Predizborni patriotizam

Predizborni patriotizam

24 jula 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Patriotizam je najistaknutiji vid ljubavi prema otadžbini i u mnogim državama sveta postoje patriotske stranke koje se zalažu za to da se takva emocija stavi ispred svih ideala i da se njoj podređuju ostale političke vrednosti. Ovo je najkraća definicija patriotizma na popularnoj internet enciklopediji Vikipedija, na kojoj ne piše ništa o tome kako se kod građana budi i razvija patriotska svest.

Međutim, ne treba nam nikakva enciklopedija da bismo videli kako se to radi kod nas, a radi se kao i sve ostalo – naopako. U normalnim zemljama, patriotska osećanja kod građana bude se tako što se od otadžbine pravi država blagostanja u kojoj njeni građani imaju pristojne plate i penzije, obezbeđenu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, uređene škole i vrtiće, kvalitetan obrazovni sistem, bogat kulturni i sportski život, razvijenu infrastrukturu ili jednom rečju – zadovoljne građane. Dakle, država, odnosno vlast patriotizam svojih stanovnika obezbeđuje ili kupuje tako što im priušti pristojan i lagodan život, na šta oni uzvraćaju ljubavlju prema rodnoj zemlji.

E kod nas sve to ide naopako! Država, pri čemu mislim na RS, jer priča o bh. patriotizmu zaslužuje poseban i drugačiji tretman i pristup, dakle država ili vlast u Srpskoj, od njenog nastanka, svojim građanima prodaje ili bolje rečeno uvaljuje patriotizam kao nekakav proizvod koji građani po prirodi stvari moraju da konzumiraju. Pri tome je najgore što gromoglasno nazivaju veleizdajnicima sve one koji postave pitanje zašto da vole državu u kojoj jedva sastavljaju kraj s krajem, u kojoj se hirurške sale nalaze u oronulim barakama, u kojoj su vrtići pretvoreni u vinske podrume, a škole u porodične manufakture, gde se fakulteti završavaju na rate, gde je kulturni sadržaj mizeran, a sportski život bedan i u kojoj ni izgradnja naplatnih kućica, a kamoli autoputeva, ne može da prođe bez afere.

Elem, sve navedeno je pre par godina u jednu rečenicu lepo sažeo prvi ćelavac političke scene Srbije Dragan Marković Palma, kada je rekao da se „patriotizam ne sipa u traktor“, tako da bi bilo veoma lepo kada bi to shvatili i političari s ove strane Drine.

Drugim rečima, umesto što im patriotizmom pune uši pred svake izbore, političari bi između izbora trebalo da stvore preduslove, kao u normalnim zemljama, koji sami po sebi teraju građane da vole svoju zemlju. Pojednostavljeno, ako žele da narod zaista gaji patriotska osećanja prema RS, njegov patriotizam moraju da kupe, a ne da im ga prodaju kroz jeftinu predizbornu retoriku.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *