ПРЕДСЕДНИК АУСТРИЈЕ: Доста је Европа слушала Америку

PREDSEDNIK AUSTRIJE: Dosta je Evropa slušala Ameriku

18 marta 2019

PREDSEDNIK Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da se Evropska unija mora odlučnije suprotstavljati politici Donalda Trampa.

U  intervjuu nemačkom listu Die Welt doslovno je rekao:

„Evropljani ne treba da igraju kako Tramp svira“.

Navodeći to kao primer, naglasio je da bi EU morala pokazati više samostalnosti povodom sporazuma sa Iranom o njegovom atomskom programu koji je Vašington sa ostalima i dogovorio i potpisao, a potom se SAD pod Trampom iz njega povukle.Tramp je, prema njegovim rečima, bez ikakvog povoda proglasio nevažećim taj sporazum i potom evropskim preduzećima, uz pretnje sankcijama, zabranio poslovanje sa Iranom.

„To prelazi granice”, naglasio je Van der Belen.

Ovo nije prvi put da Van der Belen kritikuje američku administraciju pod predsednikom Trampom.

Tako je početkom godine američku administraciju nazvao „neuračunljivom” i dodao da Tramp očigledno nema nikakvo interesovanje za zapadnu Evropu.

Van der Belen u istom intervjuu upozorio na opasnost koju će sobom doneti „Evropa različitih brzina“.

Kazao je da je sa susedima Austrije razgovarao i upozorio da oni ne smeju da se osećaju zapostavljenima, odnosno istisnutim na margine Evrope, jer je to opasno.

Porodica austrijskog predsednika je od kraja 17-og veka živela u Rusiji i napustila je tek 1919-te. Njegov otac – Aleksandar Aleksandrovič Belen – rodio se u ruskom gradu Pskovu gde je završio gimnaziju.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržao je gradnju gasovoda Severni tok -2 iako Vašington čini sve da je onemogući.

Učinio je to – što je posebno simptomatično – u razgovoru sa Trampom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Zar je vama eu-roblju SAMO Tramp svirao? Od kada je Rusija u Siriji dala amerikenjcima po leđima vi ste se eu-robljani tu nešto kao osilili,a? Aaaa,pa za mene to nije ništa novo,jer se vi SAMO uz pomoć Rusije možete osloboditi od okupacije koju vam je nametnuo Fašiston i pirgavi nakot zvani englezi!

  2. Zoran says:

    Opasan ova Evropa, samo prica, kao Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *