PREDRAG MARIĆ: Stabilno u kriznim područjima

PREDRAG MARIĆ: Stabilno u kriznim područjima

25 maja 2014

416584_predrag-maric-maj-2014--foto-fonet-d-a-1_fNačelnik Štaba za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je da je situacija u svim kriznim područjima stabilna i da nema opasnosti od novih poplava.

„Nema novih kriznih tačaka kada je reč o onome što smo imali proteklih 12 dana, ali je noćas bila velika količina padavina na teritoriji Grocke, Zaklopače i Kragujevca, pa smo nekoliko ljudi morali da evakuišemo“, rekao je Marić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, u tim mestima manje lokalne reke su zbog velikih količina padavina izazvale bujične poplave.

Zbog katastrofalnih poplava koje su izazvale velike količine padavina širom Srbije bila je proglašena vanredna situacija na teritoriji cele države, koja je trajala od 15. do 23. maja.

Vanredna situacija i dalje važi u najugroženijim područjima: Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Krupnju, Malom Zvorniku, Koceljevi, Vladimircu, Obrenovcu, Ljigu, Ubu, Lajkovcu, Osečini, Mionici, Paraćinu, Svilajncu, Smederevskoj Palanci, Kosjeriću, Bajinoj Bašti i Šidu.

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović izjavio je danas gostujući na Radio-televiziji Srbije da su u tim područjima vodostaji u opadanju, a izlivene reke se povlače.

Prema njegovim rečima, nakritičnije je u četiri sremska sela:Jameni, Moroviću, Višnjićevu i Sremskoj Rači, gde reka Bosut ne može da se ulije u Savu koja i dalje ima visok nivo.

Povratak u ta sela, iz kojih su žene, deca i stari preventivno evakuisani, još nije dozvoljen.

„Kada nivo Save padne, imaćemo brži oticaj vode i posle toga za tri do pet dana stanje će se normalizovati“, rekao je Puzović.

U mnogim mestima proradila su i klizišta, zbog čega nadležni obezbeđuju teren.

U Obrenovac, koji je najviše stradao u poplavama, i dalje mogu da uđu samo vlasnici lokala i radnici koji čiste i iznose poplavljene stvari.

Puzović je upozorio da Obrenovčani ne bi trebalo da se vraćaju u grad dok se ne očisti teren i ne ispune svi zdravstveni standardi, kako bi se sprečilo širenje zaraza.

Sava je kod Šapca opala za metar, a kod Sremske Mitrovice metar i po u poređenju s najvišim nivoom vode tokom poplavnog talasa. U Sremskoj Mitrovici čiste se ulice, ali i kolektivni centri u kojima su bili smešteni evakuisani ljudi.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *