komentar hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je na pitanje novinara rekao da nije stigao da se bavi Sberbankom. Ne mareći što je hrvatski koncern onoliko dužan ruskoj banci, stigao je da upravo Sberbanku prozove za nekonstruktivnost. Valjda po sistemu da je napad najbolja odbrana, Plenković kaže da bi bilo dobro da Sberbanka bude jednako konstruktivna kao i druge banke koje su ranije davale kredite Agrokoru.

Sberbanka kao jedan od najvažnijih poverilaca bi, navodi on, trebalo da promeni politiku i aktivno se uključi u proces restrukturiranja i nagodbe jer u banci o tom procesu imaju sve informacije.

Brzo je zaboravio kako je upravo Vlada Hrvatske početkom aprila vodila bitku sa vremenom da izbaci Ruse iz igre na temu spasavanja Agrokora, o čemu su sati odlučivali. Kao da su svi kratkog pamćenja i ne znaju da su poverioci sa Agrokorom već bili dogovorili stendstil aranžman za restrukturiranje Agrokora na koji su bili pristali i dobavljači, a na čelo tima za restrukturiranje izabran Antonio Alvarez, izvršni direktor konsultantske kuće „Alvarez i Maršal“. A onda je dan kasnije u Saboru usvojen „leks Agrokor“ i koncern, zbog čije propasti strahuje 60.000 zaposlenih širom regiona, predat je u ruke Vlade Hrvatske i njenog nameštenika Anta Ramljaka.

I sada im je opet Sberbanka „kriva“.

(Sputnik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Koja je to rečenica da se oni zamisle?

  • doktrina soka says:

   Iz teksta"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u javnom obraćanju samo je u jednoj rečenici, krajnje diplomatski, spomenuo da su ruske banke finansirale Agrokor."

 2. Rep.Srpska says:

  Hrvati imaju mentalitet cigana, lazu jednako. A i kopaju po kontejnerima kao oni. Jednak mentalitet. Sa takvima se zna kako se vraca novac, milom svakako ne.

 3. teoretičar says:

  Pa to je rečenica da je Kolinda išla da zamoli Putina da im otpiše dug. Ali ne lezi vraže. Sberbanka je nemačka banka koju Rusi finansiraju i vodi je german Gref. To znači da nacista neće dati oproštaj ustašama. Nisu to Rusija i Hrvatska, nego Germanija i NDH. A germani baš i ne volu Hrvate, osim kada ubijaju Srbe i Ruse. Sada ustašama nije uspelo i Germani će da im ogule kožu za nauk. Nisu Srbi umešani i ustaše nemaju nikog na koga će se osloniti i kažnjavati ga. Hebeno brale. Kolindica je džabe prala noge u mirođiji i nabacila germanski parfem Crna Mačka. Ipak će Kolindicu ostaviti uspravljenu za priplod. Onako iskreno, pljačke koje izvode veliki bankari imaju deo koji se zove SAMOPLJAČKANJE. Taj deo je mito domaćim "elitama" odnosno precedniku i precednikovim ljudima. Oni imaju šansu da odvoje dobar deo kredita za sebe i tako naravno, sjebu sve planove oko ulaganja kredita. A kad to vide direktori velikih balkanskih "koncerna", i oni se malo ogrebu pa na kraju samo kupe par polovnih mašina od kineza ali nemaju kineske robove da rade za 1 evro dnevno i firma zajedno sa kreditima ode u tri PLM. Onda država preko Vučića i Kolinde traži novi germanski kredit da počne sa isplatama pokradenog kredita, ali taj novi kredit ode samo na kamate, to jest, niko ga i ne vidi. Vučić i Kolinda samo potpišu taj novi kredit, a pare se većinom nigde i ne pojavljuju, jer se samo napravi uplata banci iliti državi koja je preuzela "odgovornost" za lopovsku komp. Agrokor, a po sistemu bankarskog automatizma kamata se odbije i uplati se nekih bednih 10%. Za direktore, Kolindicu i Vučića. Tako stoje stvari u Srbiji i Hrvatckoj sa oko 50% od svih vabrika, a u Grčkoj oko 80%. Sa "tendencijom" porasta. Za prebacivanje duga sa privatnih vabrika, iliti comp. kako ih zovu, a najsavremenije ih zovu i LLC, na državu i preuzimanje duga od strane države, kako bi se "spasilo" 60 iljade radnika, Kolinda i Vučić dobiju svoj "crni fond" u vidu računa u Germaniji na koji se iz kredita za "oporavak" starog kredita uplaćuje 1-2%. Sve ostalo je dug naroda, koji se u tom dugu klasifikuje, jel, kao država. Taj dug raste kao gljiva, samo je ta gljiva nevidljiva a još manje jestiva. Tako je Cipras vratio pare Sorošu sa kojima je bio finansiran da "pobedi" na Grčkim izborima. A Grci su na kraju jadnici čak iznemogli i da protestuju. Eto, Kolindica je išla po deo za svoj crni fond i da državu ponovo zaduži, a država - to je narod. Narod je naročito država kada treba isplaćivati Gerfove kredite za koje narod samo zna da postoje, ali nikada nije video ni jedan evro od njega. Igrale se delije nasred zemlje Hrvatske.

 4. Portopranco says:

  Svaki prosječan knjigovođa zna frizirati završni račun.Postavlja se pitanje kakve to analitičare finansijskih izvještaja imaju ruske banke Sberbank i VTB kad su hrvatskom lopovu Ivici Todoriću odobrile 1,1 milijardu dolara kredita na osnovu friziranih i lažiranih finansijskih izvještaja.Svi mi koji smo tamo živjeli znamo da se u hrvatskoj ekonomiji sve zasniva na lažima,prevarama,korupciji,rodijaštvu i političkim vezama.Ipak,ne bih bio u koži tom hrvatskom lopovu.Poznato je da bankari Rusije kad ne mogu naplatiti svoja potraživanja redovnom metodom to postižu SPECIJALNOM METODOM.Dug je dug.

 5. Kulak says:

  Ako su bankari iz Rusije verovali da su falsifikovani finansijski izveštaji koje im je podmetnuo hrvatski lopov Ivica Todorić tačni,onda ti isti bankari možda isto tako veruju i da je postojao nekakvi hrvatski kralj tomislav koji je navodno imao 100.000 pešaka,60.000 konjanika i flotilu od 200 ratnih brodova!!! Evo ja ni u Agrokorove finansijske izveštaje ni u hrvatske mitove ne verujem!

 6. mladen says:

  mislim da hrvatska nema novca da vrati dug od 1,1 miljardu dolara rusima odakle kao n i americkom fondu ni njemu ne moze vratiti novac

 7. Kulak says:

  Je li imoćanski kikaš Ivica Todorić "zavrnuo" bankare iz Sberbank i VTB ili će oni zavrnuti šiju njemu saznat će se uskoro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *