ПРЕДСЕДНИК ЕГИПТА УПОЗОРИО НА „ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ“ – Наређена хитна интервенција војске

PREDSEDNIK EGIPTA UPOZORIO NA „CRVENU LINIJU“ – Naređena hitna intervencija vojske

21 juna 2020

Egipatski predsednik upozorio je da bi napad libijskih snaga koje podržava turska vojska na strateški grad Sirt predstavljao prelazak „crvene linije“.

Predsednik Abdel Fatah el-Sisi je zato zahtevao direktnu vojnu intervenciju Egipta.

El-Sisi je rekao da bi Egipat mogao da interveniše u susednoj Libiji sa namerom da zaštiti zapadnu granicu u oblasti bogatoj naftom, i na taj način obezbedi stabilnost i upostavi prekid vatre u Libiji.On je još jednom upozorio, prenosi AP, da bi napad snaga „slabašne vlade u Tripoliju lojalne SAD“ na Sirt ili vazdušnu bazu Jufre, značio prelazak „crvene linije“.

„Zaustavimo se na trenutnoj liniji fronta i započnimo pregovore, kako bismo pronašli političko rešenje krize u Libiji,“ rekao je predsednik Egipta prilikom obilaska komande vojnog vazduhoplovstva stacionirane u bazi Sidi Barani, u zapadnoj regiji uz poroznu pustinjsku granicu s Libijom.

Rekao je da je Egipat spreman da opremi oružjem i obuči libijska plemena „kako bi bila spremna da odbrane svoju zemlju“. Obratio se plemenskim vođama naglasivši da ako Egipat bude intervenisao, zajedno će napredovati u tim sukobima.

Ovaj snažan govor usledio je nakon što su se početkom ovog meseca libijski borci udružili sa vladom u Tripoliju i počeli da napreduju ka gradu Sirt, čime su ignorisali egipatsku inicijativu da zaustave borbe i počnu mirovne pregovore.

Zauzimanjem Sirte bila bi otvorena vrata saveznicima sa vladom u Tripoliju da napreduju dalje ka istoku i potencijalno preuzmu kontrolu nad vitalnim instalacijama, terminalima i naftnim poljima, koje su plemena u savezu sa Hifterom zatvorila početkom ove godine i tako Libiji presekli glavni izvor finansiranja.

Nemiri u Libiji traju od 2011. godine kada je tokom građanskog rata svrgnut i ubijen dugogodšinji diktator Moamer Gadafi. Od tada je zemlja podeljena između rivalskih administracija na istoku i zapadu, njihovih naoružanih grupa i stranih vlada koje ih održavaju.

Istočne snage maršala Hiftera počele su u aprilu prošle godine ofanzivu s ciljem da zauzmu Tripoli, a haos se sve više pogoršava kako se strane pristalice mešaju, uprkos svemu što je dogovoreno na mirovnim pregovorima u Berlinu početkom ove godine.

Hiftarove snage podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, dok snagama okupljenih oko vlade u Tripoliju pomažu Katar, Italija i Turska.

KOMENTARIJedan komentar

  1. E.Lirsch says:

    Egipat je to odavno morao uciniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *