ПРЕДСЕДНИК КИНЕ НАРЕДИО да се Србији донира 100 милиона јуана

PREDSEDNIK KINE NAREDIO da se Srbiji donira 100 miliona juana

30 marta 2017

xi-jinping_2399584k

Predsednici Srbije i Kine razgovarali su danas u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje i o napretku ranije dogovorenih projekata. Tomislavu Nikoliću uručeno zvanje počasnog građanina Pekinga.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping razgovarali su danas u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje i o napretku ranije dogovorenih projekata.

Predsednik Nikolić je posebnu pažnju posvetio projektu privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kao i privatizaciji aerodroma „Nikola Tesla“, uz otvaranje direktne avio-linije Beograd – Peking, za šta su interesovanje izrazile već dve kineske kompanije.

Predsednik Kine Si Đinping obećao je podršku predlozima koje je u razgovoru izneo predsednik Nikolić, rekavši da će lično podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji svih navedenih projekata, kao i da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnom ulogom Srbije u inicijativi „16 plus 1“, kao i saradnjom u okviru projekta „Jedan pojas – jedan put“.

Predsednik Si Đinping je rekao da Kina Srbiju smatra „čeličnim prijateljem“, a takav stav se čitavog dana mogao osetiti u odnosu kineskog predsednika prema srpskom prijatelju, kao i u nezabeleženim demonstracijama počasti i gostoprimstva.

Predsednik Si Đinping je istakao da je Kina spremna da podrži osnivanje Centra za izgradnju infrastrukture u projektu „16 plus 1“. Takođe, on je sa velikim zadovoljstvom primio vest da su Makedonija i Grčka, pored Srbije, zainteresovanme da se Kina angažuje u izgradnji plovnog koridora Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more.

Dva predsednika su se dogovorili da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uzme učešće na sastanku na vrhu krajem maja ove godine u Pekingu u vezi sa inicijativom „Jedan pojas – jedan put“.

Predsednik Si Đinping je, u čast posete predsednika Nikolića, odlučio da Kina donira Srbiji sto miliona juana (oko 14 miliona evra).

U razgovoru sa predsednikom Srbije, kineski predsednik je rekao i da je Srbija dobrodošla da otvori Srpski kulturni centar u Pekingu.

Predsedniku Nikoliću je, po okončanju zvaničnog dela susreta sa predsednikom Si Đinpingom, uručeno zvanje počasnog građanina Pekinga, u znak priznanja njegovog ličnog doprinosa unapređenju prijateljskih veza naše dve zemlje.

Ranije danas, predsednik Nikolić je nastavio susrete sa predstavnicima kineskih kompanija. U razgovoru sa delegacijama kompanija Huavei, Liten Grupe i Šangaj lizinga, predsednik Nikolić je još jednom naveo sve prednosti ulaganja u srpsku privredu. Istovremeno je održana i ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumevanju o realizaciji investicionog projekta kompanije Zheijang Kangyi Sanitary Ware Co. Ltd. na teritoriji opštine Kula, koji su potpisali ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i generalni direktor kompanije, Jung Guoping.

Predsednik Nikolić će sutra završiti zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećijangom i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđiangom, saopštila je Pres služba Predsednika.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Taj novac odmah da se rasporedi porodicama sa malom decom i trudnicama. ODMAH! Pre nego što se zagube u mračnim koridorima predsedništva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *