ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ЕВРОПИ: „Оно што Европа сад доживљава, то су Срби доживели у 14. веку“

PREDSEDNIK ČEŠKE ODRŽAO PREDAVANJE EVROPI: „Ono što Evropa sad doživljava, to su Srbi doživeli u 14. veku“

9 jula 2017

Predsednik Češke Miloše Zeman uveren je da je dolazak migranata u Evropu organizovan i smatra da Evropi preti novi izbeglički talas sa Bliskog istoka i Afrike.

– Govori se o tome da je u Africi za migraciju u Evropu već pripremljeno minimalno nekoliko miliona ljudi. Zbog toga što je reč najvećim delom o muslimanima, čija je kultura nespojiva sa evropskom, ne verujem da je moguća njihova asimilacija – rekao je Zeman za „Novosti“.

– Kada pogledate istoriju Evrope bio je to, u stvari, neprekidni rat sa muslimanima. Upravo je to Srbija doživela na sopstvenoj koži, između ostalog i na Kosovu polju – tvrdi Zeman, govoreći o migrantskom pritisku na Evropu.

Na konstataciju novinara da je EU stalno pritiskala i ucenjivala Srbiju po pitanju Kosova i Republike Srpske i na pitanje kako bi Češka reagovala da je bila izložena takvim ucenama, Zeman kaže:

– Svakom ucenjivaču treba se suprotstaviti odmah na početku jer ako ustuknete pred ucenjivačem nećete ga primiriti već će imati sve veće i veće zahteve.

Upitan o odnosu prema Rusiji česki predsednik kaže da je on određen time što je Rusija značajan trgovinski partner Češke Republike.

– A moj interes je da podržim ekonomsku diplomatiju i da imam dobre odnose sa svim, ponavljam, svim značajnim zemljama, Šar de Gol je to nazivo strategijom svih azimuta – rekao je on.

Na podsećanje da je bio jedini predsednik u Evropi koji je pre američkih izbora podržao Donalda Trampa i na pitanje kako sada ocenjuje njegovu politku, Zeman kaže:

– Naravno da ću još sačekati sa ocenama, ali za sada se čini da radi ono što je biračima obećao pre izbora – rekao je on.

Zeman smatra i da su sve obojene revolucije – od onih u arapskom svetu, do onih na priumer u Gruziji i Ukrajini, završene potpunim neuspehom.

On je još rekao i da je novi „Put svile“ najveći infrastrukturni projekat u modernoj istoriji i procenjuje se da će vrednost te investicije biti 12 puta veća od sredstava uloženih u „Maršalov plan“, što govori o značaju te investicije.

Zeman dodaje da Češka i Srbija imaju dobre odnose sa Kinom i da se po tome razlikuju od od nekih drugih zemalja članica EU koje pokušavaju da KIni uvedu embargo, a ne shvataju da je Kina danas najveća svetska ekonomija i da će svaki embargo na kraju da se okrene protiv njih samih.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Kina caruje, ko to ne shvata je bolestan covek bez percepcije i osnovnih znanja. Pola Kanade i Amerike su vec kupili, a kupice jos, samo polako. Za to vreme, mi gajimo kult Putina. Bolestan narod do koske.

  • Filip says:

   Jedini ko je bolestan si ti, jer si u stanju da od ranog jutra bez ikakvog povoda vređaš svakoga ko ne misli kao ti

  • doktrina soka, says:

   Gresis,Kina i Rusija su tandem,jer da nisu zapadna slijansa bi ih satrla jedno po jedno .Istorija ih je nesto naucila.Zajedno su jaci i spiner privlaci pametne.

  • Pera says:

   Dali se isplati biti bot za te male pare?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *