ПРЕДСЕДНИК ФИЛИПИНА ПОРУЧИО АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ: „Ти си кучкин син и хомосексуалац! Код мене заборавите на људска права!“

PREDSEDNIK FILIPINA PORUČIO AMERIČKOM AMBASADORU: „Ti si kučkin sin i homoseksualac! Kod mene zaboravite na ljudska prava!“

10 avgusta 2016

Rodrigo-Duterte-okiho-1200x800_0Zvanični Vašington je uložio protest Manili zbog toga što je predsednik Filipina – Rodrigo Duterte – američkog ambasadora Filipa Goldberga u svojoj zemlji nazvao “kučkinim sinom i homoseksualcem”.

Istovremeno ga je optužio da se meša u unutrašnje stvari Filipina.

Portparolka Stejt departmana Elizabet Trido povodom “ispada” predsednika Filipina izjavila je: “Videli smo neprihvatljive komentare koji se tiču našeg ambasadora Goldberga”.

Duterte važi za državnika koji nema baš respekt prema Sjedinjenim Državama, a i inače ima “dug jezik i kratak fitilj” pa – pogotovo kad je uveren da je u pravu – dozvoljava sebi da izgovori i ono o čemu političari i diplomate po pravilu mudro ćute.

Međutim, ovo uopšte nije najvažnije od onoga što je Trido rekla. Jer, ona je priznala da su SAD zabrinute zbog mogućih hapšenja bivših funkcionera osumnjičenih za veze sa trgovinom drogom, a Duterte upravo to traži. I ne prosto traži.

Samo što je izjavio da je više od 150 funkcionera Filipina, među kojima ima i gradonačelnika i zvaničnika policije, umešano u “nezakonite šeme” i da imaju jedan dan na raspolaganju da se predaju vlastima.

I, odmah se predalo njih oko 50. Duterte je i njima i ostalima, a i svojim kritičarima, poručio: “Zaboravite zakone o ljudskim pravima. Ja sam ušao u predsedničku palatu i nastaviću da radim ono što sam radio dok sam vodio Davao”.

Sve ovo ima i svoje naličje. Filipinski nacionalizam ima jednu specifičnost: veliku naklonost prema Americi. U toj zemlji postoji partija koja kao glavnu tačku svog programa ima traženje da Filipini postanu jedna od država SAD.

U vreme svoje izborne kampanje, govoreći o grupnom silovanju misionarke iz Australije koje se dogodilo u vreme kada je Duterte bio gradonačelnik u gradu Davao, prvo je naglasio da je ta misionarka “bila privlačna”.

Usledilo je negodovanje zvaničnika Australije i Sjedinjenih Država, a Duterte im je na to poručio: “Zavežite!”.

Potom je njegov izbori štab tvrdio da je to bila “šala”.

Pokazalo se da nije. Jer, kada je bio zamoljen da prokomentariše pretnju Australije da će prekinuti diplomatske odnose sa Filipinima, Duterte je rekao: “Ako ja postanem predsednik, samo navalite – prekidajte odnose!”.

Duterte je postao predsednik Filipina krajem juna 2016. godine, kada je napunio 71-nu.

U svetu je najpoznatiji po tome što je pozvao sunarodnike da linčuju trgovce drogom i da ih hvataju. Pritom je rekao: “Ako oni žive pored vas, zovite policiju, a ako imate oružje – ubijajte ih sami… Možete računati na moju podršku. Ako trgovac drogom se usudi da pruži otpor ili pokuša da vas napadne – ubijajte bez razmišljanja. Ubijajte ih a ja ću vam za to dati medalju”.

Duterte je istom prilikom čak obećao da će platiti po pet miliona pezosa (107,5 hiljada dolara) za leš svakog ubijenog narkobosa. Za svakog uhvaćenog i prividenog živog – obećao je po 1.000 pezosa manje.

Duterte je obećao da će stati na put kriminalu u roku od pola godine.

Dok je rukovodio gradom Davao, bilo je ubijeno od 500-700 ljudi. Mnoge su likvidirali “eskadroni smrti” sastavljeni od dobrovoljaca.

KOMENTARI3 komentara

  1. sinisa says:

    Dajte Goldberga u Srbiju, pusaca koliko hoces. Prvi u redu: Vucic.

  2. Mali says:

    Srpski Car Dusan.U srbiji su zlatare bile otvorene u pauzama za rucak / samo jedna metla po dijagonali na vratima.Kriminal u svakoj zemlji,moze da se suzbije za 24 h.Ziveli bismo u miru,ovako nemozemo zbog demokratije...

  3. Mali says:

    nemozes biti i vuk i ovca u isto vreme !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *