Predsednik Federacije BiH pomilovao Orića

Predsednik Federacije BiH pomilovao Orića

27 aprila 2013

Budimir_Zivko1MK_900430451Uhapšeni predsednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se tereti za umešanost u korupciju, među 32 zatvorenika koje je pomilovao su i Naser Orić i Mersed Hadžić, prenosi B92. Odlukama Budimira na uslovnu slobodu je pušteno je čak 59 osuđenika.

Federalni mediji su objavili da je od maja 2011. do decembra 2012. godine Budimir kao predsednik Federacije BiH od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika, uvažio čak 162.

Budimir je tako u roku od 20 meseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uslovno je pustio njih devet, a čak za 59 njih je doneo odluke o skraćenju kazne.

Među “zvučnim“ imenima koje je Budimir pomilovao je i Naser Orić, ratni komandant srebreničke odbrane, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uslovnu u trajanju od četiri meseca.

Predmet istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Miršo Švajcarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj poternici uhapšen u Hrvatskoj, a zatim izručen Bosni i Hercegovini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *