ПРЕДЛОГ ИЗ БРИСЕЛА ЗАПАЊИО ЦЕО СВЕТ: Аларм због зближавања Русије и Кине

PREDLOG IZ BRISELA ZAPANJIO CEO SVET: Alarm zbog zbližavanja Rusije i Kine

8 septembra 2019

Poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske Tjeri Marijani predložio je da se ukinu sankcije Rusiji, istakavši da podržava stav francuskog predsednika Emanuela Makrona – da je neophodno „razjasniti“ odnose sa Rusijom, kako bi se postigla stabilnost u Evropi.

– Ako nastavimo politiku izolacije Rusije, ona će se približiti Kini i mi ćemo ostati na periferiji – rekao je Marijani u programu radija „Frans info“.On je naglasio da je prvi korak na putu ka normalizaciji odnosa sa Rusijom ukidanje, ili makar ublažavanje sankcija.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Zapad je optužio Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, zbog čega joj je uveo sankcije, a Moskva je odgovorila istovetnim merama, naglašavajući da nije učesnik sukoba u Ukrajini.

Krim je postao ruski region, nakon referenduma održanog 2014. godine. Više od 95 odsto žitelja poluostrva i grada Sevastopolja izjasnilo se za ujedinjenje sa Rusijom.

U poslednje vreme u zemljama Evropske unije sve jasnije se čuje mišljenje da je neophodno ukinuti antiruske sankcije, koje nanose veliku štetu, i to na prvom mestu evropskim ekonomijama.

Rusija i Ukrajina su 7. septembra razmenile zatvorenike, nakon pregovora koji su trajali nekoliko meseci. Berlin, Pariz i druge zapadne države i institucije pozdravile su ovaj korak kao značajan signal za uspostavljanje mira.

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Putko jedva ceka a nije mu jasno ni sada da bi time samo hteli ad uvale klein u odnose sa Kinom a nikako zato sto vole Rusiju i ruski narod. Ali to "caru" ne ulazi u glavu.

  • padre says:

   Zapravo tebi nije jasno, šta Putin misli!Zar jim nije lepo rekao, kad su ga kao zvali nazad u G7-8, da je to propala stvar!Najrazvijenije države,kao što su Italija,Britanija,a nema Kine, Indije i ostalih!

 2. A akoM says:

  Europa ako hoće samostalnost i moć,a prokocka Rusiju i Sibir,mora to nadoknaditi u Africi!Ali,onda će je preplaviti i devastirani afričke izbjeglice!A sve to zato jer prvo Njemačka,a potom Europa,su imali krivi pristup prema Rusiji!Jahački umjesto partnerski!Pa eto dokle su došli!Do ćorsokaka!

  • Milan says:

   Ne brini i narodi Afrike su shvatili šta je za njih važno te po njihovoj Africi šire se Kinezi i Rusi, a u Sočiju (Rusija) biće održan kongres afričkih zemalja. Evropa je zakasnila.

 3. milorad2 says:

  hahahah kasno je za kajanje.Rusija i kina su već ušle u saveznički odnos i rusi to neće razbijati, nema potrebe da se trude, rusima odgovara savez sa kinom isto koliko i kini savez sa rusijom i na zapadu shvataju da oni ne mogu više da utiču na te dve države nikakvim pretnjama , sankcijama ili diplomatijom.Jednostavno taj savez je toliko moćan i velik da samo rat i sila mogu da eventualno donesu neke plodove i ustupke na političkoim i ekonomskom nivou za zapad, a rat nije baš opcija koja je zdrava za zapad definitivno, ne sa kinom i rusijom to neće biti "herojski" napada na panamu:)Simpatično je to u celoj priči što ni rusi ni kinezi ustvari više ne obraćaju pažnju na komarce iz EU jednostvano pusrtili su ih niz vodu i nemaju više nikakva očekivanja od tih država, što može da se napravi para sa njima dobr , ako ne može opet dobro:)Zato ovi histerišu jer su mislili da su SO zemljska bez koje se ne može živeti , ali su se preračunali ni kinezi ni rusi neće pomreti bez aplle i iPhone ili google bajki:)Đinđuve su počeli i sami da proizvode i to lepše i jeftinije, a rakete avione, A bombe i satelite od ranije dobro prave :)Znači koji će im EU i USA.Za 15. god ima da SKVIČE na zapadu da prodaju nešto rusima i kinezima i to će morati STVARNO da bude hi-tech i stvarno kvalitetno a JEFTINO :)Sumnjam da će oni imati takvu ponudu, oni sad ulaze u tešku recesiju iz koje može biti, nikad neće ni izaći, naduvani standard "zlatne milijarde" je odsanjan san i više ga nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *