Predsedniče, šta je sa Milanom St. Protićem

Predsedniče, šta je sa Milanom St. Protićem

28 januara 2013

ratko-dmitrovic-300x241

Piše: Ratko Dmitrović

U skladu sa ustavnim ovlašćenjima, sa dužnostima koje su mu poverene, predsenik Srbije, Tomislav Nikolić, opozvao je ambasadore Srbije iz Kanade, i Australije, Zorana Veljića i Nedu Maletić. Tako piše u “Službenom glasniku“,  najsadržajnijem i najistinitijem mediju u državi Srbiji. To, istina,  niko ne čita a trebalo bi. Svašta tamo može da se nađe, kolosalnih tema; samo je potrebna dobra volja, koncentracija i upornost. Svakako i određeno predznanje. Za one koji vole ilustrovane listove, loša vest-nema slika.

Zbog čega je predsednik Srbije odlučio da zameni ambasadore u spomenutim zemljama. Za Kanadu ne znam, možda je čoveku istekao mandat, ali oko Maletićke sam nešto i upućen. Ona je imenovana 2010. godine pod interesantnim okolnostima, a poslednjih 18 meseci srpska dijaspora u Australiji ne ispušta je iz usta. Bilo je i priča da žena ima britansko državljanstvo, da je u braku, ili je bila u braku, sa nekim strancem, da se uopšte ne snalazi na novom poslu…

Ne znam šta je od toga istina, niti je od poseben važnosti za ovu priču, neko drugi je u pitanju, neko ko nije smenjen a trebalo bi, po svim logikama, pre svega diplomatskoj. U pitanju je ambasador Srbije u Švajcarskoj, Protić. Da, onaj Milan St Protić, jedan od likova DOS-a koji će ostati upamćen po tome što je stranke menjao češće nego jakne a na svakom poslu koji ga je zadesio nakon „oktobarske revolucije“ 2000. godine ostao kraće nego iko pre njega.

Pokojni Zoran Đinđić imenovao je Protića za gradonačelnika Beograda dok se još vijao dim iznad Skupštine Srbije i zgrade RTS-a ali je nedelju dana kasnije shvatio da Protića nikakav rad ne interesuje. Pragmatičan kakav je bio, svestan da bi smena ozbiljno narušila tada još veliki kredibilitet nove vlasti, Đinđić nekoliko meseci kasnije šalje Protića za ambasadora Srbije u Vašington. Najjača moguća adresa, mesto gde se testira sve.

Nije prošlo ni deset meseci Protić je opozvan. Zbog raznih cirkusa i skandala. Vraćaju ga u Beograd, prolazi vreme u kojem Protić obilazi beogradske medije i telali o svemu i svačemu, ozbiljno konkurišući Nenadu Čanku. U jednom  od nastupa, bilo je govora o Kosovu i Metohiji, Protić je rekao da tu nema šta da se razgovara, da je Kosovo nezavisna država i da Srbija to treba da prizna i potpiše. Što pre. Ako niko neće, ako nema Srbina koji će da potpiše taj dokument, evo ja ću- uskliknuo je Protić. Pošto ga niko odavno nije ozbiljno shvatao taj skandalozan istup u Beogradu nije dobio neophodnu pažnju. Svelo se na: Ma, pusti ludog Protića. A onda šok, tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, imenuje Protića za ambasadora Srbije u Švajcarskoj. Umesto Maršićanina iz DSS-a.

Dogodilo se to u novembru 2008. godine, deset meseci nakon što su Šiptari proglasili nezavisnost Kosova i Metohije Podsećam, Švajcarska je država sa najviše Šiptara u Evropi.

Tadićevu odluku nije bilo moguće ni osporiti ni komentarisati jer su u to vreme, a ni danas nije bolje, svi beogradski mediji bili pod strogom kontrolom. Niko za ove četiri godine (ne računajući moju malenkost, u par navrata, ali bez ikakvog uspeha i odjeka)  nije javno potegao pitanje Protićevog imenovanja za ambasadora, makar da bi se zabeležilo kako je Srbija eto i po tome jedinstvena u svetu.

Nikada pre u istoriji diplomatskih odnosa kugle zemaljske nije se dogodilo da jedna država za svog diplomatskog predstavnika u inostranstvu pošalje čoveka koji se  javno zalaže za rasparčavanje te države.

E, sad, mogli smo nekako da objasnimo Tadićevu odluku o slanju Protića za ambasadora ali kako objasniti Nikolićevu suzdržanost prema tom činu? Šta čeka? Zbog čega u Bernu i dalje drži Protića i čiji je Protić tamo ambasador? Srbije ili Kosova. Pitanje niti je vickasto niti je naivno.

KOMENTARI6 komentara

 1. Pingback: Predsedniče, šta je sa Milanom St. Protićem

 2. chule80 says:

  Niko kao Ratko Dmitrović! Prosto je neverovatno da taj čovek dobije negde otkaz, kada mu je svaka zlatna! Ne pogrešivo i surovorealno piše isitinu o stvarnosti u Srbiji, a i regionu!!!

 3. Pingback: Predsedniče, šta je sa Milanom St. Protićem

 4. Pingback: PREDSEDNIČE, šta je sa Milanom St. Protićem? | fbr monitor

 5. babić says:

  Neka ga tamo.Pozvaćemo ga ako bude trebalo da se otuđi neki deo Srbije. A i da ne bruka slavnoga đeda.Imamo takvih još na 'lageru'

 6. Tatjana says:

  Kamo srece da imamo vise ovakvih licnosti kao sto su gospodin MILAN PROTIC ili kao sto je bio Zoran Djindjic dosta mi je ovih ostalih frustiranih ne pismenjakovica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *