Predizborna igra žmurke

Predizborna igra žmurke

26 februara 2014

dragan risojevićPiše: Dragan Risojević

Šef najveće hrvatske opozicione partije Tomislav Karamarko spremio je već, bar tako tvrde tamošnji mediji, spisak od „12 žigosanih“ koji će, ukoliko pobedi, zauzeti ministarske pozicije u budućoj hrvatskoj vladi. Celih godinu i po dana pre hrvatskih izbora, lider HDZ-a, manje-više, zna ko bi mu sedio u vladi, naravno ako mu se poslože kockice i osvoji poverenje birača.

Tim potezom, Karamarko ne radi ništa novo nego samo sledi zapadnu praksu, gde svaka partija koja pretenduje na vlast godinu-dve pre izbora zna koga će nominovati da čisti ulice, a koga zadužiti da „pegla“ finansije. Njihova imena su javna stvar, zajedno sa biografijom, od koje, suštinski, sve i zavisi. Ako novinari do izbora otkriju da je neko od njih prevario ženu sa komšinicom, parkirao auto na pogrešnom mestu ili mu izvukao bilo kakvu drugu aferu iz prošlosti, taj je otpisan i na njegovo mesto dolazi zamena. Drugim rečima, svi kandidati do izbora prođu kroz jednu vrstu medijskog čistilišta. Prljava je to i okrutna igra, baš kao i sama politika.

Za razliku od Hrvata, mi ćemo na izbore za nepunih osam meseci, dakle, što bi se reklo – već sutra. I pored toga, mi, nažalost, još ne znamo ni ko se nudi kao alternativa aktuelnoj vlasti. Imamo priču o jednom, drugom, trećem, pa čak i četvrtom bloku, a kad sastaviš sve njih na jedno mesto i pitaš šta ti konkretno nude – teško da ćete dobiti smislen i razumljiv odgovor.

Najpre, još ne znamo ni ko je kandidat opozicije za predsednika, a kamoli da znamo koga bi predložili za ministre. Jedan lider, za koga kažu da će biti, a on to nikako da izusti, svaki čas progovara o tome šta ne valja, ali nikako da kaže ono što svi čekamo – šta bi on, konkretno, uradio, pa da bude kako valja. Zajednički problem opozicije, a ne samo njegov, i jeste u tome što ni nepunih osam meseci pred izbore nema apsolutno nikakvu viziju i konkretan program koji nameravaju da ponude za iduće četiri godine. Umesto toga, svaki dan upozoravaju da smo propali, prezaduženi i ogrezli u kriminal i korupciju, ne nudeći bilo kakvu priču o tome šta bi oni konkretno uradili pa da se takvo stanje promeni.

Zato, ne treba ni da čudi što niko od njih i ne razmišlja o tome da javnost – istu onu od koje očekuju glasove – upozna s tim kome bi u iduće četiri godine poverili javne resurse. Ko su, uostalom, ti ljudi koji će napraviti i provesti ekonomski program koji može da nas izvuče iz gabule? I zašto sve tako neodoljivo upućuje na zaključak da takav program, zapravo, i ne postoji? Za razliku od cele kamarile onih koji žele da budu ministri.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *