ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА ПОРУЧИО: Хрвати, суочите се с прошлошћу

PREDSEDNIK IZRAELA PORUČIO: Hrvati, suočite se s prošlošću

25 jula 2018

Ustaški režim bio je jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista na ovom prostoru i aktivan partner u ubistvima desetine hiljada Jevreja, Srba, Roma i ostalih protivnika režima NDH, rekao je u spomen parku Jasenovac predsednik Izraela Reuven Rivlin.

Rivlin je spomen park Jasenovac posetio sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i tom prilikom takođe poručio da je moralna obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću jer je to osnov svakog pravednog društva i važan element prijateljstva između njihovih dveju zemalja.Predsednici Rivlin i Kolinda Grabar-Kitarović posetili su memorijalni muzej u Jasenovcu i položili vence kod spomenika Jasenovački cvet.

– Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovde nastao, bio je aktivan partner u ubistvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na `crnu rupu` koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje – kazao je Rivlin, koji će sutra doputovati u posetu Srbiji.

Podsetio je da je u logoru Jasenovac okrutno ubijena ne samo većina Jevreja koji su živeli u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), već i više desetina hiljada Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Istakao je Rivlin da je „sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignoriše, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva“.

– To će takođe i dalje biti važan element u prijateljstvu Hrvatske i Izraela – poručio je šef izraelske države i kao veoma važno uz suočavanje s prošlošću istakao obrazovanje mladih.

Svi imamo obvezu da učinimo sve da bi poštovali sećanje na sve koji su nestali, kazao je šef izraelske države i istakao da se ne smeju podržavati zakoni ili pokušaji zatiranja ili utišavanja istorijskih istraživanja o zločinima nacista i njihovih kolaboracionista.

– Samo iskrenim i odvažnim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladih možemo s ovog strašnog mjesta poručiti nikada više – jasan je Rivlin

KOMENTARI4 komentara

 1. PASTOR AETERNUS says:

  Kako nekome ko je duboko zaglibio u talog moralnog posrnuća dočarati moralne vrednosti ? - ne reče izraelski predsednik ! Ubijanje Srba, Jevreja i Roma bilo je BOGUUGODNO DELO po moralnim vrednostima Stepinca jer se "čistio Vinograd Gospodnji od kukolja šizmatičke jeresi" i to " ljutom travom na ljutu ranu". Dakle, prigodničarska retorika jer Izrael u Neoustaškoj Hrvatskoj ima preča i finansijski opipljiva posla a ova poseta wellness-centru Jasenovac je morala da se ugura u protokol jer bi naškodilo reputaciji predsednika u Izraelu kad se vrati. I to je to !

 2. goran says:

  U pravu si, cista sminka, razumeju se Izraelci i Hrvati veoma dobro, imaju isti mentalitet.

 3. doktrina soka says:

  A ne,ne Zidvi cene i svoju macku,ako je neko ubije,po celom svetu.Nedavno su doneli ustav i Izarael nazvali drzava Zidova,nacionalna drzava,kakvi drugigh naroda.Samo ici njihovim putem.

  • PASTOR AETERNUS says:

   Baš tako. Možda se i Srbima posreći da za 1 878 godina stvore sebi Srpsku državu ! Ali...mi nemamo intelektualno mentalni kapacitet kao Jevreji pa će to da bude malo duže...ipak reče Njegoš "na groblju izniknut će cvijeće za daleko neko pokolenje"...dok izumremo svi koji svojim životom svedočimo Sprdnju i sramotu Srpstva !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *