PREDRAG SIMIĆ: Srbija je ponovo „mala Rusija“

PREDRAG SIMIĆ: Srbija je ponovo „mala Rusija“

25 jula 2014

predrag-simic 6hg67Profesor FPN Predrag Simić izjavio je, povodom krize u Ukrajini, da je Srbija za sada izbegla ozbiljnije posledice, osim jedne, koja se odnosi na Južni tok.

Simić je za TV Pink rekao da je Južni tok „gurnut u neku budućnost“, a da će se do kraja godine tek pokazati da li će možda i početak pregovora sa Evropskom unijom, takođe, trpeti zbog pojedinih pogleda na Srbiju koji dolaze sa zapada.

Profesor Fakulteta političkih nauka je ukazao da posle izbijanja ukrajinske krize i obaranja malezijskog aviona Sjedinjene Američke Države žele da promene odnos snaga tako što će prekinuti veze i oslabiti uticaj Rusije na evropske zemlje, naročito na Nemačku.

Za Ameriku je važno da Rusiju drži na udaljenosti od Evrope, a da pri tom zadrži svoje prisustvo u Evropi, smatra Simić.

U svemu tome Srbija ima veliki značaj, jer je do sada pokazala najviše simpatija prema Rusiji, bez obzira na to što je zvanično neutralna, rekao je profesor FPN.

Simić je ukazao da je Srbija u ovom trenutku ponovo na neki način „mala Rusija“ ili metafora Rusije i da postoji nervoza i napetost u javnosti i kod nas i u svetu.

On je dodao da u ovom trenutku najviši domaći funkcioneri žele da sačuvaju veze sa Rusijom, jer veruju da je integracija Srbije u Evropi ipak daleka budućnost.

„Ako bi se Srbija svrstala u red zemalja koje bi primenile sankcije prema Rusiji, ove zime bi u Srbiji bilo vrlo hladno“, dodao je Simić.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Narodu preti glad ove zime. EU i USA jedva čekaju da popune spisak ucena. Samo Rusija može da nam pomogne.

 2. Stojan says:

  Naj pre mi sami sebi možemo i moramo da pomognemo, ne čekajuċi ninakoga.Rusije se moramo držati,da nebi smo postali taoci zapada.Od Zapada smo imali,imamo i imaċemo samo štetu.Setimo se " milosrdnog anđela" ,poklanjanje KOSOVA šiptarima,danas ucene-sankcije Rusiji.Ti morbidni tipovi nemaju granicu.

 3. Zumreta Kostovski says:

  I sunce se radja na istoku! Sa zapada stalno stizu ucene i sargarepa na dugackom stapu !

 4. FORum LIvii says:

  Odnos Zapada prema Srbiji , NIJE se uopste menjao.Zasto PONOVO , kada to uopste nije ni prestajala da bude , u njihovim ocima ? Virtualna slika stvorena americkim globalnim interesima za svojom bazom-drzavom , dominira zapadnom politikom i medijima. Evropa , potcinjena americkim uticajem preko NATO, ponekad nevoljno sledi sve to. Svaki potres na globalnom planu , reflektuje se na Srbiju. Kakav je to savez , unija ili zajednica , ako su njeni interesi SUPROTNI od interesa njenih clanova ? Koje to interese treba da ima njena clanica ako je potrebno da potpuno promeni svoje drzavne i nacionalne interese . Ako toliko toga treba da se promeni zbog uclanjenja , da od prvobitne forme NE OSTANE NISTA , KAKO SE ZOVE TO STO CE OSTATI , TAJ OSTATAK ? Ko garantuje da ce se negativna , omalovazujuca i optuzujuca slika o Srbiji IKADA promeniti , cak i ako nas nekada prime u klub ,, nedodirljivih,, . Danas , kada se obelezava 100 godina od pocetka i Sv. rata , austriska podmetacina o srpskoj krivici , ne samo da se NIJE promenila , vec je i pojacana.Pojacana je germansko revansistickom pozicijom i americkim stavom kojim opravdava svoje varvarstvo i zlocine na Balkanu.Taj pogled o navodnoj srpskoj krivici , eu-(ne)moralisti , nece NIKADA promeniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *