ПРЕД НАЛЕТОМ ЕРДОГАНОВЕ АРМАДЕ: Курди предају север Сирије Асаду!?

PRED NALETOM ERDOGANOVE ARMADE: Kurdi predaju sever Sirije Asadu!?

7 jula 2017

U toku su pregovori pod patronatom Rusije između predstavnika Damaska i Kurda na seveozapadu Sirije o mirnom prenosu vlasti u kantonu Afrin.

Prema nezvaničnim informacijama, prva ponuda kurdskih predstavnika jeste da sirijske vlasti, koje trenutno nisu prisutne u dominantno kurdskom kantonu na severu pokrajine Alepo, otvore svoje predstavništvo i vojni štab u Afrinu.

Kako prenosi libansko-sirijska medijska kuća Al Masdar, iako trenutno nije poznato da li i predstavnici JPG-a („Narodnih zaštitnih snaga“, koje su nastale pod direknom kontrolom Pentagona, a koje Turci smatraju terorističkom organizacijom) učestvuju u pregovorima, sasvim je moguć dogovor o mirnom transferu vlasti sa PJD-om, drugom po veličini kudskom vojno-političkom organizacijom na severu Sirije, posle SDF-a (pod čijom „kapom“ operiše i JPG).

Dominacija PJD-a u Afrinu, koja omogućava ovakav dogovor PJD-a sa Damaskom, izrazita je i u Kamišliju i Hasaki na suprotnom kraju severa Sirije, pa je moguće da sirijske vlasti pokušaju da izdejstvuju slične dogovore i u istočnim regionima.

Veliki zahtevi sirijskih predstavnika su mogući naročito zbog nedvosmislene odlučnosti turskih vlasti da započnu osvajanje Afrina, za koje je već počela artiljerijsko-raketna priprema terena.

Zvanični Damask i Rusija, koja čak ima i stacioniranu vojnu policiju na kurdskim teritorijama nisu reagovali na turske napade.

Osim toga, Turci su u Astani, gde je u toku nova runda mirovnih pregovora, jasno stavili do znanja da ni po koju cenu neće dozvoliti prisustvo JPG-a i PKK na svojim granicama.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *