ПРЕДСЕДНИК АСАД ОДЛУЧАН: Нећу пристати ни на један уступак

PREDSEDNIK ASAD ODLUČAN: Neću pristati ni na jedan ustupak

11 maja 2017

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je da će sirijska i ruska vojska, uz podršku Irana i libanskog pokreta „Hezbolah“, prekinuti sve pokušaje terorista da naruše sporazum o zonama deeskalacije u zemlji.

– Ranije inicijative su propale ne zbog toga što su bile pogrešne, nego zato što su se druge zemlje uplitale sa ciljem vojne eskalacije. Nadamo se da će ove zemlje shvatiti da će bilo kakva eskalacija propasti, jer će vojska Sirije i Rusije, uz podršku Irana i „Hezbolaha“ udariti po teroristima pri svakom pokušaju da se naruši sporazum – rekao je Asad u intervjuu beloruskoj televiziji.

Asad je istakao da četiri zone bezbednosti u Siriji daju šansu borcima da polože  oružje i dodao da će uslediti amnestija i početak političkog rešavanja krize.

Predstavnici zemalja-garanata primirja u Siriji (Rusija, Iran, Turska) tokom poslednje runde međunarodnih pregovora u Astani 3. i 4. maja potpisale su Memorandum o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji.

Prema oceni Bašara Asada, pregovori o rešavanju sirijske krize u Ženevi nisu doneli nikakve rezultate, a njihov glavni cilj, kako je naveo, jeste da se postigne da sirijske vlasti učine ustupke.

– Neću pristati ni na jedan ustupak, jer predsednik nema prava na ustupke nacionalnih razmera. Takve odluke se donose na opštenacionalnom, opštenarodnom nivou, za to je neophodan referendum. Mogu da učinim ustupke u ličnim pitanjima, ali ne ustupke koji se tiču suvereniteta, nacionalnih interesa, ustava i nezavisnosti – istakao je Asad.

KOMENTARIJedan komentar

  1. hristina says:

    Podrska Asadu i sirijskom narodu! Po teroristima - bez milosti, pa neka zemlja gori!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *