ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА шокирао целу Хрватску! СПРЕМА СЕ НЕШТО ВЕЛИКО

PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA šokirao celu Hrvatsku! SPREMA SE NEŠTO VELIKO

11 februara 2019

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija. Živeli prognani i živele vrednosti naše domovine“, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani u Basovizu, na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja.

On je na svom nalogu na Tviteru objavio da oseća moralnu dužnost da dođe na komemoraciju povodom Dana sećanja na žrtve za vreme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.Na Fejsbku je u isto vreme objavio video postavljanja venaca u Monrupuinu.

„Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Italijanima. Ubijenim od strane onih koji su na uniformi imali crvenu zvezdu, ubijenima jer nisu hteli da spuste našu trobojku“, objavio je Tajani.

On je na komemoraciji održao govor u kom je rekao da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana.

„Kao Italijan, kao patriota, kao predsednik Evropskog parlamenta, učiniću sve što je u mojoj moći da bih osigurao da Brisel ne prestane da rasvetljava ono što se dogodilo u ovom delu Italije. Tokom sledećeg zasedanja Evropskog parlamenta, podsetiću na tragediju u ovim krajevima“, dodao je predsednik Evropskog parlamenta.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija. Živeli prognani i živele vrednosti naše domovine“, rekao je Tajani.

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon odmah je reagovala na govor i poslala pismo predsedniku Evropskog parlamenta, navodi hrvatski „Indeks“.

(Sputnjik)

KOMENTARI37 komentara

 1. Gardista says:

  Pa cekaj, a Karlobag, Karlovac, Vivovitica...pa sta ce ostati ustasama za nastavak mrznje prema sebi samima? Sto se Slovenci bune pa oni su jos gori samo mucki cute u svoju korist.

  • MILIJASUZOVIĆ says:

   MISLIM DA JE BILO 1953,KAD SE DEMONSTRIRALO UZ ZVUČNO "TRST JE NAŠ".NIJE BILO BEZ RAZLOGA.TEK ČE SE ZADNJIH GOIN OBJAVLJIVATI NEKI PODATCI KOJI SU DUBOKO ZAKOPAVANI. TO GOVORI KNJIGA MAVRA ORBINIJA "KRALJEVSTVO SLOVENA" ,KOJA JE OBJAVLJENA OD 250 SRANE DO 528.ZAMISLI GLUPOST. TTU KNJIGU NI DANAS SRBI NEMOGU DA UZMU. ZAŠTO JE JAKA SRPSKA CRKVA U TRSTU ? ZATO JEL POSTOJI ZATO ŠTO......

 2. Miraš says:

  Ko drugome jamu kopa sam u nju pada. Na kraju prošlog veka najpre su ih podučili i podržali kako da budi srbomrsci i da se zavade sa Srbima, što im nije teško palo, zatim da rasture Jugoslaviju i da ratuju protiv JNA (JA), koja je i raspuštena 20 maja 1992. godine. Vidimo i dan danas opake mrzačke posledice kod svadljivih južnoslovenskih plemena, sukobljavaju se medjusobno i za Kopar "najhrvatskiji hrvatski grad", a gledaj šta im se sprema. „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija. Živeli prognani i živele vrednosti naše domovine“, rekao je ni manje ni više predsednik Evropskog parlamenta, italijanski i evropski političar. "Učiniću sve što je u mojoj moći da bih osigurao da Brisel ne prestane da rasvetljava ono što se dogodilo u ovom delu Italije". ... Dokle to može da ide? Ugovor o miru sa Italijom posle drugog svetskog rata potpisan je 10.02.1947 godine s tim da stupa na snagu 15 septembra 1947. Tim ugovorom izmedju ostalog predvidjena je predaja ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagruža, poluostrva Istra južno od reke Mirna, Rijeka i veći deo slovenskog primorja SFR Jugoslaviji (u tom ugovoru Hrvatska i Slovenija ne postoje). Potpisnici ugovora su bili s jedne strane Italija, a s druge strane mnogobrojne države saveznici: Albanija, Australija, Belgija, Brazil, Beloruska SSR, Kanada, Kina, Čehoslovačka, Etiopija, Francuska, Grčka, Holandija, Novi Zeland, Poljska, SSSR, USSR, Velika Britanija, SAD, Jugoslavija. ..."Ja sam poslednji predsednik Jugoslavije" reče sa zadovoljstvom kromanjonski divljak Mesić, a sada Jugoslavije više nema i veoma su popularne revizije svega pogotovu nasledja iz komunističkog-socijalističkog perioda, pa mogu da osporavaju i taj mirovni ugovor. Biće ko jači njegova je i pravda jer u takvom vremenu živimo, NATO neće ništa preduzeti, a SAD će sa zadovoljstvom potpirivati sukobe na sve strane - samo da se ratuje i da se zaradjuje na trgovini oružjem.

 3. Portopranco says:

  Otac mi je Srbin iz Benkovca,a majka Talijanka iz Rijeke.Potičem od dva starosjedilačka naroda koja su hrvati pobili,prognali,poklali,pobacali u fojbe i sve im opljačkali i popalili.Dolazi dan kad će svi saznati tu dugo prikrivanu istinu.

  • Milan says:

   Interesantno je da su sve reakcije iz Hrvatske i Slovenije "teritorijalne" sa glavnim ciljem da se zaštiti teritorija, npr. naglašavaju da je Hrvata bilo puno više itd- , a da niko nema obzira ni prema ubijenim italijanskim civilima ni prema prognanim Italijanima. .... "Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija. Živeli prognani i živele vrednosti naše domovine" - ovo treba shvatiti i u etničkom smislu, tj. da su nekad u Dalmaciji i Istri živeli Italijani u daleko većem broju. Samo u etničkom smislu kada se gleda postojala je italijanska Istra i italijanska Dalmacija.

  • Milan says:

   Prema popisu iz 1900 godine u gradu Kopar (Koper, Capodistria = "glava Istre") živelo je 7.205 Italijana, 391 Slovenac, 167 Hrvata i 67 Nemaca. Grad je tada imao ubedljivu italijansku većinu [to i ne čudi jer je udaljen oko 20 km od Trsta. Ali danas Kopar ima 74% Slovenaca, dok Italijana ima tek oko 2,2%. On je vekovima do 1787 pripadao Veneciji, zatim je pripao Austriji i jedno kratko vreme Napoleonovoj Francuskoj. Posle prvog svetskog rata Kopar i cela Istra pripadali su Italiji i tada slovensko stanovništvo nije bilo vodeće u priobalnom pojasu. Posle drugog svetskog rata postojala je Slobodna teritorija Trsta u periodu od 1947 do 1954 godine, tada su Kopar, Izola Piran bili u zoni B pod kontrolom Jugoslavije. Zek 1975 sporazumom u Ozimu i u Italiji su tada protestovali zato što su se pregovori vodili tajno i što je tada predata njihova vekovna teritorija - nekadašnja rimska provincija koja je kasnije bila pod vlašću Venecije. Reč je o nekoliko stotina hiljada prognanih Italijana iz Istre i Dalmacije i time je npr. Sloveniji i u etničkom smislu obezbedjen siguran izlaz na more. Danas je Kopar vodeća pomorska luka Slovenije.

 4. Velika Metla says:

  Velikohrvat Broz ćopavi je ukrao od Italije Istru i Dalmaciju i poklonio ustašama za verno služenje nacističkom zapadu! Komunjare i nacisti su proizvod iz potpuno iste kuhinje!

  • padre says:

   Pa baš ju nije ukrao, nego su je oni izgubili!A da velikohrvat, ne bi stvarao jugu!

   • Velika Metla says:

    Padre,jedino kroz Jugu je i moglo da se ostvari ovo šta je danas! Znao je ćopavi da današnju Hrvatsku nije mogao tada stvoriti ni pod tačkom razno! Prelazni period ove današnje Hrvatske je bila Jugoslavija!

   • Miraš says:

    Velikohrvat Broz je tada pravio temelje današnje Hrvatske ne samo uzimajući Dalmaciju i Istru nego je u maju 1946 bio zauzet i Trst. Tamo je proterivao Italijane da rvacka bude veća, a ovde je doseljavao Albance, da Srbija bude manja. Što se tiče Srbije tj. Kosova 1946 godine godine za Asošijated Pres izjavio je sledeće: "Ukoliko komunisti dođu na vlast u Albaniji Kosovo može biti pod ingerencijom Tirane". Albanski šef države Enver Hodža je uvek isticao da mu je maršal Tito krajem juna 1946. godine "lično obećao" da će Kosovo biti u sastavu Albanije, kao i drugi krajevi gde su Albanci većina, jer ih je voleo. U koju god partiju i u koje god vreme da ih staviš, npr. nekadašnji Broz i današnja Kitarevićka vole braću Albance.

    • Miraš says:

     u maju 1945 godine, pa smo imali i Morganovu liniju i zamalo da zbog velikohrvata zaratimo sa "saveznicima"...

  • Pamet u glavu says:

   Budala

 5. Lazar says:

  Druže Antonio, jesu sve te teritorije bile svojevremeno u okviru Italije ali žalosna činjenica je da je ta država bila u grupi poraženih zemalja a to se uglavnom kažnjava gubitkom teritorija. Kao Srbin veoma žalim što je Dalmacijom i Istrom zavladao najgori nesoj od ljudi. Sa Italijanima bi mi Srbi prošli neuporedivo bolje. U svoje lično ime podržavam sve vaše napore da Dalmaciju i Istru vratite u okvir matične države, nadajući se da ćemo u toj državi i mi Srbi biti tretirani kao ljudi...

  • Velika Metla says:

   Lazar,isto kao i Italijani i vatikanoidi su poraženi,pa su opet nagrađeni s tuđom teritorijom!

 6. Dujo Dubajić says:

  Meni je iskreno žao što se moj otac Srbin kao borac 19.sjevernodalmatinske udarne brigade kao i brojni drugi Srbi borio u teškim bitkama za Fiume i Trieste.To je talijanska zemlja na kojoj su Talijani živjeli hiljadama godina.Izvinjavam se talijanskom narodu što im je oteta njihova zemlja i poklonjena onima koji su nad Srbima iz Dalmacije i Talijanima iz Istre i Dalmacije izvršili genocid.

  • Karital says:

   Malo vas je bilo u dalamatinskim brigadama, a ono što je vrijedilo otišlo je sa Đujićem.Držali ste ss pozadine, pa su vas iskoristili za ubijanje zarobljenih njemačkih mornara u Puli.U Trst su ušli hrvatski partizani.

   • Velika Metla says:

    Karital,"hrvatski partizani"???? Hahahahahahahahahaha................! Biće da su to pre "titii partizani",oni koji su noće pre propasti Hitlerove preobukli uniforme u partizanske! Nadaleko je poznato hrvatsko "partizanovanje"! Hahahahahahahaha.............! Hrvatski partizani mu nešto dože kao i partizanske ustaše! Nespojivo,čak ni u Bulajićevim filmovima!

    • Karital says:

     Tito je primao sve i svašta u partizane nakon Sutjeske.Ima negde snimka gdje briju četnike i oblače u partizanske uniforme.Hrvatski partizani su ušli u Trst, a pripadnici sjevernodalmatinske brigade,mahom srbi, izvršili su pokolj zarobljenih njemačkih mornara u Puli nakon predaje.

     • Portopranco says:

      Kako hrvatski, a moj djed Srbin iz Benkovca sa svojom 19. sjevernodalmatinskom udarnom brigadom prvi ušao u Trst.A njemu rame do ramena u brigadi sve sami Srbi iz Benkovca,Knina,Obrovca i Ravnih Kotara. Kako to, kako to?

 7. Budi Bog s nama says:

  Italijano bero, nego malo si zakasnio brat italijan, Slovenci su oduvek tražili da ih porobe italijani i pretvore u italiju. U srednjem veku dalmacija je bila mletačka republika, ali vi braćo mleci i trgovci niste se tu održali iako se sve slivalo u Venecijansku državu, nego sada se plašim da ćete da osetite mržnju od brata hrvata, sem ako opet ne optužite srbe da su ubijali italijane fašiste, ali sve jedno ne možemo da vam damo ono što sad navodno nije naše, odnosno istra i dalmacija, možda ciljate na herceg novi i crnogorsko primorje, e i to navodno nije naše, pa će Molo da vas potpraši iz svoje dežele. Možda bi i mi trebalo da se prisetimo šta je to u italiji što bi trebalo da pripadne nama Srbima kao ratna otšteta iz vašeg fašističkog rata od vremena Musolinija.

 8. Komsija says:

  Napokon da neko kaze istinu. Kakvo hrvatsko more, kakvi bakraci, to je bilo i ostalo italijansko. Nisu valjda Kroasani bili sposobni da sagrade onakve kamene palate po Dubrovniku, Splitu, Trogiru.... Njihov ucinak su slovo "U", Jasenovac, Srbosijek. Vreme je da im Italijani prirede Oluju, bas kako su oni Srbima… Zivele Italija I Srbija!!!!

 9. Miraš says:

  Južno krilo NATO-a već godinama je opterećeno odnosima Turska-Grčka. Turska će PVO sistem S-400 dobiti do jeseni ove godine, a kupuje i avione. Ako bi Turska pokušala da ostvari svoje pretenzije na grčka ostrva Samotrakija, Lezbos, Kio, Samos, Kos, Rodos i na ostala velika i mala ostrva na udaljenosti od 50 kilometara od turske obale komanda južnog krila NATO-a u Napulju imala bi poveću glavobolju. U takvom pretpostavljenom slučaju zašto bi 60-to milionska Italija sedela skrštenih ruku? Grci smatraju da 3000 ostrva pripadaju Grčkoj zato što su "kolevka helenizma", a Hrvatska ima 1246 ostrva tj. veliku većinu ostrva u Jadranskom moru. ... Doline reka Tigar i Eufrat (Sirija, Irak, delimično Turska) smatraju se "kolevkom civilizacije" i svedoci smo da je tu kolevku moderni kapitalizam žestoko razlupao. Tek šta pripada sitnijoj boraniji, ako se tako prohte savremenom kapitalizmu ?!

 10. Zoran says:

  Bandiera Rossa.

 11. eumania says:

  pa, neka im za početak daju autonomiju,a mogu i da pojednostave-neka se odmah uključe u Veliku Italiju

 12. Nemanja Vlahović says:

  Istra, Fiume, Dalmazia Ne Slovenia, ne Croazia Terra rossa, terra nostra Terra italiana (iz jedne pesme pop-grupe "Ultima frontiera") Ovde reč "rossa" (crvena /terra rossa - crvena zemlja/) podseća na krv ubijenih Italijana tokom egzodusa iz Hrvatske (i Slovenije) posle Drugog svetskog rata. Ubijeno je oko 15-20 hiljada Italijana, proterano je oko 350-400 hiljada njih.

  • padre says:

   I ti si se sažalio na njih?

  • Karital says:

   Ivan Motika i Savo Vukelić zapečatili su sudbinu fašista u Istri,Doduše, protjerali su i neke talijane a napuštene kuće naseliše neki srbi iz srbije po direktivi druga Rankovića..

   • Velika Metla says:

    Karital,ahaa...,tako je......,pa je zbog toga ćopavko smenio Rankovića,izdajnika svega srbskoga,a ipak ostavio Srbe da žive u Istri,je li? Koje si ti ustaško govedo! Pa i da je naselio,a nije,nekoliko porodica Srba u Istru,šta je to u poređenju sa stotinama hiljada drugih Srba proteranih sa svojih ognjišta iz BiH,KosMeta-a,Dalmacije..........?

 13. Slobodanka says:

  Tante za kukuriku (milo za drago). Ove nastupajuće ture Istru nećemo ni braniti ni oslobadjati. Povodom: Slovenački predsednik Borut Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost zbog izjava koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem istorijskog revizionizma, i naveo da nije prvi put da se u susednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze.

 14. Branicevac says:

  Ja sam odavno rekao.raspadom Eu 3 naroda ce da nagraisu.a to us Siptari,Hrvati I Poljaci.Na Hrvate ima da grunu madjari I italijani.Zivi bili pa videli

 15. petrovgrad says:

  Sve će to proci bez velike pompe, pola će biti srećni što se to dogodilo, ostala polovina dobiće po nosu ako se buni i kraj priče. Etalija ima mnogo, mnogi više miliona stanovnika od Hrvatske. Ja više neću da ginem za Trst, kao moj deda. Želim da dočekam Italijane kao oslobodioce Istre, Dalmacije,....

 16. Daniel Jackson says:

  U svojoj bolesnoj uobrazilji Hrvati stvarno misle da je to sve njihova teritorija. Da vidim kako ce da to odbrane bez Jugoslavije koja im je to dala. Cime? Do 2025 bice ih milion manje u Hrvatskoj, Srbe su istjerali ..Isto ce proci i Slovenija, nece vise biti sakatih srpskih vojnika koji im odbranise "dezelu" od Italijana u I Svj. Ratu. Sve ce doci tacno onamo gdje treba.

  • Velika Metla says:

   DJ,potpuno se slažem s time,jer koliko god su Italijani bili loši za Srbe ipak je to skoro ništa u poređenju šta je ovaj pasji nakot ustaški radio! U toj situaciji,kad ako Bog da Italijani budu vratili svoje,kao Rusija Krim,SRBI MORAJU PAZITI ISKLJUĆIVO SVOJ POSAO!

 17. radojko says:

  sva jadranska obala od Zadea prema Velebitu i Istri istorijski pripada Italijanima, koji su usled pravoslavnih Srba glupostim i zablude u ime bratstva i jedinstva sa nekada hrvatima sada Kroacujanima 198 udarili na saveznika u ratu Italiju i nepravedno im oduzeli tu teritoriju.Hrvtati-kroacijani bili su i ostali na stanovištu da su im jedini neprijatelji pravoslavni Srbi,i to na svaki način javno iskazuju.Srbi su dužni da Italiji na svaki način, a najviše verbalno pomognu u inicijativi da povrati teritorije koje joj istorijski pripadaju i sa kojih ih je srbska vojska u prvom svetskom ratu neopravdano i neosnovano prognala po želji predstavnika pale Austrougarske carevine,iako su bili iskreni saveznici Srba. tako su Sri pogrešili i u proleće 1945, krenuvši na Trst. Italija je na svojoj okupacionoj zoni Kosmeta od 1941.do jeseni 1943. stvorila Veliku Šćipriju, ali Srbi su prema njoj učinili veći greh....srećno vam more Italijani, i Valona treba pripasti vama, ui to je pravda,pozdrav Radojko

  • Velika Metla says:

   Radojko,TAKO JE! To je JEDINA istina o "rvackoj" Dalmaciji! Komunjare su im sredile sve šta je trebalo oduzeti od Srba,a pre toga glupi Srbi oduzimali od Italijana i dali ovoj retroGrADNOJ grupaciji! I naravno da je kako komunjarama tako i "svetoj hoklici"odgovaralo da se napravi "verski" zid između pravoslavlja i katolika na Balkanu!

 18. Dani says:

  Tek da se ne zaboravi,pesma:"krece se ladja francuska",nije tacno da je bila francuska,bila je to Talijanska ladja.Crnogorska princeza Jelena Petrovic Njegos bila je udata za Italijanskog kralja Vitora Emanuela III...mnogo sta nas veze sa Italijom,nego ne mogu sve ispisati,koga interesuje moze i sam da pronadje;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *