ПРЕДРАТНО СТАЊЕ? Један потез Русије могао би свет да доведе на ивицу

ПРЕДРАТНО СТАЊЕ? Један потез Русије могао би свет да доведе на ивицу

16 новембра 2021

Црноморски регион једна је од стратешких зона на директној линији контакта НАТО и Русије. Ширењем Алијансе и пријемом Румуније и Бугарске у тај савез проблем је постао знатно већи. НАТО, а пре свега САД и Британија намеравају да промене геостратешку позицију у том региону што би могло да доведе до нове конфронтације.Овако за Спутњик новонасталу ситуацију у региону Црног мора коментарише проф. др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума. Он наглашава да се ситуација компликује из године у годину, посебно од украјинске кризе када се Крим вратио у састав Русије. Крим је, каже наш саговорник, стратешка тачка која контролише Црно море у целини, а посебно јака традиционално Црноморска руска флота јесте наводна опасност за НАТО.

„САД због других стратешких циљева првенствено према Кини и пребазирања своје ефективе из Средоземља према кинеским обалама у Јужном кинеском мору настоје да чланице НАТО које се граниче са Русијом учине што више аутономним. Они желе да им помогну да изграде поморске снаге, обалске поморске ефективе, ракетне системе и да могу да, по њиховим виђењима, парирају руској Црноморској флоти,” објашњава Ковач.

Предратно стање у САД ако би Русија била у њиховим водама

Ипак, на питање да ли заиста било која од тих земаља може да парира руској флоти у Црном мору oн каже да су и тренутне америчке процене такве да не постоје снаге у Црном мору које би могле да се пореде са Русијом. Из тих разлога поморске снаге САД и Велике Британије се и налазе у тим водама, иако за то не постоје реални разлози. Са њихове тачке гледишта, објашњава пензионисани генерал-мајор, заједно са украјинским поморским снагама врши се провокација како би се што више блокирала Русија у смислу слободе кретања и контроле Црног мора.

„Зна се, међутим, да је Русија традиционално доминантна сила у том региону која сматра да има право на то, као што то и јесте њено геостратешке право. Можете замислити да су на такав начин дошле руске поморске страже да контролишу амерички простор? То би била узбуна или предратно стање у Сједињеним Државама,” нагласио је он.

Могући сценарији

Постоји више сценарија, додаје Ковач, које су превасходно разрадиле САД и са Великом Британијом проиграле и што се тиче копнених, ваздухопловних и поморских сукоба дуж линије додира. Рађени су и други здружени подухвати операције сукоба са Русијом и на срећу по безбедност Европе дошли су до закључака да ниједан сценарио не доводи у контекст позитиван исход сукоба за САД. Због тога оне, према мишљењу нашег саговорника, праве стратешки заокрет, покушавају да увуку што више европских сила, чланица НАТО, да држе тензију и кризу на неким кључним тачкама, а да се они баве ужим језгром Алијансе.

„Није реално очекивати са овим индикаторима неки већи, отворени сукоб, све ово је преиспитивање реакције Русије, њихових и ваздухопловних, и поморских снага. Они то често чине и према врсти пловила, и према врсти ваздухоплова, и тестирају да ли Руска Федерација реагује на процењени начин,” каже Ковач.

НАТО прижељкује сукоб Русије и Украјине

Шеф руске дипломатије је навео да САД прибегавају непланираним акцијама за стварање групе оружаних снага у близини граница Русије, а један од америчкиих циљева на Црном мору је војни развој Украјине. Директор Евроазијског безбедносног форума објашњава да су ове две ствари повезане, јер је добро позната чињеница да украјинске снаге нису способне да саме одговоре стратешком задатку – успостављању контроле у Доњецку и Луганску без помоћи чланица НАТО.

Минуле године су у Украјини искоришћене за модернизацију снага са новим капацитетима одбрамбене индустрије, додаје наш саговорник, али је покренута и производња неких нових система и платформи на копну у смислу јачања десантних снага и ловачке и бомбардерске авијације.

„Алијанса није одустала од сценарија провокације према Русији, нису одустали од озбиљног припремања украјинских снага, заједно са неким суседним земљама, да се у специфичним околностима сукобе са Русијом. Иако би то био регионални рат у којем би учествовала Украјина уз обавештајно – извиђачко – логистичку помоћ НАТО, то би за њих био добитак. Ради се о сукобу словенских народа, у црпљењу људских и материјалних ресурса Руске Федерације и Украјине. Без обзира што они верују да би тај рат био дуготрајан и исцрпљујући за Русију, мислим да он не би дуго трајао”, уверен је Ковач.

Процене су, каже наш саговорник, да исход тог евентуалног рата дефинитивно не би био добар по Украјину и да би чак могао да доведе до њене поделе на прозападни, пронатовски део и централни и источни, који би био стратешки везан за Руску Федерацију.

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad5 says:

  Problem je što izgleda oni na zapadu jednostavno ne shvataju prostu činjenicu:Rusi nisu pravili toliko nuk.oružje i armiju da bi sedeli i mirno čekali da ih opkole i na kraju izvrše združeni napad na krim i ostaak rusije.Putin im je jasno rekao da se sledeći rat protiv rusije neće voditi samo na teritoriji rusije,a to znači nuklearnu komponentu po CELOM savezu.Možda će zapadna alijansa uništiti rusiju ali ni oni to neće dočekati da vide i zato je sve ovo što NATO radi a pogotovo ovo oko ukrajine opasno,opasnije od bilo koje krize iz vremena hladnog rata,jer rusija sigurno neće mirno leći i čekati da ih unište,a posle državnog udara i ukrajini i zločina hunte koji se čine prema RUSKOM delu stanovništva u ukrajini,donošenje rasnih zakona i progona svega što je rusko u državi koja ima najmanje 50% ruskog stanovništva,mislim da je rusima jasno šta ih čeka i da neće dozvoliti još jedan nekažnjeni genocid nad sopstvenim narodom.Jasno je da je pripremanje neonacista za napad na rusiju poslednja kap u čaši i jasno je da će to imati tešlke posledice za neonaciste i za njihove mentore ZAJEDNO.Spalili su već DVA velika regiona u rusiji lugank i donjeck su praktično preorani od strane hunte i zapadnih "instruktora",sada će london io vašington da gore,zajedno sa ostatkom cele te grupe,TO im je putin rekao ali tamo nema nikoga da čuje to,oni su ubedjeni u POBEDU i to je sigurna katastorfa i to ubrzo,zaista brojimo SVI zajedno POSLEDNJE DANE pred kraj ovoga i ovakvoga sveta kakav danas imamo i poznajemo.Sumrak civilizacije je tu, uživajte makar u trenutku i prizoru, jer ništa drugo ovaj rat neće sprečiti niti se može sprečiti.Zapadna alijansa je pokrenula trupe i stavila plan u pogon,to više nisu izvidjanja i provokacije ,ovo je uvod u SVETSKI RAT,DANAS,to nije nešto što će biti u dalekoj budućnosti.Kad počne prvo će vam otkazati mobilni tel.i internet, a možda i sva elektronika po kući,ako vam veš mašina pregori iz čista mira ili ceo grad ostane bez struje neko prepodne, znajte da su bombe bačene.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Ma kakvi rat, demokratija vlada, blagostanje, slobodna volja, ponajvise zdravlje, sloboda mwdija, pravda, nema korupcije...ma raj brate, zapadni raj, de vi vidite rat??? A sad na buster dozu pa ko prezivi prezivi, apotekar Mofat i pomocnik mu Jeshua znani i ko isus smuckali su ga za nase zdravlje :-)))

 3. Gagi says:

  Pazi sada ovo: "jedan potez Rusije mogao bi svet da dovede"... Nisu tome doprineli oni sto opkoljavaju i dopremaju vojsku preko Atlantika sa svojim saradnicima. Opet se podmuklo menjaju teze kao u slucaju napada na nasu zemlju. Ali dobro, sve je jasno i poznato, zapadna vojna alijansa nema neki ozbiljan angazman i tesko im je da opravdaju troskove postojanja. Nihova psiholoska tortura prema drugima je dostigla vrhunac maltretiranja i izivljavanja, nadam se da ce dobiti zasluzeno kao uvek do sada u istoriji. Zamisljam kako posle nekog "bezbednog" vremena po zavrsetku sukoba, iz raznih sklonista i bunkera izlaze ovi narcisoidni planeri opste ljudske nesrece i dive se svom uspehu. Zemlja spaljena i kontaminirana, samo negde na planeti postoji jos neki zivot ozracenih i bolesnih ljudi, nema ni zivotinjskog sveta,sve popaljeno i unisteno. Tada ce alavi narcisoidi uzivati u svom samozadovoljstvu, postace neprikosnoveni gospodari jer je zemljina kugla sada samo njihova. Ove njihove jajare i pomagaci koji su im u svemu tome pomagali, nisu imali srecu da preteknu, nece im vise trebati milijarde i milioni koje su "zaradili" na najgnusnije nacine maltretirajuci sve oko sebe. Niko u stvari nece imati nista jer nikoga nece ni biti, samo ce ostati mali broj organizatora ove bioloske kataklizme.

 4. Rusofil Rasputin says:

  Pa nakon toliko poteza od strane sveta, valjda može i Rusija da izvede taj jedan potez!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u