ПРЕДСЕДНИК АУСТРИЈЕ ОТВОРИО ДУШУ: Нисмо требали да бомбардујемо Београд!

PREDSEDNIK AUSTRIJE OTVORIO DUŠU: Nismo trebali da bombardujemo Beograd!

21 marta 2016

gbfnfgdf-640x430Predsednik Austrije Hajnc Fišer izjasnio se protiv ishitrenih vojnih intervencija i izražava sumnju da je bilo potrebno bombardovanje Beograda.

Kada je reč o situaciji na Bliskom istoku. on upozorava na prebrze vojne intervencije.

“Već dugo sam zabrinut zbog američke politike prema Iraku, o razvoju u Libiji, turbulencije u arapskom prostoru, blokade mirovnog procesa na Bliskom istoku, kao i opasnosti terorizma. SAD su u prošlosti bile prebrzo spremne na vojne intervencije”, kritikovao je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”

Fišer je ukazao da je bilo neophodno da Amerikanci intervenišu u Drugom svetskom ratu, ali je dodao da je poverenje Amerikanaca u vojno rešenje bilo dovedeno u pitanje već u ratu u Vijetnamu.

Na konstataciju da je intervencija pomogla u bivšoj Jugoslaviji on je upitao – “da li je bilo potrebno bombardovanje Beograda?” – uz konstataciju da u “to sumnja i dalje”.

Fišer je, na pitanje kako ocenjuje rusku vojnu intervenciju u Siriji, podvukao da mu se ne sviđaju vojne intervencije, ma od koga bile preduzete i ma gde bile sprovedene.

On je istakao da se ne radi o demonstraciji sile, već o sili, jer velike države vode politiku sile.

“Rusija se ponovo pojavila na bliskoistočnom igralištu i obustavila jedan razvoj, koji bi je oslabio u Siriji i čitavom regionu. Sada se iz osnažene pozicije povukla i isčekuje”, naglasio je Fišer.
 

Fišer smatra da je EU danas znatno “slabija nego pre 20 godina”, jer su je krize koštale mnogo snage.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”, rekao da je, kada je osnovan EU, šest šefova država moglo da sedne oko kamina i donosi odluke, da smo danas suočeni sa borbom protiv nacionalnih egoizama.

“Svi žele da imaju povlastice”, kritikovao je Fišer.

Prema njegovim rečima, EU je ravnopravna po pitanju ekonomske sile sa SAD i Kinom, ali ne i po vojnom pitanju, ali mu to, kako kaže, ne smeta.

Fišer ističe da EU ne bi trebalo da dozvoli da je teraju da ima isti broj tenkova ili raketa kao SAD ili Kina.

Vezano za Bašara al Asada, predsednika Sirije, kojeg je posetio 2007. u Damasku, i primio dve godine kasnije u Beču, Fišer je rekao da ga ne čudi kako je kasnije delovao.

“Bašar Asad nije zračio toplinom. Prijateljstvo izgraditi sa njim nije bilo moguće”, rezimirao je on svoje utiske.

Što se aktuelne izbegličke krize tiče Fišer je izrazio nadu da će biti moguće “ugasiti izbegličke vulkane” u Siriji i Avganistanu.

“Međutim jedno je jasno, a to je da ćemo biti suočeni sa izbegličkim talasima I u budućnosti. Radi se o trci protiv rata, gladi, siromaštva i zarazama”, podvukao je on.

Fišer je ukazao da će se stanovništvo Afrike u narednoj dekadi udvostručiti, pa će nastati veliki migracioni pritisak.

“Nećemo moći da se vratimo idili 19. veka. Širom sveta trenutno ima 60 miliona izbeglica, tako da je dva miliona u Evropi veoma malo. Evropa mora i daje ostati atraktivna svojom prednošću u stabilnosti i socijalnoj oblasti”, poručuje on.

KOMENTARI11 komentara

 1. M.Marko says:

  Naravno da nije trebalo.Danas isto rade sto treba.

 2. RUSKI novinar says:

  RUSKI NOVINAR ISPROZIVAO VUČIĆA: VIDEO – https://www.facebook.com/1519921778312750/videos/1529243207380607/ – Je l’ on misli da je njegov narod glup? Srbska poslovica „na nebu Bog, a na zemlji Rusija“ oduvek je potvrđivala duhovno i etničko jedinstvo Rusa i Srba. U poslednje vremeSrbija, koju Rusija smatra saveznikom na Balkanu, preduzima značajne korake ka NATO paktu, a to jako ljuti Moskvu. Da li su namere Srbije ozbiljne? Zašto Rusija gubei svoje tradicionalne saveznike? Koga je već izgubila i ko je sledeći? U emisiji „Pravo glasa“ ruski novinar, Roman Babajan, prozvao je NATO premijera Srbije. On je upitao premijera kako misli da će NATO da brani njegov naroda kada je NATO oteo Kosmet od Srbije. Potom ga je upitao da li on misli da njegov narod čine potpuni idioti.

 3. Apis says:

  Zapadnu dušu otvaraju samo pravilno usmerene ruske rakete.

 4. Uf says:

  Ovaj slepac nakon 15 godina otvorio oči i uključio mozak. Gde si dosad bio i šta si mislio ?

 5. Aleks says:

  Nije trebalo a jeli avstrija je bila glavni igrač kod doturanja oružja sloveniji dostava se je vršila kamionima za smeče...kao slovenački smetljari nisu kupili smeča radi ratnog stanja u pograničnoj coni pa su to radile kolege iz austrije ali prvo doturile oružje u jednom pravcu u tim kamionima a nazad vozili smeče...svaki komad oružja nosijo je polombu NATO od tamo i čuveni Armbrus ( tromblonski protitankovski ručni minobacač njemačke proizvodnje ) igrali su i austrianci prljavo a sad kao nije trebalo ... oni i švabe treba da prime što više izbeglica da imaju na kučnom pragu zanimaciju za sledečih 100godina da neturaju nos preko granica...

 6. UROS says:

  NATO i vlast Srbije – neopevani prevaranti - http://svisrbisveta.org/srpska-stvarnost/nato-i-vlast-srbije-neopevani-p...

 7. Lajla says:

  Ma sve su to biznismeni za prodaju oruzja,droge i robova. E sada je dosao red i na vas, sta vam radi NATO. Stize vam ISIL i gladni koje ste vi proizveli. U buducnosti Evropa ce biti crna sa islamskom tradicijom i serijatskim zakonom,vas proizvod je ISIL koji niko nece da kupi i vraca se kuci. Sta se bunite nista vam nece faliti imati cete predsednika Arapa.GADAFIJEVA KLETVA. Istorija se ponavlja,i nekada su Arapi bili u Evropi,samo se vracaju kuci. ISLAMSKA EVROPSKA UNIJA.

 8. Y says:

  Mrtvima je svejedno, njima kajanje ne menja ništa.

 9. Mlax says:

  Anglosaksonska cionisticka bogootpadnicka gamad vrse islamizaciju Evrope vec 100 godina.Izmesati sve nacije I vere I stvoriti kopiju ,,USA,, nacije u Evropi. ,,Belci su problem jer previse razmisljaju,,

 10. Srbija says:

  Maraš!!!bre sada se kaješ!! ! Posle jeebanja nemaaaa kajanja!!!! Kada vam dupe u procepu RUSIJA UZ SRBIJU SADA SE SVI KAJETE ZATO ŠTO ZNATE ŠTA VAS CEKA!!! UPRAVO SE NALAZIM U PARIZU KAOO TURISTA I NE VIDIM DA CVETAJU RUŽE POJEDINI POLITIČARI NASI BI TREBALO OBIĆI EU NE PO NJIHOVIM PALATAMA EU GDE IH ČEKA CRVEN TEPIH NEGO ULICAMA POPRICATI SA LJUDIMA KAKO SE ŽIVI!!!! JEDINO ŠTO IMAJU TO JE SOCIJALNO I MATERIJALNO PRIMANJE KO NIJE ZAPISLJEN A I TO NIJE NEŠTO!! !! U PARIZU STO KAZU JAOOO GRAD SVETLOSTI JESTE POJEDINI DELOVI A NE DAO BOG OSTALE ULICE CCCC KATASTROFA 1000NACIJA U JEDNU TORBU JE PARIZ PISAJU SERU GDE STIGNU U SRBIJU BAREM JA LETOS NA KUCECI IZMET OVO NA LJUCKI I TO JE EVROPA SRBIJO NA NOGE SVI I KA RUSIJI!!!!! AKO SMO PAMETNI!!!

  • Srbija says:

   I da se nadovezem da ispravim po srbiji se naidje na KUCECI IZMET A OVDE U PARIZU DA IZVINETE TOČKA NA SVE STRANE MORAS PATITI KAD IDES I SMRDI NA MOKRACU UZAS I TO JE EVROPA NISAM RASISTA JEDINO CRNCI SU NAJ KULTURNIJI CAK I DA POMOGNU AKO ZATREBA DOK OSTALE NACIJE MOZES PASTI NA PUT NECE TI NIKO PRITECI U POMOC HOĆE ODMA CRNAC ŠETAM LEPIM KVARTOM I STOJI UZA ZID GOSPODIN OKRENUT LICEM KA ZIDU DRŽI AKTASNU I NACIJA SE GLAVOM NAPRED NAZAD PITAM MAJKU ŠTA MU JE KAZE MOLI SE JEVREJ IMA TAČNO VREME U KOLIKO SATI MORA TAKO DA RADI MA GDE GOD BIO SVAKOG DANA OK NJIHOVA VERA POŠTUJEM ALI NEKAKO JE NELAGODNO. U ZGRADI OD PETKA DO PONEDELJKA NE PIPAJU PREKIDACE UKLJUČE SIJALICE TELEVIZORE HRANU KONZERVIRANU DA NE DIRAJU FRIŽIDER LIFTOM NE IDU NI STEPENICAMA JER IMA DUGME KOJE OTVARA VRATA TO NE KORISTE VEC IDU POZARNIM STEPENICAMA OK OBIČAJ NJIHOV ALI CUDACI I MNOGO MNOGO TOGA DOK CRNAC FIRMAŠ 5 PUTA DA PRODJE IMA DA SE JAVI TAKO I OBIČNI RADNICI OSTALI ZLO PROGRAMIRANI KO ROBOTI NIKO SNIKIM NE KONTAKTIRA EVROPSKA UNIJA JE ROB!!!-ROBOT!!! TOLIKO I OVO JE SAMO UKRATKO!!!! NIJE ŠTO PRICAJU RUSIJA RUSIJA EU JE KATASTROFA (RUSIJA&SRBIJA).... NEBI DA IMENIJEM ALI GOSPOĐA IZ VLADE NEKA OBIDJU VIŠE ULICA PA ĆE SE UVERITI KAKVA JE EVROPA KAZU GRAD SVETLOSTI BEŽI BRE JESTE IMA LEPIH STVARI A SVE OSTALO NE DAO BOG. HVALA BOGU ŠTO SAM OVDE NA ODMORU I ŠTO NISAM NJIHOV ROB.... KO MI NE VERUJE NEKA MI SE JAVI IMA GDE DA SPAVA PA DA GA PROSETAM ULICAMA PARIZA IMA DA PLAČE ZA MAJKOM SRBIJOM... JA ZA EU.NISAM MISLIM DA JE NAŠA RUSIJA OVO NISAM NAPISAO DA BI DIZAO NEKOM PERIJE A NEKOG PONIZAVAO ALI TO JE REALNO U PARIZU EU. GRAD SVETLOSTI I PAZI GDE STAJES....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *