ПРЕДСЕДНИK ДРЖАВЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ НАГОВЕСТИО: Мировни преговори Русије и Украјине одржаће се у Србији?!

PREDSEDNIK DRŽAVE ČLANICE EU NAGOVESTIO: Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine održaće se u Srbiji?!

6 marta 2023

Odlazeći predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da bi Srbija mogla da bude među svega nekoliko zemalja koja može da posreduje u mirovnim pregovorima.

Kako je istako, zahvaljujući relativno neutralnoj poziciji Srbija je u stanju da posreduje da se u mirovnim pregovorima dogovori kraj rata u Ukrajini.– Rat očigledno neće završiti totalnim porazom jedne od dve zaraćene strane tako da će nastati primirje a posle njega mir. Tu mora neko da posreduje. S aspekta relativno neutralne pozicije između obe strane to može da bude Kina, Turska, Srbija, Izrael, Austrija o čemu sam razgovarao sa predsednikom Van der Belenom i Mađarska o čemu sam razgovarao sa Katalin Novak – kazao je Zeman u za portal Parlamentnji listi.

Češki predsednik kome 8. marta ističe drugi, po Ustavu poslednji petogodišnji mandat, u jednom od poslednjih intervjua rekao je da nema ništa protiv toga što većina na Zapadu veruje da Ukrajina može da porazi Rusiju, ali je upozorio da i Rusija, i Ukrajina zahvaljujući pomoći Zapada, imaju još rezerve da vode dug iscrpljujući rat.

– Svaka od zaraćenih strana, ali i oni koji im pomažu izgubili bi obraz kada bi prestali sa tom podrškom. Na kraju krajeva građani tih zemalja bi se najverovatnije bunili. Isto kao i u vreme kada se pregovaralo sa Hitlerom. Prvo su preovladavali pacifisti, ali na kraju su bili poraženi – rekao je Zeman.

Češki predsednik smatra da je sve aktuelnija ideja mirovnih pregovora i da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski treba da prihvati eventualni kompromis ali sigurno ne poraz.

Za potpunu besmislicu označio je najnovije optužbe da je za upad Rusije u Ukrajinu kriva i bivša Nemačka kancelarka Angela Merkel, jer je navodno blokirala ulazak Ukrajine u NATO.

– To je potpuna besmislica. Ulazak Ukrajine u NATO blokiran je iz prostog razloga što u NATO ne može da uđe zemlja na čijoj teritoriji se vodi oružani sukob. Time ne mislim naravno na rusku agresiju već na situaciju u Donjecku i Luganjsku – rekao je Zeman. I naslednik Zemana na čelu Češke, general u penziji Petr Pavel koji na dužnost stupa 9. marta upozorio je Ukrajinu da tehnički ne postoji mogućnost da bude primljena u NATO i Evropsku uniju takođe i u slučaju da se rat pretvori u zamrznuti konflikt, gde Rusija drži pod svojom kontrolom deo ukrajinske teritorije.

On je ocenio da Rusija i dalje ima velike kapacitete i može da odluči da godinama održava zamrznuti sukob, a kako je dodao obe strane držaće jedna drugu u šahu i nijedna od njih neće ostvarivati pomak.– Ako pogledamo rat u Donbasu poslednjih osam godina pre agresije to je bio upravo taj tip zamrznutog sukoba. Ali i dalje je to konflikt i okupacija te države. Posledica toga je ograničeni suverenitet te države i znači prepreku za njen ulazak u EU i NATO i za normalno funkcionisanje – kazao je nedavno Pavel.

Predsednik Zeman izrazio je u intervjuu za Parlamentnji listi želju da kad rat bude završen Evropska unija i Rusija obnove bliže odnose, ali je dodao da ne veruje da je to moguće dok je predsednik Putin na čelu Rusije.

– Putin se do te mere iskompromitovao da bi obnavljanje tih odnosa moglo biti moguće tek nakon njegovog odlaska. Kažem da je sasvim moguće da ga svrgnu ili generali armije koji nisu zadovoljni kako se vodi rat u Ukrajini jer tamo Putin doživljava poraze. Ili će ga svrgnuti biznismeni zato što nisu zadovoljni što su protiv Rusije na snazi sankcije – kazao je Zeman.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    Bolje da se ne mešamo u ovo sa ukr.NIKAKO ni na koji način.HVALA LEPO ali prehladjeni smo,epiemija pingvina je u srbiji,ma nismo uopšte TU BRE,nema nikog kući sem nas pilića.Bilo kako samo što dalje od srbije,da se ne povlačimo opet po CNN-u.Ti "pregovori" ako do njih dodje uopšte će biti samo INTERMECO a onaj koji rizikuje da bude deo toga rizikuje da bude i deo koji će biti uništen.Eno im zagreb,lep grad bre,što da ne,ili ako vole more može i dubrovnik,mogu sve da ih izbace iz tvrdjave za 15 min.,da postave astal i da pregovaraju.Neutralni Grad u kome bi se pregovori održali rizikuje neidentifikovani nuk.udar,do te mere oni mrze putina i do te mere su očajni u svojoj mržnji i planovima neki tamo da su spremni i na takav potez,a dosada su pokazali da su zaista spremni na sve i da im nikakve žrtve ili zločin nisu prepreka.Na kraju krajeva može i PRAG,ali oni će sa putinom sigurno morati da pregovaraju.Te dečije fantazije o državnom udaru u moskvi su samo fantazije zaplašenih marioneta koje sad vide na horizontu PRAVU cenu saradnje sa ruskim neprijateljima,pravu cenu koja može prvenstveno i pre svega NJIMA da bude isporučena.NATO je "odbrambeni" vojni pakt u NAPADU na suverenu državu,na VELIKU i OPASNU državu,ta NELOGIČNOST će uskoro da pokaže svoje nedostatke:)Me možete nekog zvati u ODBRAMBENI PAKT A ONDA GA GURNUTI NA PRVU LINIJU SAMOUBILAČKOG NAPADA ZA SVOJE INTERESE,TO JE MOGLO SA UKRAJINOM DA PRODJE U PRVOM MOMENTU ALI NE VERUJEM DA ĆE DALJE BITI DOBROVOLJACA.MOŽĐE DA BUDE I KONFERENCIJA U BEOGRADU ALI KADA SE NATO DEMONTIRA I PUTIN OBAVEZNO DA DODJE,APSOLUTNO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *