ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ЕВРОПИ: „Оно што Европа сад доживљава, то су Срби доживели у 14. веку“

ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ЕВРОПИ: „Оно што Европа сад доживљава, то су Срби доживели у 14. веку“

9 јула 2017

Председник Чешке Милоше Земан уверен је да је долазак миграната у Европу организован и сматра да Европи прети нови избеглички талас са Блиског истока и Африке.

– Говори се о томе да је у Африци за миграцију у Европу већ припремљено минимално неколико милиона људи. Због тога што је реч највећим делом о муслиманима, чија је култура неспојива са европском, не верујем да је могућа њихова асимилација – рекао је Земан за „Новости“.

– Када погледате историју Европе био је то, у ствари, непрекидни рат са муслиманима. Управо је то Србија доживела на сопственој кожи, између осталог и на Косову пољу – тврди Земан, говорећи о мигрантском притиску на Европу.

На констатацију новинара да је ЕУ стално притискала и уцењивала Србију по питању Косова и Републике Српске и на питање како би Чешка реаговала да је била изложена таквим уценама, Земан каже:

– Сваком уцењивачу треба се супротставити одмах на почетку јер ако устукнете пред уцењивачем нећете га примирити већ ће имати све веће и веће захтеве.

Упитан о односу према Русији чески председник каже да је он одређен тиме што је Русија значајан трговински партнер Чешке Републике.

– А мој интерес је да подржим економску дипломатију и да имам добре односе са свим, понављам, свим значајним земљама, Шар де Гол је то називо стратегијом свих азимута – рекао је он.

На подсећање да је био једини председник у Европи који је пре америчких избора подржао Доналда Трампа и на питање како сада оцењује његову политку, Земан каже:

– Наравно да ћу још сачекати са оценама, али за сада се чини да ради оно што је бирачима обећао пре избора – рекао је он.

Земан сматра и да су све обојене револуције – од оних у арапском свету, до оних на приумер у Грузији и Украјини, завршене потпуним неуспехом.

Он је још рекао и да је нови „Пут свиле“ највећи инфраструктурни пројекат у модерној историји и процењује се да ће вредност те инвестиције бити 12 пута већа од средстава уложених у „Маршалов план“, што говори о значају те инвестиције.

Земан додаје да Чешка и Србија имају добре односе са Кином и да се по томе разликују од од неких других земаља чланица ЕУ које покушавају да КИни уведу ембарго, а не схватају да је Кина данас највећа светска економија и да ће сваки ембарго на крају да се окрене против њих самих.

KOMENTARI4 коментара

 1. goran says:

  Kina caruje, ko to ne shvata je bolestan covek bez percepcije i osnovnih znanja. Pola Kanade i Amerike su vec kupili, a kupice jos, samo polako. Za to vreme, mi gajimo kult Putina. Bolestan narod do koske.

  • Filip says:

   Jedini ko je bolestan si ti, jer si u stanju da od ranog jutra bez ikakvog povoda vređaš svakoga ko ne misli kao ti

  • doktrina soka, says:

   Gresis,Kina i Rusija su tandem,jer da nisu zapadna slijansa bi ih satrla jedno po jedno .Istorija ih je nesto naucila.Zajedno su jaci i spiner privlaci pametne.

  • Pera says:

   Dali se isplati biti bot za te male pare?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u