ПРЕДРАТНО СТАЊЕ? Један потез Русије могао би свет да доведе на ивицу

PREDRATNO STANJE? Jedan potez Rusije mogao bi svet da dovede na ivicu

16 novembra 2021

Crnomorski region jedna je od strateških zona na direktnoj liniji kontakta NATO i Rusije. Širenjem Alijanse i prijemom Rumunije i Bugarske u taj savez problem je postao znatno veći. NATO, a pre svega SAD i Britanija nameravaju da promene geostratešku poziciju u tom regionu što bi moglo da dovede do nove konfrontacije.Ovako za Sputnjik novonastalu situaciju u regionu Crnog mora komentariše prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma. On naglašava da se situacija komplikuje iz godine u godinu, posebno od ukrajinske krize kada se Krim vratio u sastav Rusije. Krim je, kaže naš sagovornik, strateška tačka koja kontroliše Crno more u celini, a posebno jaka tradicionalno Crnomorska ruska flota jeste navodna opasnost za NATO.

„SAD zbog drugih strateških ciljeva prvenstveno prema Kini i prebaziranja svoje efektive iz Sredozemlja prema kineskim obalama u Južnom kineskom moru nastoje da članice NATO koje se graniče sa Rusijom učine što više autonomnim. Oni žele da im pomognu da izgrade pomorske snage, obalske pomorske efektive, raketne sisteme i da mogu da, po njihovim viđenjima, pariraju ruskoj Crnomorskoj floti,” objašnjava Kovač.

Predratno stanje u SAD ako bi Rusija bila u njihovim vodama

Ipak, na pitanje da li zaista bilo koja od tih zemalja može da parira ruskoj floti u Crnom moru on kaže da su i trenutne američke procene takve da ne postoje snage u Crnom moru koje bi mogle da se porede sa Rusijom. Iz tih razloga pomorske snage SAD i Velike Britanije se i nalaze u tim vodama, iako za to ne postoje realni razlozi. Sa njihove tačke gledišta, objašnjava penzionisani general-major, zajedno sa ukrajinskim pomorskim snagama vrši se provokacija kako bi se što više blokirala Rusija u smislu slobode kretanja i kontrole Crnog mora.

„Zna se, međutim, da je Rusija tradicionalno dominantna sila u tom regionu koja smatra da ima pravo na to, kao što to i jeste njeno geostrateške pravo. Možete zamisliti da su na takav način došle ruske pomorske straže da kontrolišu američki prostor? To bi bila uzbuna ili predratno stanje u Sjedinjenim Državama,” naglasio je on.

Mogući scenariji

Postoji više scenarija, dodaje Kovač, koje su prevashodno razradile SAD i sa Velikom Britanijom proigrale i što se tiče kopnenih, vazduhoplovnih i pomorskih sukoba duž linije dodira. Rađeni su i drugi združeni poduhvati operacije sukoba sa Rusijom i na sreću po bezbednost Evrope došli su do zaključaka da nijedan scenario ne dovodi u kontekst pozitivan ishod sukoba za SAD. Zbog toga one, prema mišljenju našeg sagovornika, prave strateški zaokret, pokušavaju da uvuku što više evropskih sila, članica NATO, da drže tenziju i krizu na nekim ključnim tačkama, a da se oni bave užim jezgrom Alijanse.

„Nije realno očekivati sa ovim indikatorima neki veći, otvoreni sukob, sve ovo je preispitivanje reakcije Rusije, njihovih i vazduhoplovnih, i pomorskih snaga. Oni to često čine i prema vrsti plovila, i prema vrsti vazduhoplova, i testiraju da li Ruska Federacija reaguje na procenjeni način,” kaže Kovač.

NATO priželjkuje sukob Rusije i Ukrajine

Šef ruske diplomatije je naveo da SAD pribegavaju neplaniranim akcijama za stvaranje grupe oružanih snaga u blizini granica Rusije, a jedan od američkiih ciljeva na Crnom moru je vojni razvoj Ukrajine. Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma objašnjava da su ove dve stvari povezane, jer je dobro poznata činjenica da ukrajinske snage nisu sposobne da same odgovore strateškom zadatku – uspostavljanju kontrole u Donjecku i Lugansku bez pomoći članica NATO.

Minule godine su u Ukrajini iskorišćene za modernizaciju snaga sa novim kapacitetima odbrambene industrije, dodaje naš sagovornik, ali je pokrenuta i proizvodnja nekih novih sistema i platformi na kopnu u smislu jačanja desantnih snaga i lovačke i bombarderske avijacije.

„Alijansa nije odustala od scenarija provokacije prema Rusiji, nisu odustali od ozbiljnog pripremanja ukrajinskih snaga, zajedno sa nekim susednim zemljama, da se u specifičnim okolnostima sukobe sa Rusijom. Iako bi to bio regionalni rat u kojem bi učestvovala Ukrajina uz obaveštajno – izviđačko – logističku pomoć NATO, to bi za njih bio dobitak. Radi se o sukobu slovenskih naroda, u crpljenju ljudskih i materijalnih resursa Ruske Federacije i Ukrajine. Bez obzira što oni veruju da bi taj rat bio dugotrajan i iscrpljujući za Rusiju, mislim da on ne bi dugo trajao”, uveren je Kovač.

Procene su, kaže naš sagovornik, da ishod tog eventualnog rata definitivno ne bi bio dobar po Ukrajinu i da bi čak mogao da dovede do njene podele na prozapadni, pronatovski deo i centralni i istočni, koji bi bio strateški vezan za Rusku Federaciju.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  Problem je što izgleda oni na zapadu jednostavno ne shvataju prostu činjenicu:Rusi nisu pravili toliko nuk.oružje i armiju da bi sedeli i mirno čekali da ih opkole i na kraju izvrše združeni napad na krim i ostaak rusije.Putin im je jasno rekao da se sledeći rat protiv rusije neće voditi samo na teritoriji rusije,a to znači nuklearnu komponentu po CELOM savezu.Možda će zapadna alijansa uništiti rusiju ali ni oni to neće dočekati da vide i zato je sve ovo što NATO radi a pogotovo ovo oko ukrajine opasno,opasnije od bilo koje krize iz vremena hladnog rata,jer rusija sigurno neće mirno leći i čekati da ih unište,a posle državnog udara i ukrajini i zločina hunte koji se čine prema RUSKOM delu stanovništva u ukrajini,donošenje rasnih zakona i progona svega što je rusko u državi koja ima najmanje 50% ruskog stanovništva,mislim da je rusima jasno šta ih čeka i da neće dozvoliti još jedan nekažnjeni genocid nad sopstvenim narodom.Jasno je da je pripremanje neonacista za napad na rusiju poslednja kap u čaši i jasno je da će to imati tešlke posledice za neonaciste i za njihove mentore ZAJEDNO.Spalili su već DVA velika regiona u rusiji lugank i donjeck su praktično preorani od strane hunte i zapadnih "instruktora",sada će london io vašington da gore,zajedno sa ostatkom cele te grupe,TO im je putin rekao ali tamo nema nikoga da čuje to,oni su ubedjeni u POBEDU i to je sigurna katastorfa i to ubrzo,zaista brojimo SVI zajedno POSLEDNJE DANE pred kraj ovoga i ovakvoga sveta kakav danas imamo i poznajemo.Sumrak civilizacije je tu, uživajte makar u trenutku i prizoru, jer ništa drugo ovaj rat neće sprečiti niti se može sprečiti.Zapadna alijansa je pokrenula trupe i stavila plan u pogon,to više nisu izvidjanja i provokacije ,ovo je uvod u SVETSKI RAT,DANAS,to nije nešto što će biti u dalekoj budućnosti.Kad počne prvo će vam otkazati mobilni tel.i internet, a možda i sva elektronika po kući,ako vam veš mašina pregori iz čista mira ili ceo grad ostane bez struje neko prepodne, znajte da su bombe bačene.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Ma kakvi rat, demokratija vlada, blagostanje, slobodna volja, ponajvise zdravlje, sloboda mwdija, pravda, nema korupcije...ma raj brate, zapadni raj, de vi vidite rat??? A sad na buster dozu pa ko prezivi prezivi, apotekar Mofat i pomocnik mu Jeshua znani i ko isus smuckali su ga za nase zdravlje :-)))

 3. Gagi says:

  Pazi sada ovo: "jedan potez Rusije mogao bi svet da dovede"... Nisu tome doprineli oni sto opkoljavaju i dopremaju vojsku preko Atlantika sa svojim saradnicima. Opet se podmuklo menjaju teze kao u slucaju napada na nasu zemlju. Ali dobro, sve je jasno i poznato, zapadna vojna alijansa nema neki ozbiljan angazman i tesko im je da opravdaju troskove postojanja. Nihova psiholoska tortura prema drugima je dostigla vrhunac maltretiranja i izivljavanja, nadam se da ce dobiti zasluzeno kao uvek do sada u istoriji. Zamisljam kako posle nekog "bezbednog" vremena po zavrsetku sukoba, iz raznih sklonista i bunkera izlaze ovi narcisoidni planeri opste ljudske nesrece i dive se svom uspehu. Zemlja spaljena i kontaminirana, samo negde na planeti postoji jos neki zivot ozracenih i bolesnih ljudi, nema ni zivotinjskog sveta,sve popaljeno i unisteno. Tada ce alavi narcisoidi uzivati u svom samozadovoljstvu, postace neprikosnoveni gospodari jer je zemljina kugla sada samo njihova. Ove njihove jajare i pomagaci koji su im u svemu tome pomagali, nisu imali srecu da preteknu, nece im vise trebati milijarde i milioni koje su "zaradili" na najgnusnije nacine maltretirajuci sve oko sebe. Niko u stvari nece imati nista jer nikoga nece ni biti, samo ce ostati mali broj organizatora ove bioloske kataklizme.

 4. Rusofil Rasputin says:

  Pa nakon toliko poteza od strane sveta, valjda može i Rusija da izvede taj jedan potez!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *